• Cele doua companii au semnat un acord privind vanzarea catre PPC a participatiilor detinute de catre Grupul Enel in Romania, pentru o suma totala de aproximativ 1,26 miliarde de euro, ceea ce evalueaza companiile la circa 1,9 miliarde de euro (100% din actiuni)
• Tranzactia este in conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizeaza concentrarea asupra a 6 tari tinta cu potential ridicat de crestere
Enel S.p.A. (“Enel”) a semnat astazi cu firma greaca Public Power Corporation S.A. (“PPC”) un acord pentru vanzarea tuturor participatiilor detinute de catre Grupul Enel in Romania. Acordul prevede plata de catre PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evalueaza societatile vandute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din actiuni). In plus, suma totala poate fi ajustata conform unor clauze uzuale in astfel de tranzactii precum si printr-un mecanism pentru potentiale plati ulterioare, in functie de valoarea viitoare a activitatii de retail.
“Prin vanzarea tuturor activitatilor din Romania, continuam planul de vanzare de active prezentat in urma cu 3 luni in cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel”, a declarat Francesco Starace, CEO si Director General al Grupului Enel. “Suntem mandri de rezultatele obtinute in Romania de la intrarea in tara in 2005 si apreciem munca sustinuta si devotamentul colegilor nostri, care ne-au permis sa devenim unul dintre cei mai importanti jucatori integrati in domeniul energiei in Romania. Suntem increzatori ca un grup international important precum PPC va continua aceasta poveste de succes.”
In total, este estimat ca tranzactia sa genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmeaza sa scada cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro in 2022 si restul in 2023, pe langa un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro in perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de diferentele de curs de schimb, care vor fi contabilizate in 2023. In consecinta, tranzactia nu urmeaza sa aiba vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului.
Finalizarea tranzactiei, asteptata in trimestrul al treilea al acestui an, este supusa unor conditii intalnite in mod obisnuit in acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autoritatilor antitrust competente.
Tranzactia este in linie cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizeaza repozitionarea Enel si concentrarea asupra tarilor cu un ritm de crestere ridicat si in care are o prezenta integrata, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile si Columbia.
Grupul Enel este un jucator major in energie in Romania din 2005, cu activitati in distributia si furnizarea de energie electrica, in domeniul productiei de energie din surse regenerabile prin capacitati de peste 500 MW operate de catre Enel Green Power Romania, precum si in domeniul serviciilor energetice avansate. Societatile de distributie ale Grupului in Romania sunt prezente in trei regiuni importante ale tarii, respectiv Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, deservind in total peste 3 milioane de clienti. Enel Energie si Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrica si gaze naturale, precum si de servicii cu valoare adaugata. In Romania, Grupul mai are activitati prin Enel X in domeniul serviciilor inteligente pentru locuinte, productiei de energie la nivelul locului de consum si eficientei energetice, iar prin Enel X Way in domeniul mobilitatii electrice.