loader

Piata imobiliara isi domoleste scaderea si tinde spre o stabilizare

Pe fondul accentuarii crizei finantarii in sectorul bancar din Romania, piata imobiliara si-a continuat trendul descendent, insa mai atenuat decat in perioada 2009 - 2010

Asadar, daca in ultimii 4 ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 40% - cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an in perioada de inceput a crizei - in ultimul an scaderea a fost de doar 2,5%, 2012 fiind considerat si cel mai stabil an de la inceputul crizei imobiliare.

 

Pentru al cincilea an consecutiv, compania Darian DRS SA, cel mai important jucator independent de pe piata de evaluari din Romania, prima companie din tara acreditata RICS la nivel corporativ, lanseaza studiul „Analiza pietei imobiliare" alaturi de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania, analizand evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare, fiind singura analiza exhaustiva de acest fel la nivel national, care ia in considerare preturile de tranzactionare.

 

Astfel, la nivel national prezentam cateva repere de referinta, in ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare. Pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 961 eur/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 959 eur/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 875 eur/mp.

 

Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 57%, scaderea moderandu-se in ultimele 12 luni, fiind de doar 2,3%.

 

Preturile apartamentelor noi au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea in ultimele 12 luni de doar 2%.

 

Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, pretul mediu fiind de aproximativ 1.141 eur/mp (singurul oras cu preturi de peste 1.000 eur/mp), in scadere cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu aproximativ 5,2% mai mici decat in urma cu 12 luni.

 

 „Pentru 2013, vom asista in continuare la o scadere a pietei avand in vedere conjunctura economica. Cum programul “Prima Casa” care a sustinut industria imobiliara in ultimii ani este practic  finalizat, iar planurile guvernamentale prevad un nou proiect “Noua Casa”, s-ar putea sa asistam la o scadere mai accentuata a preturilor apartamentelor vechi si o mentinere sau chiar o crestere usoara a celor noi, in special a celor bine dimensionate si amplasate in zone cu infrastructura buna”– considera Adrian Crivii, presedintele DARIAN.

 

Piata imobiliara locala este influentata de situatia stagnanta a economiei romanesti si de reticentele investitoriilor in proiectele imobiliare ale pietelor emergente din Europa.

 

Pentru investitorii din industria imobiliara urmeaza in continuare momente de incertitudine, singura zona in care asteptam o evolutie pozitiva este cea a terenurilor agricole, in special cele comasate care vor putea cunoaste o evolutie ascendenta si in acest an, dar si in perspectiva imediata.

Autori

foto
DARIAN DRS SA