loader

Investitorii straini institutionali au investit 750 de milioane de Euro in actiunile Fondului Proprietatea la implinirea a doi ani de la listarea la bursa

La doi ani de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti , aproximativ 750 de milioane EUR au fost investite in actiunile din portofoliul fondului.

"Imi este greu sa imi imaginez cum ar fi aratat piata de capital fara Fondul Proprietatea," a afirmat astazi,  Lucian Anghel, presedintele CA al BVB si economist sef al BCR, in cadrul conferintei aniversare de doi ani dedicata listarii Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti.

 

Conform calculelor transmise de bursa, aproximativ 750 de miloane de EUR au fost investite de catre investitorii institutionali straini in actiunile admnistrate de Fondul Proprietatea, la doi ani de la listarea fondului pe bursa din Bucuresti.

 

Conform lui Anghel, "ne aflam intr-un context  regional care nu ne ajuta, in regiune vorbindu-se din nou de stagnare. Misiunea oricarui Guvern in acest moment si pe termn lung este una foarte dificila, daca nu chiar imposibila. Suntem pe cont propriu astfel incat masurile care trebuie luate pe piata de capital si nu numai trebuie sa rezide din interior".

 

Anghel a afirmat estimat ca o cincime din cifra de afaceri cumulata de companiile din Romania este realizata de companiile de stat , astfel incat, procesul listarii acestora ar trebuie sa fie o prioritate. "Cresterea transparentei in companiile de stat, managementul profesionist, sustinut de finantare, sunt unele dintre conditiile ca aceste companii sa devina eficiente si profitabile," a adaugat Lucian Anghel.

 

Opinii Greg Konieczny, vicepresedinte al Templeton Emerging Markets Group si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea: „Cand am inceput sa administram Fondul, in urma cu doi ani, ne-am concentrat imediat pe transformarea modului in care sunt conduse companiile de stat. Acest proces nu a fost lipsit de provocari, dar am facut mari eforturi in aducerea in atentia publica a unor subiecte importante precum guvernanta corporativa, privatizarile prin bursa si managementul profesionist.”

 

De asemenea, managerul Fondului Proprietatea accentueaza nevoia de reformare a companiilor de stat: „Succesul Fondului depinde insa intr-o mare masura de reforma companiilor de stat. Suntem dezamagiti de lipsa de progres in implementarea programului de listari ale companiilor de stat si a managementului profesionist si a Consiliilor de Administratie independente, conform OUG 109/2011. Speram ca Guvernul va accelera aceste reforme, care vor contribui la o mai buna performanta si competitivitate a acestor companii.”

 

Conform datelor furnizate de managerul FP, "in termeni de rezultate, fondul a avut o performanta pozitiva: pretul actiunii FP a crescut cu 38% in 2012, in timp ce valoarea activului net a crescut cu 9%. Mai mult, in ianuarie 2013, pretul actiunii, ajustat cu valoarea dividendelor platite, este la cel mai inalt nivel de pana acum.”

 

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL