loader

Importurile din China, mai scumpe cu 17-18%

Importurile din China ar trebui sa se scumpeasca in total cu 17-18%, daca se iau in calcul atat evolutiile cursurilor valutare din ultimul an, cat si cele anticipate pentru 2015.

Astfel, ajustarile valutare din ultimul an ar trebui sa se reflecte intr-o scumpire cu 12-13% a produselor chinezesti in Europa, dar anticiparile privind cursurile de schimb arata o majorare de pret suplimentara de aproximativ 5%.

 

Importurile locale in dolari americani, inclusiv cele din China si alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe in conditiile in care aprecierea globala a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro fata de dolar va ramane mai puternica decat cea a monedelor asiatice. Astfel, desi un dolar tot mai puternic va cumpara marfuri chinezesti tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpara tot mai putini dolari si tot mai putine marfuri chinezesti.

 

Este foarte probabil ca deprecierea yuanului in raport cu dolarul sa continue si in 2015, dar aceasta nu se va traduce intr-o ieftinire a produselor chinezesti in Europa, intrucat autoritatile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronuntata a monedei locale fata de moneda americana, de calibrul celei inregistrate de euro. Mai degraba se va repeta scenariul din ultimul an, cand yuanul s-a depreciat in fata dolarului pentru prima data in cinci ani, dar ajustarea a fost de putin peste doua procente, in timp ce euro a pierdut 15% fata de dolar in doar cateva luni. Prin urmare, China va continua sa piarda in termeni de competitivitate in Zona Euro, cea mai importanta piata de desfacere pentru exporturile sale.

 

Autoritatile chineze incearca sa instrumenteze o alunecare controlata a economiei, care nu mai alearga la rate procentuale de crestere formate din doua cifre. Aceasta impune o relaxare a politicii monetare (inclusiv via dobanzi mai mici) si o oarecare depreciere a yuanului, favorabila si din punctul de vedere al competitivitatii pe pietele europene.

 

Anuntul BCE din ianuarie privind startul unui program masiv de relaxare monetara cantitativa (“QE”) a reprezentat un motiv de ingrijorare pentru autoritatile de la Beijing si un argument in plus pentru deprecierea yuanului fata de dolar, in pofida regimului valutar semi-flotant declarat oficial, in care moneda chineza este ancorata de cea americana.

 

Totusi, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergura a yuanului fata de dolar. Daca Beijingul ar accepta acest scenariu, piata financiara chineza - si chiar cele globale - ar suferi turbulente severe, prin iesiri masive de capital din China, in conditiile in care oricum se asteapta o inversare a fluxurilor la nivel global. Dupa ce au urmarit miracole economice in Asia de Sud-Est, America Latina si chiar in nordul Europei, banii se vor intoarce acasa, in America. Un nou ciclu de restrictionare monetara va incepe in SUA candva pe parcursul acestui an, cand vom vedea prima crestere a dobanzii cheie dupa 2006, amplificand atractivitatea activelor financiare denominate in dolari americani, iar cresterea economiei americane va antrena investitii straine directe tot mai mari.

Autori

foto
TRADEVILLE SA