loader
Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

Hotararile CA al BNR pe probleme de politica monetara

CA al BNR a hotarat printre altele pastrarea valorilor ratei dobinzii de politica monetara si pentru facilitatea de depozit

In sedinta din 8 ianuarie 2020 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

• Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an;

• Mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an;

• Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Rata anuala a inflatiei IPC a scazut in luna octombrie la 3,4 la suta, de la 3,5 la suta in luna septembrie, si a urcat apoi in noiembrie la 3,8 la suta, deasupra intervalului tintei, in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu. Avansul fata de luna septembrie s-a datorat, in principal, majorarii preturilor legumelor si fructelor, dar si accelerarii inflatiei de baza.

Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a continuat sa creasca in primele doua luni din trimestrul IV, de la 3,4 la suta in septembrie, la 3,5 la suta in  noiembrie, usor peste nivelul prognozat. Cresterea a reflectat influentele venite din majorarea preturilor internationale ale unor materii prime agroalimentare si din usoara depreciere a leului in raport cu euro, suprapuse presiunilor inflationiste semnificative pe partea cererii si a costurilor unitare cu forta de munca.

Rata medie anuala a inflatiei IPC a coborat in octombrie la 3,7 la suta si a revenit ulterior, in noiembrie, la valoarea de 3,8 la suta consemnata in septembrie 2019,  in timp ce rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum a continuat sa se reduca pana la 3,8 la suta in intervalul octombrie-noiembrie, de la 3,9 la suta in septembrie.

Cresterea economica a continuat sa decelereze in trimestrul III 2019, dinamica sa anuala reducandu-se la 3 la suta, de la 4,4 la suta in trimestrul anterior. Pe partea cererii, contributia consumului gospodariilor populatiei a ramas semnificativa, insa s a redus vizibil (pana la 3 puncte procentuale, in contextul anului agricol nefavorabil), fiind depasita substantial de cea a formarii brute de capital fix (5,9 puncte procentuale). Exportul net si-a amplificat aportul negativ la dinamica PIB, pe fondul reaccelerarii mai pronuntate a cresterii importurilor in raport cu cea a exporturilor de bunuri si servicii.

Cele mai recente date statistice evidentiaza evolutii mixte in termeni anuali in sfera consumului, a investitiilor si a productiei industriale in luna octombrie: pe de o parte, mentinerea unei dinamici ridicate a achizitiilor populatiei de bunuri si servicii si majorarea alerta a volumului lucrarilor de constructii, iar pe de alta parte amplificarea contractiei productiei industriale, respectiv restrangerea comenzilor noi in industria prelucratoare.

Totodata, cele mai recente date privind balanta de plati evidentiaza incetinirea deteriorarii in termeni anuali a soldului balantei comerciale in luna octombrie comparativ cu trimestrul III. Deficitul de cont curent si-a reaccentuat insa adancirea, ca urmare a inrautatirii balantei veniturilor primare si a celei a veniturilor secundare, iar gradul de acoperire a acestuia cu investitii straine directe si transferuri de capital a scazut.

Cresterea anuala a creditului acordat sectorului privat a continuat sa se tempereze usor in lunile octombrie si noiembrie – la 7,5 la suta, respectiv la 7,2 la suta, de la 7,7 la suta in luna septembrie –, media ei pe ansamblul celor doua luni scazand la 7,32 la suta, de la 7,9 la suta in trimestrul III. In conditiile in care decelerarea s-a datorat exclusiv componentei in valuta, ponderea in total credit a componentei in lei a continuat sa creasca, ajungand in noiembrie la 67,2 la suta, cel mai ridicat nivel din mai 1996.

Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei usor deasupra intervalului tintei la finele anului 2019, urmata de revenirea si mentinerea acesteia in jumatatea superioara a intervalului pe orizontul apropiat de timp, la valori usor inferioare celor evidentiate in cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din noiembrie 2019.

Incertitudini si riscuri crescute la adresa perspectivei inflatiei decurg din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, in conditiile calendarului electoral intern. Tendinta deficitului de cont curent ramane de asemenea preocupanta. Incertitudini genereaza si evolutia economiei zonei euro si a celei globale, pe fondul cresterii tensiunilor geopolitice si a vulnerabilitatilor unor piete emergente, iar conduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune raman relevante.

In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.

Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 15 ianuarie 2020, la ora 15:00. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 7 februarie 2020, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

Autori

foto
BANCA NATIONALA A ROMANIEI