loader
O luna in plus pentru a identifica o solutie pentru CIECH Soda Romania si intreaga platforma chimica din Valcea

O luna in plus pentru a identifica o solutie pentru CIECH Soda Romania si intreaga platforma chimica din Valcea

Acordul de somaj tehnic a fost prelungit cu inca o luna

• O echipa formata din aproape 600 de oameni este pregatita sa reporneasca productia daca se identifica solutie viabila pentru pretul aburului

• La 17 februarie 2020 s-au implinit 5 luni de cand fabrica de soda calcinata a intrat in stand-by

Conducerea grupului CIECH a aprobat propunerea conducerii locale de a prelungi perioada de somaj tehnic pentru toti angajatii cu inca o luna. Aproape 600 de persoane isi vor pastra locurile de muncain cadrul companiei pana la 31 martie, in speranta ca in aceasta perioada de timp se vor concretiza discutiile cu privire la o solutie pentru aprovizionarea cu aburul necesar.

Incepand cu 17 septembrie 2019, productia CIECH Soda Romania, singura fabrica de soda calcinata din Romania, a intrat in stand-by din cauza imposibilitatii de a obtine cantitatile de abur necesare la un pret sustenabil. In cursul anului 2019, pretul la abur solicitat de singurul furnizor pe plan local, CET Govora, a crescut cu 75%, in pofida unor majorari anterioare succesive, care deja adusesera pretul la cel mai ridicat nivel sustenabil, de 122 lei/Gcal (fara costurile certificatelor CO2, care sunt platite separat de catre CIECH Soda Romania catre CET Govora).

CIECH Soda Romania inregistrase deja pierderi cumulate de 500 milioane de lei incepand cu anul 2006, atunci cand compania a fost preluata de CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi in Romania. Incepand cu 2013, compania a trecut printr-un proces de restructurare masiva si profunda si a derulat un program de investitii, care, in intervalul 2014-2015, a asigurat o crestere de 30% a productiei astfel incat sa se asigure volume care sa acopere costurile de productie si sa ofere posibilitatea de dezvoltare ulterioara. Au fost modificate procesele comerciale si a fost reconstruita intreaga structura organizationala. Acele schimbari au condus la imbunatatirea rezultatelor fabricii din Romania si, drept urmare, aceasta a devenit un element important al economiei locale. Cu toate acestea, presiunea succesiva asupra preturilor utilitatilor, in special cel al aburului furnizat de CET Govora, aflata in proprietatea CJ Valcea, si cele ale materiilor prime din partea furnizorilor locali, precum si intensificarea concurentei din partea noilor intrati pe piata au erodat sustenabilitatea financiara a companiei, care, dupa o perioada de reviriment, s-a confruntat din nou cu rezultate financiare negative.

Se spune ca orice este posibil, daca exista vointa. Ne-am angajat sa facem tot ceea ce este posibil pentru ca echipa noastra sa ramana puternica si sa asiguram posibilitatea de a reporni productia. Pretuim traditiile locale si propriile noastre eforturi si investitii din ultimii 14 ani. Am avut multe discutii si promisiuni ca se va gasi o solutie si ne-am angajat sa fim prezenti atunci cand acele solutii devin viabile. Au trecut deja cinci luni. Inca am incredere ca se va gasi o solutie pentru problema unei surse de abur la un pret viabil din punct de vedere economic. Inca am incredere ca oamenii de buna credinta care fac lucruri bune si au curaj politic vor asigura normalitatea pe platforma chimica din Valcea”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda Romania.

Reprezentantii CIECH si echipa locala au derulat numeroase actiuni, au trimis zeci de scrisori si adrese pentru a identifica o solutie pentru impasul de pe platforma chimica Valcea, inclusiv sprijin pentru cel mai important proiect pe plan local de la infiintarea companiei: construirea unei noi centrale electrice de termoficare (CET), alaturi de ceilalti parteneri locali.

Potrivit unui raport EY publicat pe 16 septembrie, peste 4.400 de locuri de munca au fost create in Romania in 2018 ca urmare a activitatilor CIECH. Alte concluzii au aratat ca: fiecare milion de lei din PIB produs direct de CIECH a generat 3,3 milioane de lei in restul economiei; fiecare loc de munca a creat alte sase locuri de munca la nivel national; fiecare milion de lei platit ca taxe a atras alte trei milioane de lei la bugetul de stat. Grupul CIECH, cel mai mare investitor polonez din Romania, are un impact semnificativ asupra economiei locale (judetul Valcea) si asupra economiei nationale a Romaniei.

Despre CIECH

Grupul CIECH, actionarul majoritar al CIECH Soda Romania, este un holding international din industria chimica, fiind prezent in peste 100 de tari si inregistrand in 2018 venituri echivalente cu 1 miliard de dolari. In 2014, pachetul majoritar de actiuni CIECH a fost achizitionat de KI Chemistry, o companie apartinand celui mai mare fond de investitii privat polonez, Kulczyk Investments.

CIECH Soda Romania , o companie din cadrul grupului CIECH, produce soda calcinata si silicat de sodiu.

De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, in 2016, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industriala intr-o companie competitiva pe piata.

Autori

foto
CIECH SODA ROMANIA SA