loader
Peste 20.000 de elevi au participat la programul Fundatiei Vodafone “Scoala din viitor”, cu sustinerea Junior Achievement Romania

Peste 20.000 de elevi au participat la programul Fundatiei Vodafone “Scoala din viitor”, cu sustinerea Junior Achievement Romania

Activitatile din programul „Scoala din viitor” au reprezentat prima experienta in dezvoltarea competentelor digitale pentru aproape 70% dintre elevii participanti

• Peste 20.000 de elevi si-au dezvoltat abilitatile digitale si practice, in anul scolar 2023-2024, prin activitatile „Scoala din viitor”, dezvoltate de Fundatia Vodafone si integrate in curriculumul pus la dispozitia scolilor de catre Junior Achievement (JA) Romania.

• 841 de cadre didactice din 440 de unitati scolare au creat la clasa, impreuna cu elevii, experiente de invatare practica prin accesarea activitatilor din proiect.

• Activitatile din programul „Scoala din viitor” au reprezentat prima experienta in dezvoltarea competentelor digitale pentru aproape 70% dintre elevii participanti.

A doua editie a proiectului „Scoala din viitor ajunge in scolile JA”, organizat de Junior Achievement (JA) Romania in parteneriat cu Fundatia Vodafone, a oferit, in anul scolar 2023-2024, posibilitatea pentru 20.654 de elevi din clasele primare si de gimnaziu sa participe la lectii interactive despre mediul inconjurator, arta moderna sau securitatea online, toate integrate prin utilizarea limbajelor de programare, a inteligentei artificiale si a conceptelor precum „Internet of Things”, cu accent pe invatarea prin descoperire.

Din totalul elevilor participanti, 68% au experimentat pentru prima data activitati pentru dezvoltarea competentelor digitale. Conform cadrelor didactice cu care elevii au lucrat la clasa, printre cele mai dezvoltate competente in urma activitatilor „Scoala din viitor” s-au numarat: alfabetizarea digitala si informationala, comunicarea si colaborarea in mediul digital si siguranta in mediul online, cu precadere protejarea dispozitivelor electronice si protejarea datelor personale.

Pentru a asigura o implementare cat mai buna a activitatilor disponibile prin platformele JA Romania si „Scoala din viitor”, mai mult de 1.000 de profesori au participat la sesiuni de formare atat fata in fata, cat si online. In urma acestor sesiuni, activitatile disponibile pe platforma „Scoala din viitor“ au fost folosite la clasa de peste 800 de invatatori si profesori in 440 de scoli din 241 de localitati din Romania, cu scopul de a imbina abilitatile digitale cu domenii profesionale esentiale pentru dezvoltarea comunitatilor. Elevii au fost incurajati sa utilizeze tehnologia responsabil si sa o integreze in mod sustenabil in activitatile zilnice.

Proiectul «Scoala din viitor» a reusit sa capteze interesul atat al fetelor, cat si al baietilor, prin diversitatea activitatilor care au reprezentat o modalitate eficienta de invatare experientiala si prin cooperare despre IoT si mediul inconjurator. Activitatile proiectului au creat conditiile pentru dezvoltarea abilitatilor sociale, antrenarea si exersarea abilitatilor digitale si a motivatiei pentru invatare.“  – Profesor, Scoala Gimnaziala Sfantul Andrei din Bucuresti.

Cunosteam informatii despre «Scoala din viitor» deoarece am parcurs diverse activitati de pe platforma impreuna cu tatal meu. M-am bucurat ca am avut si la orele de dirigentie activitati de acest fel. Mi-a placut foarte mult sa creez in platforma Scratch.“ – Elev, Scoala Gimnaziala Nr. 97 din Bucuresti.

Intr-o componenta dedicata a proiectului Reteaua Scoala din viitor, 50 de unitati scolare au fost dotate, in urma unui apel public, cu kituri tehnologice care permit utilizarea realitatii augmentate si accesarea unui continut special pentru echipamentele oferite. Astfel, 6.000 de elevi au putut sa foloseasca materiale atipice pentru experiente interactive, in care bucati de aluminiu si carton reciclat au devenit componente tehnice, iar cuburile Merge s-au preschimbat in piramide sau planete ale Sistemului Solar.

Vom continua sa integram in activitatile noastre scolare resurse marca «Scoala din viitor», pentru ca sunt stimulative, atractive si ajuta la dezvoltarea competentelor de tot felul, nu doar a celor digitale.“ – Profesor, Scoala Gimnaziala George Tutoveanu Barlad, judetul Vaslui.

La finalul proiectului, sase unitati scolare cu cea mai activa implicare in proiect au primit un sprijin financiar pentru dotari cu echipamente: Scoala Gimnaziala Nr. 9 „Nicolae Orghidan“ din Brasov, Scoala Gimnaziala „Mircea Santimbreanu“ si Scoala Gimnaziala „Sfantul Andrei“ din Bucuresti, Scoala Gimnaziala Sacalaz din structura Beregsau Mare (judetul Timis), Scoala Gimnaziala „Ion Petrovici“ din Tecuci (judetul Galati) si Scoala Gimnaziala „Virgil Iovanas“ din Sofronea (judetul Arad).

Proiectul „Scoala din viitor ajunge in scolile JA“ reprezinta demersul JA Romania si al Fundatiei Vodafone de a sprijini educatia moderna si de a pregati elevii pentru provocarile viitorului prin experientele promovate de cele doua organizatii la nivel international, pentru a stimula invatarea practica, a imbunatati rezultatele educationale si a le oferi elevilor abilitati esentiale pentru startul carierei lor profesionale.

Despre Fundatia Vodafone Romania

De 25 de ani punem la un loc resursele noastre si ale partenerilor nostri pentru ca impreuna sa construim proiecte incluzive si durabile. Apelam la tehnologie si la inovatie sociala si investim anual in jur de 2 milioane de euro in dezvoltarea comunitatilor defavorizate din Romania. Modernizam sectii de terapie intensiva neonatala si sustinem programe de educatie digitala care pregatesc copii si tineri pentru meseriile viitorului. Alaturi de celelalte fundatii Vodafone din intreaga lume, scopul nostru este sa imbunatatim viata a 400 de milioane de persoane pana in 2025.

Suntem o organizatie neguvernamentala romaneasca infiintata in 1998, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei Vodafone Romania.

Mai multe detalii despre programele noastre se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Despre Scoala din viitor

Scoala din viitor“ face parte din programul Skills Upload Jr. – o initiativa a Fundatiilor Vodafone din 13 tari, creata pentru a-i incuraja pe educatori si pe elevi sa isi dezvolte gandirea critica si sa utilizeze in mod creativ tehnologiile digitale.

Despre Junior Achievement (JA) Romania

Junior Achievement (JA) Romania, organizatie nonprofit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a JA Worldwide® USA si JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizatie internationala de educatie antreprenoriala, economica, financiara, de orientare profesionala si dezvoltare personala, programele sale fiind urmate in 40 de tari din Europa si peste 100 din lume. In Romania, programele JA de tip applied learning sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi si studenti din 1.957 de institutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. In 2023, organizatia a urcat pentru a cincea oara in Top 10 ONG-uri din lume, iar in 2024 a primit a treia nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe  www.jaromania.org.

Autori

foto
FUNDATIA VODAFONE ROMANIA
foto
JUNIOR ACHIEVEMENT (JA) ROMANIA