loader
Cum arata pachetul salarial al top managerilor romani: 59% venit fix, 41% bonusuri

Cum arata pachetul salarial al top managerilor romani: 59% venit fix, 41% bonusuri

59% din veniturile anuale ale unui top manager roman inseamna salariul fix, restul de 41% fiind reprezentat de bonusuri anuale, lunare si prime de sarbatori.

Aceasta este cea mai mare pondere a bonusurilor in cadrul pachetului salarial total, in randul tarilor din regiune, potrivit unui studiu recent realizat la nivel international de comparatorul salarial Paylab, lansat in Romania de eJobs.

Media la nivelul regiunii este cu aproape 10% mai mica, cea mai mare parte a top managerilor raportand prime si bonusuri care insumeaza aproximativ 33% din totalul castigurilor anuale. Polonia este tara cu cea mai mare pondere a salariului fix in cadrul veniturilor totale pe care le incaseaza un top manager, respectiv 79%. De altfel, Polonia este si singura tara din raportul Paylab in care top managerii nu primesc bonusuri de sarbatori, singurele prime fiind cele lunare sau de la finalul anului, stabilite in functie de performantele obtinute. La un nivel apropiat de Polonia se afla Slovenia, Croatia, Letonia, Serbia, Lituania si Estonia, in fiecare din aceste tari partea cea mai consistenta a veniturilor anuale incasate de top manageri fiind reprezentata de salariul fix, in procente care variaza de la 70% (in cazul Estoniei si Lituaniei) pana la 76% (Slovenia).

”Acest mix intre salariul fix si bonusurile variabile vine ca rezultat al intrarii masive a multinationalelor pe piata din Romania, in ultimii 20 de ani. Odata cu ele, au venit si politicile de remunerare care, in special pentru manageri, implica stimularea performantei prin bonusuri specifice. De multe ori, top managerii sunt mai atenti la negocierea acestui pachet, de bonusuri variabile, decat la negocierea salariului fix”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Salariul fix creste insa, ca procent din total, pe masura ce scade nivelul de responsabilitate a managerilor, cei de pe palierele inferioare avand un pachet anual in care bonusurile sunt marginale, comparativ cu venitul fix. ”Dar chiar si la acest capitol, se pare ca middle managerii romani si-au obisnuit angajatorii sa pluseze cand vine vorba de bonusuri. Astfel, Romania este tara in care middle si low managerii au cea mai mica pondere din regiune a salariului fix din veniturile totale anuale, respectiv 71%. Restul de 29% este reprezentat de prime si bonusuri”, adauga Bogdan Badea.

De cealalta parte se afla Slovenia, tara in care veniturile unui middle manager vin preponderent din salariul fix (83%), fiind urmata de Croatia (81%) si Ungaria (80%). La un nivel mai apropiat de Romania se afla Serbia (73%), Bulgaria si Cehia (ambele cu 75%), arata cercetarea Paylab.

Potrivit eJobs.ro, numarul de locuri de munca pentru pozitii de management a crescut in 2018 cu aproximativ 10% fata de anul trecut, companiile iesind in piata cu peste 9.000 de astfel de locuri de munca. Cele mai multe dintre acestea s-au adresat candidatilor cu experienta in vanzari (2.016 locuri de munca), in logistica (1.166 de locuri de munca) sau in banking (713 locuri de munca). Topul domeniilor pentru care a fost cea mai mare cautare de manageri in 2018 continua cu alimentatie si HoReCa, marketing, achizitii, constructii, financiar/contabilitate, inginerie si IT.

In ceea ce priveste salariile oferite in functie de regiunea geografica, cel mai bine platiti raman managerii din Bucuresti si Ilfov. Media salariala pentru acest nivel profesional este de 7.662 de lei pe luna, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs. Regiunea de Nord-Vest a tarii este a doua cea mai atragatoare zona pentru manageri, din punctul de vedere al veniturilor, media salariala fiind, aici, de 6.281 de lei, net.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL