loader
Ericsson, parteneriate puternice cu 3 dintre liderii mondiali pe segmentul cloud pentru maximizarea beneficiilor aduse de tehnologia 5G

Ericsson, parteneriate puternice cu 3 dintre liderii mondiali pe segmentul cloud pentru maximizarea beneficiilor aduse de tehnologia 5G

Ericsson a pus inca de acum cativa ani, bazele unor parteneriate puternice cu trei dintre liderii globali de servicii cloud – Microsoft, Google si Amazon

Beneficiile economice si sociale aduse de tehnologia 5G sunt uriase, iar la nivel global statele fac eforturi pentru a implementa cat mai eficient si rapid aceste retele.  Aceste oportunitati pot fi valorificate pe deplin doar prin integrarea solutiilor si tehnologiei cloud.

Astfel, Ericsson a pus inca de acum cativa ani, bazele unor parteneriate puternice cu trei dintre liderii globali de servicii cloud – Microsoft, Google si Amazon – cu scopul de a maximiza avantajele 5G. Colaborarea este binevenita cu atat mai mult in contextul in care tehnologia 5G, edge computing-ul si Internet of Things (IOT) redefinesc fundamental rolul furnizorilor de servicii de comunicatii, precum si pe cel al telecomunicatiilor, in general.

Capacitatile platformelor cloud sunt esentiale pentru a ajuta providerii sa accelereze procesul de transformare digitala si sa maximizeze avantajele solutiilor software de cloud native, precum cele din portofoliul de produse dezvoltate de Ericsson.

Prin intermediul solutiilor cloud, furnizorii de servicii de comunicatii pot pune la dispozitia clientilor lor noi servicii 5G, pe care sa le valorifice apoi mai rapid. Deoarece faciliteaza o utilizare mai eficienta a resurselor, tehnologiile cloud pot optimiza indicatori financiari precum CAPEX sau OPEX. 

Solutiile software de cloud native sunt extrem de importante si in ceea ce priveste valorificarea deplina a potentialului tehnologiei 5G. De asemenea, tehnologiile cloud pot amplifica beneficiile economiilor de scara, maximizand nivelul de interoperabilitate si eficienta al unei afaceri. Asadar, devine extrem de important sa se adapteze constant oferta de produse si servicii pentru companiile de pretutindeni. Tranzitia la cloud poate inlesni acest proces de adaptare a companiilor la asteptarile clientilor pentru a ramane competitive pe piata.

Avand in vedere acest context, Ericsson a dezvoltat de-a lungul timpului parteneriate cu diferite companii din domeniul tehnologiei, conturandu-si astfel un portofoliu solid de solutii si produse, care pot raspunde nevoilor unei game extinse de clienti.

Platforme de dezvoltare a business-ului

In luna noiembrie a anului trecut, Ericsson si Telstra au inceput sa dezvolte o solutie de edge cloud dedicata clientilor enterprise. Aceasta platforma faciliteaza livrarea serviciilor si aplicatiilor noi care permit inovare, functii de self-care si customer care in domeniul agriculturii, al industriei de productie, dar si servicii de conectivitate la nivel enterprise si smart cities.

Un alt exemplu interesant de avans pentru industria de telecomunicatii este colaborarea dintre Telefonica Germania, Amazon Web Services si Ericsson, intrucat parteneriatul celor trei companii permite automatizarea industriei si digitalizarea economiei.

Scopul este acela de a genera noi solutii industriale mai rapid, optimizand capabilitatile de automatizare in productie, al proceselor de logistica si folosirea solutiilor edge computing pentru implementarea aplicatiilor in timp real.

Un aspect important al acestui proof-of-concept este implementarea 5G Core direct in cloud pentru a castiga flexibilitatea serviciilor si a reduce costurile.

Infrastructura de comunicatii dezvoltata in cloud

La finalul lunii iunie 2021, Google Cloud si Ericsson au anuntat un parteneriat pentru dezvoltarea unor solutii 5G si de edge cloud care sa faciliteze transformarea digitala in randul furnizorilor de servicii de comunicatii si care sa le permita acestora sa implementeze noi scenarii de utilizare.

Totodata, in cadrul acestui parteneriat, Google Cloud si Ericsson dezvolta un proiect pilot pentru aplicatii edge intr-o retea in timp real a companiei TIM.

Proiectul care va automatiza functiile din reteaua 5G Core a TIM si aplicatiile cloud-based, vor folosi infrastructura Telco Cloud TIM, solutia Google Cloud, precum tehnologia de orchestare dezvoltata de Ericsson si reteaua sa 5G Core.

In acest fel, companiile din sectorul automotive, din domeniul transporturilor, cele din industria de productie, si nu numai, isi vor putea imbunatati eficienta, reduce latenta si isi vor putea spori gradul de conectivitate din locatiile fizice.

Solutii de mobilitate inteligenta

Ericsson faciliteaza connectivitatea autovehiculelor de mai bine de 10 ani. Compania colaboreaza cu producatori auto, furnizori de servicii de comunicatii si alti parteneri din ecosistem, pentru a sustine transformarea industriei. Interconectand peste 4 milioane de masini, care reprezinta 10% din piata globala Ericsson Connected Vehicle Cloud (CVC) este cea mai comprehensiva platforma de acest gen din industria globala de automotive, oferind servicii pentru mai mult de 130 de tari.

Ericsson Connected Vehicle Cloud le ofera producatorilor de vehicule posibilitatea sa scaleze global si sa administreze cu usurinta aspecte legate de securitate, de reglementare legislativa internationala a datelor, precum si de conectivitate, managementul datelor, analize si restul detaliilor necesare pentru a aduce pe piata noi servicii complexe. Ericsson ofera pachete de servicii menite sa deserveasca atat servicii 5G-ready de baza, cat si servicii foarte avansate, toate acestea pentru a imbunatati siguranta si experienta de conducere resimtita de catre conducatorul auto.

Ericsson lucreaza la dezvoltarea noii generatii a platformei Connected Vehicles Cloud bazandu-se atat pe propria expertiza, ca lider in domeniu, cat si pe parteneriatele pe care le are cu furnizorii de solutii si servicii de cloud, precum Amazon si Microsoft.

Noi solutii din sfera Business Support Systems (BSS)

Furnizorii de servicii de comunicatii incearca sa beneficieze cat de mult de avantajele platformelor cloud, astfel ca ecosistemul de parteneriate din industria de telecomunicatii devine tot mai amplu. Un exemplu in acest sens poate fi considerat parteneriatul dintre Ericsson si Amazon Web Services, care tocmai a fost extins cu scopul de a certifica portofoliul de produse BSS dezvoltate de Ericsson in platforma cloud a Amazon Web Services. Astfel, clientii Ericsson care opteaza pentru solutii cloud din portofoliul BSS pot sa beneficieze si de avantajele suportului oferit de solutiile Amazon Web Services, in vederea optimizarii afacerilor prin intermediul tehnologiei 5G si de a monetiza noi servicii dedicate atat consumatorilor, cat si clientilor de tip enterprise.

Solutii de tip enterprise pentru sfera telecomunicatiilor

Odata cu aparitia arhitecturilor 4G si 5G, lumea telecomunicatiilor a devenit atat de complexa din punct de vedere tehnic, incat marii vendori au decis ca este necesar sa apeleze la colaborari externe, implicit si in zona de cloud. Avand in vedere amploarea unei solutii de telecomunicatii, acest lucru a reprezentat o provocare din mai multe puncte de vedere, dar in special un castig in zona de dezvoltare. Asadar, cu aceasta ocazie, s-au ivit foarte multe oportunitati, iar business-ul in zona de enterprise a inceput sa creasca enorm.

Un foarte bun exemplu este colaboarea Ericsson cu Microsoft Azure, unde se imbina o arhitectura completa Ericsson de Voice over LTE (4G),  cu o retea de servere dedicate din partea Microsoft, prin care se ofera caracteristici de tip “end to end”  catre parteneri din zona privata/enterprise. Solutia este bazata, de asemenea, pe Docker & Kubernetes, ceea ce ofera o modularitate in dezvoltarea si gestionarea unui astfel de ansamblu. Acest produs are la baza un mediu tehnic complex, construit de echipe dedicate pe orice arie de competenta, astfel incat clientul final (enterprise) sa poata beneficia de aceleasi servicii precum cele dedicate clientilor comerciali.

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL