loader
Contorizarea inteligenta, primul pas spre eficienta energetica

Contorizarea inteligenta, primul pas spre eficienta energetica

Primul si cel mai important pas pentru economia de energie si cresterea eficienti energetice in companie este legat de cunoasterea consumului existent. Daca nu poti masura, nu poti imbunatati!

Contorizarea inteligenta reprezinta solutia moderna de monitorizare a consumurilor de energie, inregistrand si transmitand la distanta datele de consum cu o frecventa care poate fi prestabilita si, totodata, de memorare a informatiei de consum si a altor parametrii pentru o perioada indelungata.

 

Diverse studii dovedesc ca economia medie realizata de operatorii economici prin contorizarea inteligenta a energiei consumate poate fi de pana la 30%, cu o economie medie de 12%.

 

Contorizarea inteligenta, adica instalarea contoarelor de monitorizare a consumurilor de la distanta, reprezinta un mare avantaj in special datorita faptului ca toate contoarele inteligente sunt capabile sa transmita datele instant, ceea ce permite o administrare mai buna a planurilor tarifare.

 

Daca ne referim la aspecte privind eficienta energetica se poate obtine nu doar reducerea costurilor, ci mai ales posibilitatea de a efectua calcule de bilant energetic si detectarea unor incarcari nemasurate si a erorilor de masurare. Un lucru util il reprezinta, de asemenea, faptul ca se pot detecta pierderile de energie, pierderi ce pot indica o defectiune viitoare.

 

Pe baza monitorizarii consumurilor utilizand contoarele inteligente se pot face estimari de consum, precum si reduceri ale consumurilor de energie electrica.

 

Prin implementarea de solutii complete de management al energiei se poate obtine atat reducerea costurilor cu energia, cat si imbunatatirea eficientei energetice in diferite aspecte, cum ar fi:

•          Imbunatatirea eficientei energetice in instalatiile industriale, prin alocarea consumului de energie si a costurilor pentru fiecare sarcina

•          Realizarea usoara a calculelor de bilant energetic si instalarea de alerte pentru a se detecta incarcari nemasurate, eventuale erori de masurare, precum si eficienta si starea transformatoarelor

•          Detectarea pierderilor de energie, utila atat pentru economisirea de energie cat si pentru intretinere preventiva

•          Prevenirea varfurilor de sarcina si reducerea factorului de putere de la suprataxare, de la nivel de institutie si pana la nivelul de incarcare

•          Calculul liniei de baza de consum de energie, normalizat la conditiile de exploatare si de mediu (cum ar fi temperatura sau o anumita sarcina de lucru), pentru a permite implementarea corecta a masurilor de economisire a energiei si a echipamentelor cu eficienta energetica ridicata

 

Montarea contorelor inteligente este utila tuturor companiilor care doresc sa realizeze o eficientizare energetica si apoi, cel mai important, sa o monitorizeze pentru a se asigura ca se mentine in limitele stabilite. In acest scop exista echipament si software-ul aferent pentru monitorizarea de la distanta.

 

Prin contorizarea inteligenta se doreste, conform Directivei 2020, ca statele membre ale Uniunii Europene sa asigure implementarea unor sisteme de masurare inteligenta care sa contribuie la participarea activa a consumatorilor pe piata furnizarii de energie electrica.

Autori

foto
ENERGYPAL ROMANIA