loader

Mobilitatea si numarul tot mai mare de dispozitive endpoint din companii schimba regulile de securizare a retelelor

Desi in ultimii ani principiul de baza din companii a fost consolidarea, expertii Kaspersky Lab observa o tendinta puternica de crestere a numarului de dispozitive IT utilizate de catre angajati. Pe langa folosirea PC-urilor traditionale la locul de munca, tot mai multi angajati adopta dispozitivele mobile, precum netbook-urile, smartphone-urile si tabletele.

Insa, in acelasi timp, departamentele IT sunt rationalizate si administratorii ajung sa gestioneze numeroase proiecte suplimentare, pe langa sarcinile lor obisnuite. Management-ul combinat si software-urile de securitate fac totul realizabil.

 

Chiar daca o companie adopta sau nu in mod oficial politica “Bring Your Own Device” (aducerea propriului dispozitiv de acasa), angajatii folosesc in prezent mai multe dispozitive ca niciodata. Potrivit unei cercetari desfasurate de Kaspersky Lab in 3.300 de companii la nivel mondial, aproape 80% dintre companii se asteapta sa inregistreze o crestere a numarului de dispozitive IT folosite de angajatii lor, in urmatorul an. Aproape 44% se asteapta sa inregistreze cu 10% mai multe dispozitive; 27% se asteapta la o crestere intre 10 si 50 de procente, iar 8% dintre companiile respondente se asteapta la o crestere mult mai mare a numarului de dispozitive folosite, de peste 50%. Alte 16 procente dintre companii se asteapta ca numarul de dispozitive utilizate de angajati sa ramana neschimbat, doar 4% dintre acestia considerand ca numarul de dispozitive IT o sa scada in decursul anului urmator. Fara indoiala, administratorii inteleg ca schimbarile mentionate presupun o crestere a numarului de indatoriri, deoarece aceste dispozitive suplimentare nu trebuie doar gestionate, ci si integrate in strategia de securitate a companiei.

 

Cresterea numarului de dispozitive IT folosite in companie rareori presupune infiintarea unor puncte de lucru suplimentare. In majoritatea cazurilor, dispozitivele utilizate sunt laptop-uri, tablete sau smartphone-uri. Pentru ca acestea nu sunt folosite doar in birourile angajatilor, ci si in afara companiei, la clienti sau acasa, securitatea IT devine o problema suplimentara. Daca intervine un incident, administratorii sunt nevoiti adesea sa ofere asistenta de la distanta. Doar un mic procent din numarul de dispozitive de care sunt responsabili acestia se afla la sediul companiei. Restul pot fi folosite oriunde pe glob. Cu cativa ani in urma, doar companiile active la nivel global, cu puncte de lucru in diferite tari, erau nevoite sa gestioneze astfel de situatii. In prezent, insa, chiar si firmele mici si mijlocii pot fi afectate.

 

Chiar daca solutiile folosite de marile corporatii pentru gestionarea problemelor de securitate sunt prea complexe pentru IMM-uri, acestea nu isi pot permite sa piarda controlul asupra dispozitivelor de lucru. Situatia este complicata de faptul ca foarte putine firme maresc bugetul departamentelor IT, tendinta fiind in sensul opus.

 

Mai mult, analizand resursele umane din departamentele IT, se observa ca au loc reduceri in mai multe zone. Desi in 2011, 24% dintre companiile intervievate de Kaspersky Lab aveau cel putin 250 de angajati IT, in 2012 numarul acestora a ajuns la 15%. Aceasta consolidare afecteaza companiile de toate dimensiunile, tot mai putini angajati fiind nevoiti sa asigure buna functionare si securizarea unui numar tot mai mare de dispozitive. Pentru a preveni un incident major in companii, administratorii IT trebuie sa fie mai productivi. In aceasta situatie, trebuie utilizata o solutie combinata pentru management si securitate.

 

 

Ideea de management al sistemului tinde sa ii intimideze pe administratori, care au impresia ca sarcina presupune folosirea unui software foarte complex, specific marilor corporatii. Insa lucrurile nu stau intotdeauna asa. Solutia ideala pentru companiile mici si mijlocii imbina gestionarea dispozitivelor cu cele mai recente tehnologii de securitate si dispune de o interfata comuna, care sa permita managementul computerelor, al laptop-urilor si al smartphone-urilor. Solutiile care permit administratorilor sa ajusteze configurarile de securitate direct din aceasta interfata, cand aplica patch-uri sau verifica avertizarile de malware, ofera o valoare adaugata. Software-ul ar trebui sa sustina administratorii in indeplinirea acestor sarcini, asigurand automatizarea si sabloanele necesare. Functiile acestea permit ca sarcinile recurente sa fie indeplinite cu efort minim, economisind timp pentru alte activitati.

 

Solutia Kaspersky Endpoint Security for Business a fost construita plecand de la nevoile companiilor mici si mijlocii si dispune de tehnologii cu protectie premium, fara a fi nevoie de un buget mai mare sau de resurse umane suplimentare pentru a le gestiona.

 

Fiind disponibila deja pe piata in pachete specializate pentru companii de toate dimensiunile, solutia Kaspersky Endpoint Security for Business este o platforma singulara si unificata, creata de inginerii Kaspersky Lab de la un singur cod de baza, oferind o protectie mai buna decat orice alt produs de securitate. Printr-o singura platforma, o singura consola si cu un singur cost, administratorii IT pot vedea, controla si proteja toate sistemele si utilizatorii finali din retea, fie ca este vorba de un PC de pe un birou, un computer virtual din alta localitate sau un smartphone care s-a pierdut prin tara.

 

# # #

Despre Kaspersky Lab

 

Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 15 ani de existenta, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice si ofera suite de protectie IT pentru utilizatori individuali, SMB si companii mari. Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 300 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

* Compania a fost pozitionata pe locul patru in clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010”. Clasamentul a fost publicat in raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2011-2015

Autori

foto
KASPERSKY INFO SYSTEMS SRL