loader
Dacia opreste joi productia de la uzinele din Mioveni; angajatii intra in somaj tehnic

Dacia opreste joi productia de la uzinele din Mioveni; angajatii intra in somaj tehnic

Automobile Dacia intrerupe productia la uzinele din Mioveni, pana pe data de 5 aprilie, in contextul pandemiei de coronavirus, iar 13.500 de angajati vor fi in somaj tehnic – informeaza AGERPRES

"Compania anticipeaza ca activitatea comerciala va fi reluata rapid dupa incheierea crizei sanitare. La momentul respectiv vor fi implementate masuri corespunzatoare, in acord cu partenerii sociali, ceea ce va permite companiei sa raspunda cererii comerciale", se arata intr-un comunicat transmis de AGERPRES.

Angajatii si partenerii de afaceri vor fi informati despre activitatile Groupe Renault Romania si despre reinceperea productiei prin intermediul canalelor de comunicare ale companiei, precizeaza reprezentantii companiei.

Vicepresedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, a declarat miercuri ca decizia conducerii de a inceta activitatea in cadrul uzinei Dacia era o masura necesara pentru protejarea sanatatii celor 14.000 de salariati.

"In cursul acestei dimineti (miercuri, 18 n.r.), s-a luat hotararea comuna ca Dacia sa-si inceteze activitatea incepand de maine dimineata de la ora 7:00, pana pe data de 5 aprilie. La Dacia lucreaza 14.000 de salariati. Era o masura necesara si este in continuare o masura necesara pentru protejarea sanatatii celor 14.000 de salariati. Peste 13.500 de oameni vor fi in somaj tehnic, somajul tehnic va fi platit conform contractului colectiv de munca, 85%. E o situatie foarte critica, peste care sper sa trecem cu bine", a declarat liderul de sindicat de la Automobile Dacia, la Digi24.

Acesta a apreciat ca mai importanta decat afectarea productiei este sanatatea angajatilor.

"Productia va fi afectata cumplit, toti salariatii sunt constienti de acest lucru, dar mai de pret este sanatatea lor. In perioada aceasta se vor face deratizari, se vor pregati conditii cat mai bune pentru primirea salariatilor, pentru a preveni raspandirea acestui virus. Suntem in discutii permanente, noi o sa ramanem pe metereze. Este un moment foarte grav. Am avut discutii in cursul zilei de ieri (cu Guvernul - n. r.), s-a solicitat ca statul sa asiste in mod practic intreprinderile din mediul privat. Eu sunt convins ca vom primi ajutoare de la stat, pentru ca, altfel, salariatii din foarte multe intreprinderi din jurul nostru isi vor pierde locurile de munca", a adaugat Ion Iordache. AGERPRES/(AS - autori: George Coman, George Onea, editor: Mariana Nica)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES