loader
O noua padure de peste 100 de hectare, in muntii Fagaras si Leaota

O noua padure de peste 100 de hectare, in muntii Fagaras si Leaota

O noua padure creste in muntii Fagaras si Leaota: in aceasta primavara Fundatia Conservation Carpathia a continuat activitatile de reconstructie ecologica si a refacut 103 hectare de parcele silvice taiate la ras, indeplinind in timp record obiectivul setat pentru intreg anul.

Campania de reimpadurire a fost cea mai ampla desfasurata de organizatia de mediu pana in prezent. Incepand cu anul 2012, Fundatia Conservation Carpathia a inceput refacerea zonelor degradate in muntii Fagaras si Leaota si a reusit pana in prezent restaurarea cu succes a peste 700 de hectare de parcele taiate in totalitate.

"Au fost doua luni grele pentru echipa noastra de rangeri si de ingineri silvici. Cu toate ca vremea ne-a incetinit ritmul cu ninsori tarzii sau ploi, in aceasta primavara am refacut mai mult decat ne propuseseram pe tot anul: 103 hectare, din obiectivul total de 100 de hectare. Am plantat 382.150 de puieti de brad, molid, fag si paltin, in sudul si estul muntilor Fagaras (Valea Valsanului, Valea Dambovitei) si in masivul Leaota, cu ajutorul echipelor de angajati sezonieri, in jur de 150 de oameni din comunitatile locale. Iar la toamna vom continua", a declarat ing. Mihai Zotta, director tehnic Fundatia Conservation Carpathia.

Pana la maturitate, puietii necesari refacerii padurilor sunt ingrijiti, timp de 2-5 ani, in cele sapte pepiniere si un solar, de care se ocupa Fundatia Conservation Carpathia. Acestea sunt plivite manual, fara substante chimice si cu forta de munca locala, angrenand anual, in regim sezonier, pentru toate lucrarile de reconstructie ecologica, peste 200 de locanici.

Complementar activitatilor de reimpadurire, in ultimii ani, Fundatia Conservation Carpathia a efectuat lucrari ample de combatere a eroziunii solului. De-a lungul cursurilor de apa, pe o suprafata de 23 de km, echipa organizatiei de mediu a refacut vegetatia originara de anin, foarte importanta pentru fixarea malurilor. In total, in 6 ani de activitate de reconstructie ecologica, Fundatia Conservation Carpathia a plantat peste 2.1 milioane de puieti de brad, molid, fag, paltin, ulm, anin si scorus.

Activitatile de reconstructie ecologica au imbunatatit calitatea padurilor, au creat conditii favorabile pentru fauna salbatica si contribuie la refacerea ecosistemelor naturale valoroase, raspunzand astfel nevoilor de schimbare in noul context local, national si global. 

Ultimele studii realizate atat la nivel national, cat si international, ne demonstreaza ca ne confruntam cu probleme majore de mediu: poluare din ce in ce mai accentuata, deseuri periculoase pentru sanatate, schimbari climatice care aduc fie calduri insuportabile si reduc rezervele de apa, fie frig neasteptat sau inundatii frecvente. Riscurile la care ne supunem prin neglijenta transforma conservarea naturii intr-o prioritate.

Autori

foto
FUNDATIA CONSERVATION CARPATHIA