loader
Ordonanta fara plastic: Producatorii vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea deseurilor si pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilor

Ordonanta fara plastic: Producatorii vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea deseurilor si pentru campaniile de responsabilizare a consumatorilor

Autori: Ludmila Petrescu, Senior Manager PwC Romania, Carmen Dan, Manager

                               

Ordonanta adoptata recent de Guvern prin care se interzice punerea pe piata a unor produse din plastic de unica folosinta extinde raspunderea producatorilor, care vor trebui sa acopere costurile pentru gestionarea si colectarea deseurilor si pentru masurile de sensibilizare a comportamentului responsabil al consumatorului.

Pe langa costurile in crestere, ingrijorarea generata de adoptarea acestei Ordonante este legata si de modul in care operatorii economici vor putea gestiona stocurile de produse din plastic vizate de acestei noi prevederi legislative, nefiind mentionata in mod expres o perioada de tranzitie, dar si de implementarea in practica a noilor cerinte si conformarea cu noile obligatii de raportare. De aceea, fiecare companie vizata va trebui sa realizeze o analiza in detaliu a obligatiilor pe care le are, pentru a se conforma noilor reglementari.

Ce presupune Ordonanta?

Ordonanta, adoptata de Guvern dupa mai bine de doua luni de la termenul limita stabilit de Uniunea Europeana (3 iulie 2021), transpune in legislatia nationala Directiva 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului si intra in vigoare de astazi, 2 septembrie.

Rolul acestei Directive este sa previna si sa reduca impactul anumitor produse fabricate din plastic asupra mediului, mai ales asupra celui acvatic, si asupra sanatatii umane. De asemenea, directiva promoveaza o tranzitie catre o economie circulara, prin introducerea unui numar de masuri adaptate produselor reglementate de directiva, inclusiv o interdictie de punere pe piata la nivelul UE a produselor din plastic de unica folosinta ori de cate ori sunt disponibile alternative.

Produsele interzise pe piata, exceptii si cerinte de marcare

Sunt vizate in special articolele de unica folosinta care sunt confectionate integral sau partial din plastic si sunt de obicei utilizate o singura data sau pentru o perioada scurta de timp inainte de a fi aruncate.

Vor avea interdictie de introducere pe piata produsele din plastic de unica folosinta si produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile de tip:

- betisoare pentru urechi,

- tacamuri (furculite, cutite, linguri, betisoare chinezesti), farfurii,

- paie si agitatoare pentru bauturi,

- bete care se ataseaza baloanelor sau care sprijina baloane,

- recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fara capac, destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet,

- recipiente pentru bauturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile si capacele acestora,

- pahare pentru bauturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Pentru alte tipuri de produse din plastic de unica folosinta introduse pe piata, operatorii economici vor avea obligatia de a aplica un marcaj clar si lizibil, care sa nu poata fi sters cu usurinta, pozitionat pe ambalajul produselor sau direct pe produs. Acest marcaj va trebui sa informeze consumatorii cu privire la optiunile de gestionare a deseurilor aferente acelui produs sau mijloacele de eliminare a deseurilor care trebuie sa fie evitate pentru produsul respectiv. Operatorii economici vor avea de asemenea obligatia de a mentiona tipurile de materiale plastice din componenta produsului si impactul negativ asupra mediului care ar putea fi generat in cazul in care produsul este eliminat necorespunzator in mediu. Din aceasta categorie de produse care intra sub incidenta obligatiilor de marcare fac parte:

- pahare pentru bauturi,

- servetele umede, absorbante,

- produse din tutun cu filtre si filtre comercializate pentru a fi utilizate in combinatie cu produse din tutun.

Pe de alta parte, vor fi exceptate de la interdictia de punere pe piata mentionata anterior o serie de produse din plastic care sunt folosite in domeniul medical si anume: betisoarele de urechi, agitatoarele pentru bauturi, paiele din plastic de unica folosinta; betisoarele din plastic de unica folosinta utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau in scopuri stiintifice (diagnostic, educational sau in cercetare).

In cazul paharelor pentru bauturi, inclusiv capacele acestora, si a recipientelor pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fara capac (destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet), operatorii economici care introduc pe piata astfel de produse au obligatia de a reduce treptat cantitatile, luand ca an de referinta anul 2022 (5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 si 20% pentru anul 2026).

Incepand din 2024, operatorii economici vor putea introduce pe piata produse din plastic de unica folosinta care sunt prevazute cu dopuri si capace din plastic (recipientele utilizate pentru a contine lichide, cum ar fi sticlele pentru bauturi, inclusiv dopurile si capacele acestora si ambalajele de bauturi compozite inclusiv dopurile si capacele acestora cu o capacitate de pana la trei litri) doar daca dopurile si capacele acestora sunt din plastic si raman atasate de recipiente in timpul etapei de utilizare preconizata a produselor.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL