loader
Orange si Guvernul Romaniei semneaza un acord in vederea fuzionarii Orange Romania si Orange Romania Communications

Orange si Guvernul Romaniei semneaza un acord in vederea fuzionarii Orange Romania si Orange Romania Communications

Cei doi actionari confirma astfel intentia de a crea un operator de telecomunicatii complet convergent prin absorbtia OROC de catre ORO

  • Orange Romania este operatorul de telefonie mobila #1 din Romania, subsidiara 100% a Orange SA.
  • Orange Romania Communications este unul dintre cei mai importanti operatori de telecomunicatii fixe din Romania, subsidiara detinuta in proportie de 54% de Orange Romania, 46% fiind detinuta de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii din Romania.
  • Aceasta tranzactie reprezinta un important pas inainte in ambitiile Orange de a fi alegerea preferata a clientilor pentru servicii convergente pe piata din Romania.

Orange SA (“Orange”) a anuntat astazi ca a semnat un acord cu Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (”MCID”) in vederea fuzionarii Orange Romania S.A. (“ORO”) si Orange Romania Communications S.A. (“OROC”). Cei doi actionari confirma astfel intentia de a crea un operator de telecomunicatii complet convergent prin absorbtia OROC de catre ORO.

Acest acord vine ca urmare a achizitionarii de catre Orange a unei participatii de 54% in OROC (fost Telekom Romania Communications) in septembrie 2021. Conform acestui nou acord, ambele parti au convenit asupra unei structuri in care Orange va detine 80% din capitalul social si 80% din drepturile de vot in entitatea rezultata, in timp ce MRID va detine 20% din capitalul social si 20% din drepturile de vot.

Orange Romania a raportat venituri individuale de 1,2 miliarde de euro in 2022 si este operatorul de telefonie mobila numarul unu din Romania, in timp ce Orange Romania Communications, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicatii fixe din Romania, a raportat venituri de 513 milioane de euro in 2022. Aceasta tranzactie de referinta in piata locala va sustine ambitia Orange de a-si consolida pozitia de lider in Romania. Viitoarea entitate va avea ca obiectiv sa devina furnizorul preferat de servicii covergente, fix-mobil, pe piata romaneasca, atat pentru segmentul de consum, cat si pentru cel de afaceri si va stimula investitiile si concurenta in sectorul telecomunicatiilor din Romania, ceea ce va aduce, fara indoiala, beneficii societatii in ansamblu.

Tranzactia va genera sinergii importante, ce provin in principal din valorificarea bazei comune de clienti ORO si OROC, optimizarea continutului, a costurilor retelei fixe si IT si simplificarea guvernantei corporative ORO si OROC.

Finalizarea tranzactiei este asteptata in prima jumatate a anului 2024.

Mari-Noelle Jego-Laveissiere, Vicepresedinte executiv, CEO al Orange in Europa, a comentat:

Astazi este o zi foarte importanta pentru Orange Romania si Orange Romania Communications, iar semnarea acestui acord ne va consolida pozitia pe piata romaneasca si ne va aduce mai aproape de fi un operator telecom convergent complet pentru clientii nostri rezidentiali si de afaceri. Vreau sa multumesc pentru aceasta realizare Guvernului Romaniei, partenerul nostru cheie, si echipelor noastre implicate”. 

Julien Ducarroz, CEO, Orange Romania, a comentat:

Suntem cu adevarat incantati sa anuntam incheierea unui asemenea acord strategic pentru Orange Romania, care marcheaza un moment crucial in istoria companiei si confirma increderea Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii in ambitiile noastre strategice, in proiect si in echipa. Acum, cu fortele unite, acceleram catre implinirea scopului comun: sa fim prima optiune pentru serviciile fixe-mobile in Romania”.

Despre Orange

Orange este unul dintre cei mai importanti operatori de telecomunicatii din lume, cu venituri de 43,5 miliarde de euro in 2022 si 137.000 de angajati la nivel mondial, la 30 septembrie 2023, dintre care 73.000 de angajati in Franta. Prezent in 26 de tari, Grupul are o baza totala de clienti de 296 de milioane de clienti la nivel mondial, la 30 septembrie 2023, inclusiv 251 de milioane de clienti de telefonie mobila si 25 de milioane de clienti de banda larga fixa. Orange este, de asemenea, unul dintre principalii furnizori de servicii IT si de telecomunicatii la nivel mondial pentru companiile multinationale sub marca Orange Business. In februarie 2023, Grupul si-a prezentat planul strategic "Lead the Future", construit pe un nou model de afaceri si ghidat de responsabilitate si eficienta. "Lead the Future" capitalizeaza excelenta retelei pentru a consolida pozitia de lider a Orange in ceea ce priveste calitatea serviciilor.

Orange este listata la Euronext Paris (simbol ORA) si la Bursa din New York (simbol ORAN).

Pentru mai multe informatii online si pe mobil: www.orange.com, www.orange-business.com si pe aplicatia Orange News sau pe X (Twitter): @orangegrouppr.

Orange si orice alte denumiri de produse sau servicii Orange incluse in acest material sunt marci comerciale ale Orange sau Orange Brand Services Limited.

Autori

foto
ORANGE ROMANIA SA