loader

FIC: Imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) in dialog despre stimularea absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania.

Ca urmare a crizei economice si, mai ales, financiare pe care o traverseaza intreaga economie mondiala, unul dintre cele mai afectate domenii de activitate este reprezentat de sectorul investitiilor; mediul economic romanesc a resimtit pe deplin impactul acestei crize, impact reflectat si prin scaderea semnificativa a volumului investitiilor directe in Romania.

 

In acest context, unul dintre putinele motoare de finantare a investitiilor in general si a investitiilor in infrastructura in special este absorbtia fondurilor europene (in special a instrumentelor structurale si a fondurilor subsumate Politicii Agricole Comune). Desi acest adevar economic a fost unul dintre putinele asupra carora analistii economici, institutiile financiare internationale si mediul de afaceri au realizat un deplin consens inca de la inceputul perioadei de programare 2007 – 2014, absorbtia extrem de scazuta – cea mai scazuta din Uniunea Europeana – a impiedicat producerea impactului pozitiv important pe care aceste resurse de finantare ar fi putut sa il aiba asupra cresterii economice a Romaniei. Mai mult, si utilizarea fondurilor alocate de Guvernul Romaniei pentru proiecte de infrastructura trebuie facuta astfel incat sa asigure maximizarea impactului economic.

 

In linie cu misiunea pe care Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si-a propus-o inca de la infiintarea sa – aceea de a se constitui ca un partener activ de dialog pentru intregul mediu socio-economic romanesc in efortul de a identifica solutiile cele mai adecvate pentru progresul economiei romanesti in ansamblul sau - FIC a realizat o analiza aprofundata a intregului proces de absorbtie, pentru a identifica principalele cauze care au afectat negativ procesul de absorbtie, precum si blocajele survenite in procesul de achizitii publice pentru proiectele de investitii finantate din fonduri publice romanesti.

 

In urma acestei analize, a rezultat in mod clar ca principalul factor care a dus la intarzierea, blocarea si chiar anularea unor proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii este sistemul achizitiilor publice din Romania. In urma analizei, au fost identificate principalele puncte slabe si deficiente in functionarea sistemului de achizitii publice, precum si posibile solutii pentru imbunatatirea functionarii acestuia.

 

FIC isi propune sa traga un semnal de alarma catre opinia publica si factorii decizionali in scopul adoptarii de solutii cat mai urgente pentru imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania, cu atat mai mult cu cat Romania este supusa unui risc major de a pierde fondurile europene alocate daca nu reuseste sa asigure un „salt de absorbtie” cat mai curand.

 


Principalele axe de actiune pentru imbunatatirea functionarii sistemului de achizitii publice romanesc pe care FIC le propune opiniei publice sunt:


- Imbunatatirea cadrului de reglementare a achizitiilor publice
- Imbunatatirea functionarii arhitecturii institutionale a sistemului
- Armonizarea practicilor institutionale la nivelul sistemului
- Cresterea credibilitatii sistemului si scaderea volumului de contestatii
- Asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice
- Reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice
- Imbunatatirea infrastructurii (SEAP) sistemului
- Cresterea capacitatii administrative a institutiilor din sistem
- Intarirea functiei de reglementare si monitorizare a raspunsului pietei la achizitiile publice.


Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997 cand si-a inceput activitatea cu 26 de companii membre.


In prezent numara 123 companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta aproximativ 35 miliarde EUR, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.


Componenta FIC include companii care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii, care au creat aproape 200.000 de locuri de munca directe si indirecte pentru economia romaneasca.


In Top 10 cele mai mari companii dupa cifra de afaceri, opt companii sunt membre FIC, iar 37 companii membre sunt incluse in Top 100 – conform raportului “Major Companies in Romania” dat publicitatii in 2012, de catre IBP.


Foreign Investors Council (FIC) – www.fic.ro
 

Autori

foto
ASOCIATIA CONSILIUL INVESTITORILOR STRAINI (FIC)