loader
In 5 ani, Orange Romania a achizitionat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab solutii in valoare de 2,2 milioane de euro

In 5 ani, Orange Romania a achizitionat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab solutii in valoare de 2,2 milioane de euro

In prezent, acceleratorul Orange Fab are colaborari cu 36 de startup-uri alaturi de care s-au implementat peste 90 de proiecte

Lansat in 2017, Orange Fab este primul program de accelerare si de colaborare cu startup-urile implementat intern de catre o companie din Romania. In cei 5 ani de activitate, Orange Romania a achizitionat produse si servicii in valoare de 2,2 milioane de euro de la startup-urile tehnologice incluse in program.

In prezent, acceleratorul Orange Fab are colaborari cu 36 de startup-uri alaturi de care s-au implementat peste 90 de proiecte. Astfel, 14 startup-uri au furnizat produse si servicii ce au fost integrate in cadrul proceselor interne ale companiei si 17 startup-uri au ofertat solutiile dezvoltate catre clientii Orange, ca parte a retelei de parteneri Orange Business Services. Mai mult, compania a integrat solutii tehnologice dezvoltate de 4 startup-uri in produse noi, lansate ulterior pe piata.

Derulat la nivel national, programul Orange Fab a avut ca scop, inca de la inceput, o contributie semnificativa la dezvoltarea unui ecosistem de inovatie local care sa ajute la cresterea si maturizarea cat mai multor startup-uri. In ultimii 5 ani, Orange a investit in comunitatile tech din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Piatra-Neamt, Sibiu si Timisoara peste 630.000 de euro, prin sustinerea pre-acceleratoarelor, a diverselor programe educationale si a spatiilor dedicate de coworking.

La 5 ani de la inceperea Orange Fab, ne mandrim cu rezultate concrete in lucrul cu startup-urile din Orange Fab, precum si cu sustinerea constanta a ecosistemului local. Ca program corporate de accelerare, scopul Orange Fab este de a face business development cu startup-urile selectate si de a adauga necesarul de mentorat si suport pentru acestea cu scopul de a maximiza rezultatele comune. Am invatat in timp cum sa lucram cat mai bine cu startup-urile si, in consecinta, care este profilul cel mai potrivit, astfel incat colaborarea sa fie castigatoare de ambele parti. Continuam sa incurajam cresterea de noi startup-uri prin intermediul parteneriatelor cu programele educationale si comunitatile locale, evaluam anual sute de proiecte si ne bucuram sa vedem un flux continuu de antreprenori curajosi care construiesc produse cu ambitii globale. Prin Orange Fab, suntem aici sa-i sustinem si sa-i ajutam sa-si transforme ideile in business-uri solide”. a declarat Monica Obogeanu, Startup Programs Manager, Orange Romania.

Prin Orange Fab, startup-urile locale primesc acces la cele mai noi tehnologii si la numeroase oportunitati de dezvoltare in zona de inovatie, cercetare si networking pentru a-si valida si optimiza mai departe atat planul de business, cat si produsele. Acestea au acces la primul laborator 5G din Romania, un hub in care pot sa-si testeze solutiile bazate pe tehnologia 5G, si primesc sustinere personalizata in cadrul sesiunilor de coaching de la expertii Orange.

Pentru a facilita extinderea la nivel international, programul ofera oportunitatea startup-urilor de a-si prezenta solutiile si pe alte piete prin reteaua internationala Orange Fab si, o parte dintre ele, in cadrul sesiunilor Demo Day organizate anual, dar si de a participa la conferinte globale precum Viva Technology, cel mai mare eveniment european dedicat tehnologiei.

Din 2017, Orange Fab si-a extins constant domeniile de activitate pentru a raspunde mai eficient nevoilor de business ale clientilor, vizand directii ca retelele 5G si retelele viitorului, IoT si obiecte conectate, smart city si mobilitate, fintech, smart retail, media si divertisment, sanatate, oameni si viitorul locurilor de munca, educatie digitala. In prezent, cele mai multe startup-uri din program sunt cele care au ca domeniu de activitate IoT si obiectele conectate, urmate apoi de cele ce ofera solutii de securitate si cele ce dezvolta segmentul 5G si retelele viitorului. In 2021, Orange Fab Romania a numarat cele mai multe proiecte implementate cu startup-urile din intreaga retea Orange Fab alcatuita din 23 de tari.

Mai  multe detalii despre programul Orange Fab se gasesc aici.

Autori

foto
ORANGE ROMANIA SA