loader

Politica preturilor de transfer trebuie sa joace un rol central in activitatea companiilor din Romania

Companiile din Romania ce sunt parte dintr-un grup de firme au nevoie de o politica a preturilor de transfer consistenta cu principiul pretului de piata, pentru a evita eventualele ajustari venite din partea administratiei fiscale ANAF, afirma Nadia Oanea, tax manager – coordonatorul departamentului de taxe al Baker Tilly, invitata in panelul de discutii al conferintei Tax&Law din 28 martie organizat de saptamanalul Business Review.

Planificarea politicii preturilor de transfer trebuie sa fie rezonabila din punct de vedere comercial si sa ia in considerare tranzactii comparabile ale altor companii. Aceasta abordare este avantajaosa pentru companii in timpul unei inspectii fiscale.

 

Nu este recomandabila punerea la dispozitia organelor fiscale a dosarului preturilor de transfer, fara ca acestea sa fi facut o solicitare formala, a declarat Oanea pentru Business Review. “Firma din Romania, consultantul din Romania si firma afiliata din strainatate (de regula firma mama) trebuie sa conlucreze impecabil si uneori in termen foarte scurt pentru obtinerea si interpretarea unui volum de informatii care nu sunt usor de strans si de prelucrat.

 

Manager-ul Baker Tilly sfatuieste companiile care sunt controlate de fisc sa angajeze un consultant fiscal – eventual cel care a documentat preturile de transfer – pentru a evita transmiterea unor informatii eronate catre autoritati.

 

Oanea indeamna companiile sa evite disputele cu inspectorii fiscali in timpul unui control. Totusi, daca se ajunge la litigiu, contribuabilii trebuie sa atraga in echipa lor specialistii in litigii fiscale si fiscalitate, precum si membri ai departamenului contabil si de taxe al companiei.

 

Obiectivul este minimizarea la maxim a ajustarii efectuate de inspectorii fiscali, pentru a pastra cat mai multi bani in companie, spune Oanea.

 

 

Ce sunt preturile de transfer?

Nadia Oanea: Preturile de transfer, adica preturile la care se vand si se cumpara bunurile si serviciile intre membri ai aceluiasi grup multinational de firme, reprezinta o sursa majora de risc fiscal si de posibila dubla impunere.

 

ANAF intensifica controlul preturilor de transfer

 

De cand a creat o divizie speciala pentru preturile de transfer in 2011, ANAF a sporit actiunile de verificare a preturilor de transfer la firmele afiliate care inregistreaza pierderi structurale prin transferarea profitului.

 

Efortul autoritatilor romane se desfasoara in contextul internationalizarii afacerilor. Acest fenomen a creat conditiile favorabile pentru multinationale sa recurga la practici frauduloase. Marile grupuri pot manipula preturile intre filialele lor pentru a reduce impozitarea in tarile de productie sau de destinatie, afirma Oanea.

 

ANAF a inceput sa priveasca cu atentie aceste tranzactii, care au impact direct asupra bugetului national, si a realizat mai multe liste cuprinzand contribuabili cu risc fiscal crescut.

 

Oanea spune ca ANAF a analizat o societate care a derulat tranzactii cu persoane afiliate din afara UE, pentru acordarea de servicii international de telecomunicatii.

 

In prezent, ANAF lucreaza la un registru al riscurilor pentru a tinti mai bine companiile controlate si construieste in paralel o baza de date cu cazuri fiscale speciale identificate.
Toate acestea reprezinta, cu siguranta, parghii prin care organele de control vor asigura includerea in planurile de verificare a societatilor a caror politica de preturi de transfer vizeaza mutarea profiturilor din Romania in alte jurisdictii fiscale, spune Oanea.

 

Aceasta concluzioneaza ca firmele membre ale grupurilor multinationale trebuie sa fie pregatite cu o documentatie adecvata si cu consultantul fiscal potrivit pentru a sustine politica lor de preturi de transfer in cazul unui control in acesta arie.

 

Nadia Oanea va fi unul din vorbitorii in panelul conferintei Tax&Law din 28 martie, precum si lectorul workshop-ului despre Preturile de Transfer, parte din evenimentul organizat de saptamanalul de afaceri Business Review. Conferinta, aflata la cea de-a 12 – a editie, reuneste un panel de experti ce vor oferi consiliere pe probleme punctuale cu care se confrunta companiile participantilor.

 

Mai mult detalii pe site-ul Business Review – www.business-review.ro/br-events. Acreditarile pentru presa pot fi solicitate in scris, pe adresa events@business-review.ro.