loader
Directorul Financiar al Enel, numit Co-Presedinte al grupului de lucru al directorilor financiari din cadrul Compactului Global al ONU

Directorul Financiar al Enel, numit Co-Presedinte al grupului de lucru al directorilor financiari din cadrul Compactului Global al ONU

Participarea investitorilor responsabili social reprezinta aproximativ 10,5% din capitalul social al grupului

Directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a fost numit co-presedinte al grupului de lucru al directorilor financiari din cadrul Compactului Global al Organizatiei Natiunilor Unite, prima initiativa la nivel mondial care implica directorii financiari cu scopul de a incepe un dialog intre liderii mediului de afaceri pentru promovarea finantarilor corporative sustenabile si a investitiilor scalabile in vederea urmaririi Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU.

Grupul de lucru al directorilor financiari, care a dat startul astazi in cadrul Forumului Global de Investitii in ODD, desfasurat la Milano, va fi co-prezidat de CFO-ul Enel si de Scott Mather, directorul general al PIMCO si directorul de investitii al US Core Strategies si va primi sprijin tehnic de la un grup de experti in sustenabilitate financiara si corporativa.

„Prin aceasta initiativa, dorim sa oferim un raspuns lumii care ne priveste, nu cu declaratii sau promisiuni, ci cu tinte clare si rezultate solide”, a declarat Enel CFO, Alberto De Paoli. „Vrem sa punem in aplicare un plan concret de actiune globala, asa cum facem ca directori financiari, in viata de zi cu zi, in companiile noastre, folosind factori precum formularea unei strategii aliniate la ODD, initiative de finantare sustenabila, relatia cu investitorii si agentiile de rating si modul in care comunicam valoarea sustenabilitatii tuturor partilor interesate”.

Enel este membru al Compactului Global al ONU din 2004 si, din 2011, este una dintre companiile LEAD din aceasta initiativa, reprezentand liderii mondiali de sustenabilitate din sectorul privat. Enel este prezent, de asemenea, in Consiliul de Administratie al Compactului Global al ONU, unde directorul general al grupului, Francesco Starace, este in prezent singurul reprezentant al sectorului global de energie electrica, precum si singurul membru din Italia. In plus, in ultimii doi ani, Enel a fost un sustinator al platformei de actiune a Compactului Global al ONU privind inovatia financiara in domeniul ODD, promovand instituirea unui cadru pentru dezvoltarea de instrumente inovatoare care sa stimuleze finantarea sustenabila si investitiile directe in ODD.

Grupul de lucru al directorilor financiari isi propune sa ofere mai multa putere companiilor ca voce globala in reproiectarea finantelor pentru dezvoltarea durabila. Grupul acorda un rol central directorilor financiari in dezvoltarea de solutii inovatoare pentru finantarea ODD-, pentru a atrage capital de la investitorii interesati de impactul companiilor in societate si directionarea capitalului intr-un mod care sa maximizeze valoarea pentru companii si pentru toti factorii interesati. Initiativa va viza, de asemenea, reducerea decalajului investitional pe pietele cheie, inclusiv prin promovarea investitiilor straine directe pe pietele emergente.

Pe termen lung, obiectivul grupului de lucru al directorilor financiari este sa stabileasca principiile si o foaie de parcurs pentru finantarea corporativa sustenabila, precum si sa inspire comunitatea globala a directorilor financiari si deciziile de investitii ale companiilor. Initiativa se va baza pe cele aproape 10.000 de companii care au aderat la Principiile Compactului Global al ONU si va include un sondaj anual pentru monitorizarea stadiului actiunilor in comunitatea globala a directorilor financiari.

Compactul global al ONU este cea mai mare initiativa de sustenabilitate corporativa din lume care sprijina alinierea strategiilor si operatiunilor companiilor cu cele zece principii ale Compactului Global al ONU privind drepturile omului, forta de munca, mediu si anticoruptie si stimularea constientizarii si a actiunilor de afaceri in sprijinul realizarii Agendei ONU 2030 pentru dezvoltare durabila si a celor 17 ODD ale sale. In acest an, CEO-ul Enel s-a alaturat Aliantei ONU Investitorilor Globali pentru Dezvoltare Durabila (GISD), in urma unui apel al secretarului general al ONU, António Guterres, catre 30 de lideri influenti ai mediului de afaceri, cu scopul de a coopera in urmatorii doi ani in domeniul finantarii ODD.

Enel se afla in fruntea integrarii sustenabilitatii in strategiile sale de afaceri, asa cum atesta si Planul Strategic 2020-2022 al companiei, anuntat recent, care combina crearea de valoare si realizarea de ODD. Aproximativ 95% din cei 28,7 miliarde de euro de investitii de capital organice vizeaza in mod direct ODD 7 (energie accesibila si curata), ODD 9 (industrie, inovatie si infrastructura) si ODD 11 (orase si comunitati durabile), toate contribuind la realizarea ODD 13 (actiune climatica). La inceputul acestui an, Enel a lansat, in dolari si in euro, obligatiunile cu scop general general asociate de realizarea de ODD si se asteapta sa creasca ponderea surselor sustenabile de finantare din datoria bruta a Enel la aproximativ 43% in 2022 si aproximativ 77% in 2030, de la aproximativ 22% in 2019. In cele din urma, Enel atrage din ce in ce mai mult atentia Investitorilor Responsabili Social, al caror pachet in companie este in continua crestere, reprezentand aproximativ 10,5% capital social al grupului in 2019, in crestere cu 78% fata de 2014.

Enel este o companie energetica multinationala, unul dintre liderii integrati pe pietele globale de electricitate, gaze naturale si energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa dupa capitalizarea de piata si una dintre primele companii de electricitate de pe continent in ceea ce priveste capacitatea instalata si EBITDA raportat. Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari din lume, avand o capacitate instalata neta de productie de energie de circa 90 GW. Enel distribuie electricitate printr-o retea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienti casnici si companii in toata lumea, care reprezinta cea mai mare baza de clienti comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power opereaza unitati de productie cu o capacitate instalata de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale si hidro in Europa, cele doua Americi, Africa, Asia si Australia.

 

Autori

foto
ENEL ROMANIA SA