loader

Investitiile Allianz in proiecte de energie regenerabila depasesc 1,7 miliarde de euro

Energia regenerabila joaca un rol din ce in ce mai important in strategia investitionala a Allianz

Nu doar schimbarea de generatii la nivelul industriei producatoare de energie determina atractivitatea acestui sector, ci si contextul investitional global. Ratele scazute ale dobanzilor si volatititatea pietelor de capital ridica gradul de atractivitate a parcurilor eoliene si solare intre activele investitionale ale Allianz.

 

Prima investitie a Allianz intr-un parc eolian a fost realizata in anul 2005, prin intermediul Allianz Capital Partners – platforma specializata in realizarea de investitii alternative in numele Grupului Allianz. De atunci, portofoliul de active reprezentand investitii in energie regenerabila s-a dezvoltat continuu, ajungand, la momentul actual, sa numere 42 parcuri eoliene si 7 parcuri solare localizate in Franta, Germania, Italia si Suedia. Aceste unitati apartinand Allianz au o capacitate generatoare de energie de peste 1.000 megawatti, producand suficienta energie pentru a alimenta aproximativ 500.000 de gospodarii din Europa – adica asigurarea energiei pentru un oras precum Bruxelles. Allianz se numara astazi printre cei mai mari investitori financiari in proiecte de energie verde.

 

Cele mai recente investitii in energie verde finalizate de Allianz Capital Partners se refera la achizitia, in numele Allianz, a trei parcuri eoliene din Franta, aflate in stadiul de constructie si avand o capacitate cumulata de 40 megawatti, respectiv a unui proiect eolian functional de 30 megawatti situat in sudul Italiei.   

 

Investitiile in energie regenerabila sunt plasamente pe termen lung si, de aceea se aliniaza perfect strategiei investitionale a Allianz.

 

Plasamentele in energie regenerabila au maturitati de 25 de ani sau mai mult”, spune David Jones, seful diviziei energie regenerabila din cadrul Allianz Capital Partners. “Asiguratorii au nevoi specifice in privinta managementului plasamentelor. O parte importanta a raspunderilor asumate au scadente indepartate. Politele de asigurari de viata sau anuitatile contractate astazi ajung la scadenta dupa multi ani sau chiar dupa decade. Pentru a-si indeplini aceste obligatii, asiguratori precum Allianz au nevoie de investitii stabile si de randamente optime pe termen lung, adica exact ceea ce ofera astazi parcurile solare si eoliene.

 

Pe de alta parte, orientarea catre acest tip de investitii alternative imbunatateste gradul de diversificare a activelor administrate de Allianz. In timp ce veniturile anuale generate de parcurile eoliene si solare au un anumit grad de volatilitate naturala generata de conditiile climatice, aceasta volatilitate nu este in niciun fel corelata cu evolutiile pietelor financiare.

 

Nu in ultimul rand, investitiile in proiecte eoliene si solare ofera un flux anual de venituri atractiv, cu un raport risc-randament acceptabil.

 

Randamentele parcurilor eoliene si solare sunt cu adevarat convingatoare. In acest moment vorbim despre randamente anuale de circa 7 procente - mult peste cele generate actualmente de celelalte categorii de active – si, in plus, ele sunt complet decuplate de urcusurile si coborasurile pietelor financiare”, subliniaza David Jones. 

 

Tinand cont de gradul ridicat de atractivitate din perspectiva investitionala, dar si de relevanta lor in contextul schimbarilor climatice, potentialul de crestere a investitiilor in acest sector ramane ridicat, pe termen lung. Pentru Allianz, sectorul productiei de energie regenerabila se va numara, si in continuare, intre activele investitionale alternative preferate in procesul de diversificare a portofoliului de plasamente. Italia, Germania si Franta vor ramane principalele arii in care se vor concentra asemenea investitii, insa sunt monitorizate si alte piete Europene catre care s-ar putea orienta investitiile in energie regenerabila ale Allianz, pe masura aparitiei unor oportunitati.

 

In timp ce, cel putin pentru urmatorii cativa ani, este de asteptat ca Romania sa ramana in afara zonei in care avem planificate astfel de investitii directe, am remarcat cresterea sustinuta a activitatilor de dezvoltare de proiecte eoliene si solare, un lucru pozitiv pentru piata locala pe termen mediu”, a declarat seful diviziei de investitii in energie regenerabila a Allianz Capital Partners.

 

In schimb, in acest moment, compania Allianz-Tiriac este activa pe piata proiectelor locale de energie regenerabila,.oferind un pachet complex de asigurari specifice activitatilor din acest sector, inca din faza de proiectare si constructie si continuand pe perioada de functionare a instalatiilor. Expertiza in acest domeniu este garantata prin colaborarea cu Allianz Climate Solutions (ACS) - centrul de competenta al Allianz Group in domeniul schimbarilor climatice, ce se concentreaza mai ales pe dezvoltarea de proiecte din domeniul energiei regenerabile. Spectrul activitatilor ACS este unul complex, facilitand finantarea proiectelor de energie verde, oferind servicii de evaluare, proiectare si executie a unor asemenea programe si, nu in ultimul rand, suport entitatilor locale Allianz in domeniul asigurarilor de proiecte de energie regenerabila

 

Accesul la expertiza ACS adauga valoare activitatilor noastre locale in domeniul energiei regenerabile, plasandu-ne intr-o pozitie privilegiata. Acest lucru ne-a ajutat sa fim foarte activi pe acest segment de piata. Pana la sfarsitul anului curent, estimam ca vom ajunge sa oferim protectie prin asigurare pentru parcuri de energie regenerabila cu capacitate agregata de aproape 500 megawatti”, a declarat Sorin Chitea, seful departamentului subscriere asigurari generaleAllianz-Tiriac, responsabil cu dezvoltarea programelor de protectie in sectorul energiei regenerabile.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA