Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator NEXTBASE IQ: SMART, SAFE, SECURE | DoingBusiness.ro
loader
NEXTBASE IQ: SMART, SAFE, SECURE

NEXTBASE IQ: SMART, SAFE, SECURE

Prima camera DVR cu adevarat smart din lume, inclusa in lista Time Best Invention

De mai bine de trei saptamani testez, in diferite situatii si conditii de drum, noua camera de la Nextbase, si anume iQ. Aceasta este prima camera DVR cu adevarat smart din lume si a fost inclusa in lista Time Best Invention. Insa ca orice device nou, acesta vine cu plusuri si minusuri. Voi incerca, in textul de mai jos, sa subliniez cat mai bine nu doar specificatiile tehnice pe care le puteti descoperi printr-un singur click pe site-ul www.nextbase.ro sau www.falcon.ro, care este importatorul si distribuitorul oficial al produselor Nextbase in Romania, ci mai mult impresiile mele ca utilizator si care au fost functiile pe care le-am folosit cel mai mult si m-au impresionat.

PRIMA IMPRESIE

Inca de la inceput iti vei da seama ca Nextbase a folosit tot ce are mai bun pentru noua gama iQ, deoarece ambalajul este unul de inalta calitate, la fel ca al unui smartphone de top. In cutie vei avea la dispozitie o multitudine de accesorii care pot face montarea camerei mai usoara sau mai grea, in functie de modul de conectare. Cea mai usoara este conectarea la portul OBD al masinii. Daca nu stii unde se afla acesta, poti consulta manualul masinii. Varianta mai complicata este sa conectezi camera la panoul de sigurante al masinii. Pentru asta iti recomand sa consulti un service sau pe cei de la Falcon Electronics pentru a face un montaj sigur.

Toate materiale folosite pentru constructia lui iQ sunt de cea mai buna calitate si senzatia este de produs premium, solid construit. Spre deosebire de celelalte produse Nextbase, iQ este ceva mai mare, deoarece avem doua camere incorporate, una de interior si una de exterior, plus antenele GSM si un difuzor. Ai putea spune ca ai camera DVR, un telefon smart si o boxa portabila intr-un singur dispozitiv. Acest ansamblu va crea, din pacate, unele mici probleme de montare pentru masinile dotate cu camere si senzori in parbriz.

INSTALARE

Odata ce ai gasit mufa OBD si ai conectat camera, instalarea completa iti va lua cel mult 10 minute. Important este sa ai cu tine un telefon smart cu aplicatia Nextbase iQ instalata, pe care o poti gasi in magazinele de aplicatii, indiferent de sistemul de operare al telefonului. Tot ce trebuie sa faci este sa scanezi un cod QR care iti va aparea pe micutul ecran al camerei, iar restul etapelor se vor succeda cu rapiditate de parca ai pune Candy Crush. Apropo de ecran, vei observa ca acum nu mai poti viziona in timp real pe ecranul camerei ceea ce filmezi, micutul ecran al lui iQ afisand doar pictograme in functie de actiunile care au loc. Pentru vizionarea live vei face totul in aplicatia din telefon. La instalare va trebui sa ai o conexiune la internet destul de buna, pentru a face update de firmware si calibrarea camerei pe parbriz.

UTILIZARE SI FUNCTII

Chiar daca nu iubesti gadgeturile sau consideri ca tehnologia avansata nu este pentru tine, ei bine, afla ca aplicatia Nextbase iQ este foarte bine construita si usor de folosit de catre oricine are un telefon mobil. Este de departe cea mai buna aplicatie Nextbase de pana acum.

Nextbase ne promite, pe langa functii de baza ca GPS, Enhanced Infrared Nocturn Vision si On-device Voice, si cateva functii unice, precum Remote Live View, Smart Sense Parking, Guardian Mode, Witness Mode, Emergency SOS sau Inbuild „Picovoice”. Ce face fiecare functie gasiti detaliat in articolul publicat pe https://doingbusiness.ro/articol/nextbase-iq-un-plus-de-siguranta-pe-drumurile-din-romania-8095.

Sigur, cel mai mult vei folosi, ca la orice camera DVR, functia de inregistrare a traficului, dar, indiferent de mediul in care iti vei desfasura calatoriile (masina companiei sau masina de familie), vei folosi mai mult unele functii decat altele, insa cea care iti va crea dependenta este Remote Live View. Daca iti vei lasa Nextbase iQ permanent in masina, practic vei avea o camera de supraveghere cu ajutorul careia vei putea vedea live, interior si exterior, ce se intampla in masina ta. Chiar mai mult, gratie unui microfon foarte bun incorporat, vei putea auzi ce se vorbeste daca cineva sta foarte aproape de masina. In cazul in care vei observa ceva suspicios poti activa de la distanta o alarma sonora pentru a avertiza ca este supravegheat. Inclusiv in momentul redactarii acestui review nu ma pot abtine sa nu intru in aplicatie si sa verific ce se intampla cu masina in parcare. Toate acestea sunt posibile gratie cartelei SIM IoT incorporate, care iti asigura o conectivitate 4G permanenta.

Foarte utile am considerat si notificarile trimise de camera atunci cand cineva este foarte aproape de masina, forteaza intrarea in masina sau o loveste in parcare. Pentru a nu fi invadat de notificari iti poti seta foarte usor cat de sensibila sa fie camera prin marirea sau micsorarea ariei de detectare.

O functie pe care o gasesc utila mai ales pentru companiile care au flote sau atunci cand imprumuti copilului sau prietenilor masina este Guardian Mode. Prin acest mod poti seta mai multi parametri, cum ar fi viteza maxima, accelerari sau franari bruste, parasirea unei zone geografice. Orice incalcarea a parametrilor va determina camera sa-ti trimita o alerta, iar tu poti contacta audio, prin intermediul difuzorului incorporat, persoana din masina. Chiar si cand vei avea masina la service, vei sti daca cineva a iesit cu ea si ce a facut in acel timp.

Pentru cazurile extreme vei gasi utile functiile Witness Mode si Emergency SOS. Ambele se declanseaza in cazuri de accident si vor inregistra 30 de minute de video care va fi trimis in cloud pentru a nu se pierde sau, respectiv, va trimite un semnal de urgenta impreuna cu locatia ta exacta pentru a fi gasit cat mai repede de catre serviciile de salvare. Modul Witness Mode poate fi declansat vocal de catre sofer atunci cand simte ca urmeaza o situatie tensionata cu un participant la trafic. Astfel, un link va fi trimis catre o persoana de contact, iar aceasta poate vedea si auzi in timp real ce se intampla, putand chema politia pentru tine.

In curand este programata sa apara o noua functie numita Roadwatch A.I., un mod prin care camera va scana si inregistra masinile participante la trafic, biciclete, trotinete sau pietoni, putand oferi date despre viteza fiecaruia sau chiar sa analizeze traiectoria pentru a avea cat mai multe date in caz de accident.

Indiferent de rezolutia inregistrarii 1K (camera noastra din test), 2K sau 4K, acestea sunt la o calitate foarte buna, asa cum ne asteptam de la o camera DVR premium Nextbase. Desi camera face fata chiar si in lumina puternica a soarelui sau farurilor noaptea, mi-ar fi placut insa sa fie dotata cu un filtru de polarizare. Unghiul de filmare al camerei fata este de 140 de grade, iar al celei de interior este de 180 de grade si beneficiaza de functia Infrared Nocturn Vision. Contra cost poti achizitiona si o a treia camera, pe care o poti monta pe luneta spate si astfel sa poti acoperi toate unghiurile masinii.

CAT COSTA:

Preturile pentru Nextbase iQ incep de la 2299 de lei pentru versiunea 1K si ajung la 2799 de lei pentru cea 4K. Poate parea destul de scump dar nu uita ca primesti un dispozitiv inteligent, cu doua camere incorporate si care se imbunatateste continuu prin update-uri frecvente, gratie chipsetului CV (Computer Vision), fara sa fie nevoie sa cumperi alta camera prea curand. Pentru a beneficia insa de toate functiile va trebui sa alegi un plan: Solo (oferit gratuit), Protect (6,99 euro/luna) sau Protect Plus (9,99 euro/luna).

CONCLUZIE:

Nextbase a investit mult in modelul iQ si asta se vede de la calitatea fabricatiei pana la functiile impresionante, care iti ofera un nivel de securitate fara precedent pentru o camera DVR. Indiferent de conditiile meteo, filmarile au fost clare, camera inregistrand detalii pe care ochiul deja nu le mai distingea. Relaxarea pe care ti-o da atunci cand este parcata masina face toti banii. Utilitatea ei este clara atat la nivel personal, dar si pentru companii care pot controla foarte bine ce se intampla cu masinile din flota. Desi este destul de mare pentru o camera DVR, daca o vei pozitiona corect, nu te va incomoda la condus. As fi preferat totusi sa aiba un filtru de polarizare, iar rezolutia 4K sa fie standard la acest nivel de tehnologie. Pentru moment, pretul este unul destul de ridicat, iar nevoia unui abonament pentru a beneficia de toate functionalitatile va crea costuri suplimentare.

Cumpara: Daca esti in cautarea unui dispozitiv smart si iubesti tehnologia in continua transformare, daca doresti sa ai un control deosebit asupra automobilului personal sau al companiei, daca vrei sa investesti intr-un dispozitiv care are grija de siguranta ta si care se va imbunatati constant in aceasta directie.

Nu cumpara: Daca nu te impaci bine cu tehnologia si daca vrei pur si simplu doar o camera care sa filmeze traficul. In acest caz iti recomand sa iti indrepti atentia catre o camera Nextbase GW 622, care va filma perfect la rezolutie 4K si la un pret mult mai mic.

   Update cookies preferences