loader
CyberStart, programul pentru reducerea decalajului de competente in domeniul securitatii cibernetice, lansat de Fundatia EOS cu sprijinul Microsoft, anunta prima promotie certificata

CyberStart, programul pentru reducerea decalajului de competente in domeniul securitatii cibernetice, lansat de Fundatia EOS cu sprijinul Microsoft, anunta prima promotie certificata

Frecventa si diversificarea atacurilor cibernetice atat pentru utilizatori cat si pentru companii, au incurajat peste 400 de cursanti beneficiari sa se inscrie online la cursurile CyberStarter de formare, dezvoltare si reconversie profesionala in domeniul securitatii cibernetice

Fundatia EOS - Educating for an Open Society - Romania in parteneriat cu Microsoft anunta prima generatie de absolventi certificati in securitate cibernetica. Programul de calificare profesionala CyberStart si-a premiat absolventii pe 31 martie, in cadrul evenimentului CyberStarter Challenge 2023, organizat la sediul Microsoft din Bucuresti.

Frecventa si diversificarea atacurilor cibernetice atat pentru utilizatori cat si pentru companii, au incurajat peste 400 de cursanti beneficiari sa se inscrie online la cursurile CyberStarter de formare, dezvoltare si reconversie profesionala in domeniul securitatii cibernetice. Dintre acestia, aproape 300 au urmat un curs de competente de baza, iar in final 100 de candidati s-au calificat pentru participarea in modulul intensiv, printre care si 40 de femei, programul urmarind cresterea diversitatii de gen in profesiile asociate securitatii cibernetice. Cursantii au dobandit mai multe certificari cu recunoastere internationala pentru nivel de baza, precum certificarea Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals corelata cu certificarea Azure Fundamentals si certificarea Certiport IT Specialist Cybersecurity.

Amenintarile cibernetice continua sa reprezinte un risc major pentru oamenii, companiile si institutiile din intreaga lume. De la intreruperea lantului de aprovizionare pana la atacuri de tip ransomware, infractorii cibernetici si-au imbunatatit permanent serviciile si instrumentele de lucru, iar peisajul criminalitatii cibernetice este din ce in ce mai vast si divers.

Provocarile in acest domeniu sunt accentuate de lipsa fortei de munca: nu exista un numar suficient de specialisti pentru a face fata cererii extrem de ridicate. Iar problema este una la nivel global. Potrivit estimarilor, pana in anul 2025, numarul locurilor de munca disponibile in domeniul securitatii cibernetice, in toata lumea, va ajunge la 3,5 milioane. Asta inseamna o crestere de 350% intr-un interval de 8 ani, potrivit Cybersecurity Ventures.

Securitatea cibernetica este un element esential al strategiei Microsoft pentru Romania, iar dezvoltarea competentelor in acest domeniu este o prioritate. Fie ca vorbim de guverne, de companii sau ne raportam la noi insine, ca simpli cetateni, ne confruntam cu provocari importante in ceea ce priveste accesul la programe educationale in securitate cibernetica. Datele arata un decalaj in ceea ce priveste competentele in acest domeniu intre tarile din Europa Centrala si de Est, astfel ca este necesara o abordare coordonata din partea sectorului privat, academic si public din Romania pentru a dezvolta forta de munca in domeniul securitatii cibernetice. Parteneriatul cu Fundatia EOS are rolul de a sprijini aceste eforturi si de a facilita formarea profesionala a cat mai multor persoane in aceasta directie. Suntem incantati ca 300 de persoane au participat deja la proiectul CyberStarter, lansat la sfarsitul anului trecut. Proiectul a fost creat ca raspuns la cererea tot mai mare de experti in domeniul securitatii cibernetice si cu fiecare cohorta de absolventi contribuie la reducerea decalajelor in acest domeniu important pentru intreaga societate”, sustine Bogdan Putinica, General Manager Microsoft Romania.

Cursurile au oferit o sistematizare eficienta a conceptelor teoretice si un grad ridicat de abilitate practica. Certificarile valideaza competente privind cele mai utilizate sisteme de operare: Microsoft, Linux si mobile, in combaterea celor mai diversificate forme de criminalitate informatica. In Romania, datele Microsoft si LinkedIn arata ca cererea de competente de securitate cibernetica a crescut cu peste 30% doar in ultimul an. In acest context, a devenit aproape o cerinta de baza ca oamenii sa poata identifica riscurile cibernetice si sa invete sa se protejeze.

Programul CyberStart a fost initiat cu ajutorul expertilor si angajatorilor in domeniul securitatii cibernetice. Am atras participanti din sfera absolventilor de facultate, someri, angajati in alte domenii care vor sa schimbe orientarea profesionala, dar nu gasesc cursuri adecvate timpului pe care il pot aloca studiului. Cursantii au beneficiat de consiliere specifica pentru angajare si mai ales de oportunitatea certificarilor internationale, iar asta ii face competitivi pe piata muncii”, afirma Gabriela Ford, Director Fundatia EOS.

Programul CyberStart se diferentiaza de alte programe de instruire in domeniul securitatii cibernetice prin componenta de mentorat si sesiuni interactive cu experti din diverse tipuri de companii, pentru care securitatea informatica este prioritate zero. Cu ajutorul expertizei mentorilor, cursantii sunt adusi mai aproape de cariera pe care si-o doresc.

M-am inscris la acest curs pentru ca mi-am dorit sa-mi imbunatatesc competentele IT cu cele specifice de securitate cibernetica. Mi-au placut structura programului, interactiunea cu trainerii si modelele aplicate de laboratoare. Absolvirea acestui curs si certificarile dobandite imi ofera sanse reale pentru un parcurs profesional de succes, intr-o echipa alaturi de care pot sa cresc, in domeniul IT. In acest moment sustin un doctorat in Automatizarea Comunicarii de Marketing si imi doresc, peste ani, sa ating un nivel de top in cariera in domeniul securitatii cibernetice. Cu toate ca multi considera ca acest domeniu este unul in care, statistic, sunt implicate mai mult persoanele de sex masculin, in ultimii ani, din ce in ce mai multe femei au ales o cariera IT si cred ca un principiu al egalitatii de sanse in echipe ar aduce un beneficiu domeniului. Incurajez cat mai multe persoane, indiferent de gen, sa aplice la astfel de programe si sa aiba curajul sa faca o schimbare profesionala”, sustine Alexandra Dinu, absolventa a cursului si certificata Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals si Certiport IT Specialist Cybersecurity.

Programul CyberStart este acceptat pe platforma Digital Skills and Jobs a Comisiei Europene, ca initiativa garant in formarea angajatilor sau a viitorilor angajati pentru competente de nivel incepator.

Despre EOS

Fundatia EOS – Educating for an Open Society Romania este o organizatie neguvernamentala privata, non-profit, infiintata si inregistrata in Romania in anul 1999. A implementat de-a lungul anilor numeroase programe de educatie si incluziune digitala destinate diverselor comunitati sau categorii de populatie, cu accent pe utilizarea noilor tehnologii informationale si comunicationale.

Despre Microsoft

Compania Microsoft sustine companiile in procesul transformarii digitale si faciliteaza dezvoltarea, implementarea si utilizarea tehnologiilor inteligente de tip cloud. Misiunea companiei este aceea de a ajuta fiecare persoana si organizatie de la nivel global sa isi atinga potentialul, prin intermediul tehnologiei. 

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL
foto
FUNDATIA EOS ROMANIA