Bit Sentinel, companie specializata in servicii de securitate cibernetica, si Orange Romania au sustinut peste 900 de tineri din 62 de licee si 29 de universitati sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile de securitate cibernetica in cadrul editiei din 2023 a UNbreakable Romania. Dezvoltat in 2020, programul complex de educare a primit recent si recunoastere internationala, fiind printre finalistii evenimentului European Digital Skills Awards 2023, la categoria Empowering Youth in Digital.
„UNbreakable continua sa ramana cel mai important program de educatie in domeniul securitatii cibernetice din Romania, iar calitatea sa a fost confirmata si la nivel international, in cadrul European Digital Skills Awards 2023. Aceasta reprezinta inca o dovada clara ca ne aflam pe drumul cel bun, iar ceea ce facem in Romania se poate compara oricand cu cele mai bune programe existente in Europa in acest moment. Toti cei care participa in program invata lucruri noi, devin mai buni si pot contribui mai bine la o societate mai sigura pentru toata lumea. Siguranta datelor devine tot mai importanta de la un an la altul, pe masura ce metodele atacatorilor se diversifica. Tocmai de aceea, este pentru noi o motivatie sa ne continuam misiunea de educare in acest domeniu, pentru a tine pasul cu evolutiile imprevizibile si a face fata provocarilor unui viitor incert”, a declarat Andrei Avadanei, CEO Bit Sentinel.
La UNbreakable 2023, tinerii au parcurs 3 etape - pregatirea, concursul individual si competitia pe echipe - desfasurate pe durata a doua luni de zile.
La deschiderea oficiala a perioadei de pregatire (bootcamp), reprezentanti din cadrul Directoratului National de Securitate Cibernetica, Centrului National Cyberint, Politiei Romane, Ministerului Educatiei, precum si din cadrul Orange Romania, Cegeka Romania si Bit Sentinel au impartasit din experienta lor din domeniu si i-au ajutat pe tineri sa inteleaga mai bine rolul extrem de important pe care il pot juca in societate, atat in prezent cat si in viitor. Ulterior, pe parcursul bootcampului, liceenii si studentii inscrisi au avut la dispozitie module educationale si 150 exercitii pe platforma educationala CyberEDU, au participat la 16 webinarii si au fost ghidati de 20 mentori, imbunatatindu-si astfel cunostintele de securitate cibernetica. Printre temele analizate la webinarii s-au numarat „Provocari in asigurarea rezilientei cibernetice”, „Securitatea Retelelor 5G”, „Insights from the Front Lines: Real-World Cybersecurity Operations”, „The future of vulnerability research” si „Ethical hacking & pentesting - oportunitati de cariera & cum minimizam riscurile de natura legala”. Toate temele au fost alese in concordanta cu valorile actuale ale hackerilor etici.
30% dintre tinerii implicati in editia din 2023 a UNbreakable au participat si la editia din 2022, ceea ce reprezinta un semn de apreciere din partea lor. Din totalul participantilor, in cazul concursului individual din perioada 5-7 mai, mai mult de 50% au avut cel mult 21 de ani, iar 49% au fost studenti. Mai mult, 19% dintre cei care si-au testat cunostintele in cadrul competitiei au fost de gen feminin.
„Cei 4 ani de UNbreakable ne-au invatat ca putem dezvolta, putem sustine si putem creste un program ambitios si consistent de securitate cibernetica pentru persoanele tinere. Am ajuns la 900 de participanti in editia aceasta, reprezentand peste 60 de licee si aproape 30 de universitati din Romania. Felul in care UNbreakable s-a cristalizat in competitia de securitate cibernetica "go-to" a Romaniei ne da incredere sa mergem mai departe in privinta ambitiilor noastre”, a completat Ioan Constantin, Cyber Security Expert in cadrul Orange Romania.
Cele mai multe puncte (1889) la concursul individual le-au acumulat participanti din Botosani, Braila, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Maramures si Sibiu. Din randul universitatilor, cele mai bune rezultate la concursurile individuale (1889 de puncte fiecare) au fost in cadrul Babes - Bolyai si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea de Vest din Timisoara. Cele mai bune licee, care au obtinut tot 1889 de puncte fiecare, au fost Colegiul National de Informatica Tudor Vianu, Colegiul National Nicolae Balcescu Braila si Colegiul Economic Octav Onicescu Botosani.
La competitia pe echipe din perioada 19-21 mai au participat 85 de echipe, iar judetele fruntase dupa media de puncte au fost Braila, Cluj si Bucuresti. Universitatea Politehnica Bucuresti a avut cele mai multe echipe inscrise, 11, urmata de Academia Fortelor Terestre Nicolae Balcescu din Sibiu (7), Universitatea Babes - Bolyai Cluj-Napoca si Colegiul National de Informatica Tudor Vianu (cate 6 fiecare). Universitatile care au inregistrat cel mai bun scor in cadrul competitiei pe echipe de la UNbreakable Romania 2023 sunt Universitatea Politehnica din Bucuresti (locurile 1 si 3) si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (locul 2), cu 4134 de puncte fiecare. De asemenea, liceele cu cel mai bun scor sunt Colegiul National de Informatica Tudor Vianu (3417 puncte), Colegiul National Nicolae Balcescu Braila (3084 puncte) si Colegiul National Mihai Viteazul (2317 puncte).
Competitia UNbreakable Romania este organizata de catre Bit Sentinel in colaborare cu Orange Romania si se desfasoara pe platforma tehnica educationala CyberEDU. In acest an s-a bucurat de sprijinul Cegeka Romania si Winsider Seminars & Solutions Inc.
Despre UNbreakable Romania
UNbreakable Romania este un program national organizat pentru liceenii si studentii din tara care se pregatesc pentru o cariera in securitate cibernetica sau care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele din domeniu. Editia pilot a avut loc in 2020 si de atunci, UNbreakable a luat forma unui program anual, la care au participat aproximativ 3.000 de tineri, in total, din zeci de universitati si sute de licee din Romania. Rezultatele detaliate ale celei mai recente editii pot fi accesate aici.
Despre Bit Sentinel
Bit Sentinel activeaza in domeniul securitatii cibernetice din 2015 si ofera servicii complete de securitate informatica, precum: servicii de penetration testing, audit de securitate IT, servicii de consultanta si conformitate cu Regulamentul GDPR si Directiva NIS, raspuns la incidente si investigatii ale atacurilor cibernetice. Incepand cu 2020, Bit Sentinel ofera si servicii pe zona de Security Operation Center (SOC) prin divizia BSS-CERT, ce include monitorizare continua a activitatii companiilor, identificand si izoland astfel amenintarile cibernetice inainte de a produce daune semnificative in sistemele informatice. Aceste servicii sunt adaptate in functie de nevoile fiecarei companii si sunt sustinute de o echipa de specialisti ce detin peste 40 de certificari in domeniu. Bit Sentinel ofera, de asemenea, si sesiuni de training despre constientizarea in securitate cibernetica pentru angajati, precum si cursuri si programe speciale atat pentru specialisti, cat pentru pasionatii de securitate care doresc sa invete notiunile de baza.
Pentru detalii puteti accesa site-ul Bit Sentinel, pagina de Facebook sau pagina de LinkedIn.