loader

O fuziune intre egali creeaza LafargeHolcim, cel mai avansat grup din industria materialelor de constructie

Holcim si Lafarge si-au anuntat intentia de a uni cele doua companii printr-o fuziune intre egali, aprobata in unanimitate de Consiliile de Administratie si sustinuta in totalitate de actionarii principali ai celor doua grupuri.

Aceasta noua companie globala, cu radacini europene, ar genera beneficii considerabile pentru toate partile implicate. LafargeHolcim ar detine cea mai buna pozitie pentru a putea oferi raspunsuri la marile provocari ale urbanizarii: locuinte abordabile, expansiune urbana pe orizontala si transporturi. Noul Grup le-ar oferi clientilor sai o oferta extinsa prin inovatie la
scara larga, cele mai bune rezultate in materie de cercetare si dezvoltare, precum si un portofoliu combinat de solutii si produse. Ambele companii sunt pionieri in industria de profil in domeniul dezvoltarii durabile si atenuarii schimbarilor climatice, angajandu-se sa duca aceste demersuri la nivelul urmator.


LafargeHolcim si-ar consolida prezenta in sectorul global al materialelor de constructii, urmand sa devina numarul 1 mondial in ciment, betoane si agregate si sa aiba acces la noi oportunitati de optimizare a productiei si retelelor comerciale.


Vanzarile cumulate pro forma ale Lafarge si Holcim se ridica la aprox. CHF 39 mld. / EUR 32 mld., iar EBITDA se ridica la aprox. CHF 8 mld. / EUR 6,5 mld.


LafargeHolcim va derula o optimizare strategica a portofoliului, printr-un proces proactiv de dezinvestiri pentru a indeplini cerintele de reglementare. Site-urile de productie ale noului Grup ar fi repartizate in 90 de tari de pe toate continentele, cu cel mai echilibrat si mai diversificat portofoliu de active din industrie. Aceasta prezenta geografica va oferi perspective de crestere deosebit de atractive atat pe pietele dezvoltate, cat si pe cele cu o crestere puternica. Nicio tara nu ar reprezenta mai mult de aprox. 10% din vanzarile combinate ale noului grup.


LafargeHolcim ar fi cotat la bursele de valori SIX din Zurich si Euronext Paris si ar continua sa isi aiba sediul in Elvetia, urmand sa se supuna regulilor locale de guvernanta, cu un Consiliu de Administratie alcatuit dintr-un numar egal de administratori atat din Lafarge, cat si din Holcim. In plus, functiile centrale ar fi repartizate in mod eficient intre Franta si Elvetia. Presedintele noului Consiliu de Administratie ar fi Wolfgang Reitzle. Bruno Lafont, Presedinte si CEO al Lafarge, ar deveni CEO al noului grup si membru al Consiliului de Administratie. Thomas Aebischer, CFO Holcim, ar deveni CFO al noului Grup. Jean-Jacques Gauthier, CFO actual al Lafarge, ar deveni Chief Integration Officer al noului Grup. Noul Comitet Executiv ar fi format din membri ai managementului atat din Lafarge, cat si din Holcim.

 

 

 

Pentru a asigura o buna derulare a fuziunii, va exista un comitet de integrare care va elabora un plan de integrare ce va fi implementat imediat dupa finalizarea tranzactiei.


Bernard Fontana, CEO Holcim, va ramane la conducerea Holcim pana la finalizarea tranzactiei si va co-prezida comitetul de integrare.


Fuziunea propusa ar permite optimizarea alocarii capitalului, pe o suprafata geografica extinsa, contribuind astfel la imbunatatirea rentabilitatii capitalului angajat (ROCE), la generarea puternica de cashflow si la un bilant robust, care ii va conferi forta financiara. LafargeHolcim va mentine o politica de dividende atractiva.


LafargeHolcim preconizeaza urmatoarele sinergii anuale:


• Sinergii incrementale de CHF 1,7 mld. / EUR 1,4 mld. pe an, dupa o perioada de trei ani, o treime urmand sa fie realizate in primul an:
                 - Un nivel al EBITDA de CHF 1,2 mld./ EUR 1,0 mld. prin valorificarea celor mai bune practici, prin noua dimensiune a organizatiei si prin utilizarea combinata a produselor si solutiilor inovatoare
                - Economii financiare de CHF 240 mil./ EUR 200 mil.
                - Optimizarea investitiilor de capital in suma de CHF 240 mil. / EUR 200 mil.


Fuziunea propusa ar fi structurata ca o oferta publica initiata de Holcim pentru toate actiunile emise si aflate in circulatie ale Lafarge, pe baza unui raport de schimb 1 la 1, cu un acord de egalizare a dividendului pe actiune intre momentul anuntului si momentul finalizarii tranzactiei. Fiecare actionar Lafarge care isi liciteaza actiunile in cadrul ofertei de schimb ar primi un numar echivalent de actiuni nou emise in cadrul Holcim. Oferta ar fi conditionata de obtinerea de catre Holcim a cel putin 2/3 din actiuni si din drepturile de vot ale Lafarge, pe o baza complet diluata.


Fuziunea propusa este conditionata, printre altele, de semnarea documentatiei definitive, aprobarea actionarilor Holcim si obtinerea autorizatiilor reglementare si a altor aprobari care se impun in astfel de cazuri. Se preconizeaza ca tranzactia va fi incheiata pana la finalul primului semestru din 2015, sub rezerva obtinerii aprobarilor necesare din partea autoritatilor de
reglementare.


Partile vor derula procedurile necesare de informare si consultare a organismelor reprezentative ale angajatilor din cadrul Lafarge si Holcim cu privire la tranzactia propusa, inainte de semnarea documentatiei finale. Oferta de schimb ar urma sa fie depusa la Autorité des Marchés Financiers (AMF) dupa obtinerea aprobarilor reglementare relevante si s-ar supune avizarii de catre AMF in Franta. Oferta de schimb nu va fi deschisa publicului in Statele Unite ale Americii sau in orice alta jurisdictie, in afara Frantei, unde deschiderea ofertei trebuie autorizata.


Thomas Schmidheiny, GBL si NNS Holding Sarl au incheiat acorduri pentru oferirea de asistenta in realizarea acestei operatiuni.
 

Autori

foto
HOLCIM (ROMANIA) SA