loader
Incheierea BAC-ului creste aplicarile pe piata muncii – tinerii fara experienta iau cu asalt joburile din turism, retail si call-centere

Incheierea BAC-ului creste aplicarile pe piata muncii – tinerii fara experienta iau cu asalt joburile din turism, retail si call-centere

3.000 de lei este salariul mediu net pe care il ofera angajatorii pentru candidatii entry level

La aproape doua saptamani de la incheierea examenului de Bacalaureat, tot mai multi tineri se afla in cautarea unui loc de munca, numarul de aplicari pentru joburile entry level si cele din categoria ”fara experienta” crescand cu aproximativ 20% fata de lunile trecute. De altfel, si angajatorii au scos in piata un numar important de joburi care se adreseaza celor aflati la inceput de cariera – peste 25.000 de locuri de munca pentru cei fara experienta sau cei din segmentul entry-level sunt disponibile in acest moment pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Cele mai multe au fost postate de companiile care activeaza in retail, servicii, industria alimentara, turism, transport si call – center / BPO.

Tinerii au fost intotdeauna cautati pe piata muncii, insa au fost multi ani in care angajatorilor le era greu sa ii atraga si sa ii retina pe termen lung in interiorul companiilor. Daca a fost ceva bun in aceasta perioada de pandemie, a fost schimbarea felului in care tinerii se raporteaza la piata muncii. Au inteles ca ideal este sa nu amane prea mult momentul inceperii carierei, sa trateze cu mai multa responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, sa mearga la interviuri mai bine pregatiti si, in general, sa fie mai seriosi cand vine vorba de viata lor profesionala. De aceea, nu ne surprinde sa vedem ca, imediat dupa terminarea examenului de Bacalaureat, absolventii de liceu isi incearca norocul pe piata muncii, chiar si daca unii dintre ei vor sa se angajeze doar pe perioada verii, pana vor incepe cursurile de la facultate”, spune Roxana Draghici, Head of Sales la eJobs Romania.

Domeniile care au atras cele mai multe aplicari din partea acestor candidati au fost retailul, call-center / BPO, servicii, IT / telecom si turism / horeca. Acestea sunt, in mod traditional, domeniile catre care se indreapta cu cea mai mare usurinta tinerii pentru ca permit o specializare rapida la locul de munca, iar unele sectoare, cum ar fi turismul, horeca sau call-center-ele vin si cu proiecte sezoniere, cautate in special de cei care vor sa se angajeze doar pe perioada verii. ”Faptul ca vedem, insa, un procent destul de mare, peste media la nivelul intregii piete de candidati, a celor care aplica pentru joburi remote, ne duce la concluzia ca sunt destul de multi tineri care vor sa se angajeze permanent si sa poata continua munca si din toamna, in paralel cu studiile. Daca, la nivel general, vorbim despre un procent 12% alocat aplicarilor pentru locurile de munca remote, in cazul celor fara experienta, procentul creste la 20%”, explica Roxana Draghici.

Potrivit Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al unui angajat entry level din Romania este de 3.000 de lei pe luna. Dintre domeniile preferate de tineri, cele mai mari salarii medii nete le ofera angajatorii din IT (4.000 de lei), telecom (3.500 de lei), call-center / BPO (2.700 de lei), turism / horeca (2.500 de lei) si servicii (2.200 de lei).

In acest moment, peste 37.000 locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL