loader
Compania daneza de energie regenerabila European Energy intra pe piata din Romania

Compania daneza de energie regenerabila European Energy intra pe piata din Romania

Romania se pregateste pentru o crestere semnificativa in zona regenerabilelor, ceea ce va conduce la o transformare majora a sectorului energetic local si, de asemenea, la multe beneficii pentru consumatori si mediu

Compania daneza de energie regenerabila European Energy, care dezvolta, finanteaza, construieste si opereaza parcuri eoliene si solare, precum si instalatii de hidrogen si capacitati de stocare la nivel global, a deschis o filiala in Romania, ca parte a planurilor de extindere a prezentei internationale si a strategiei de a deveni un jucator important pe piata locala. Incepand din septembrie, Ioannis Kalapodas a fost numit Head of Office al reprezentantei din Bucuresti si va conduce activitatile European Energy in Romania.

Cu peste 10 ani de experienta pe piata internationala a energiei regenerabile, Ioannis Kalapodas a detinut anterior roluri de conducere in arii precum Business Development, Project Development, Engineering, Procurement and Construction, Project and Finance Management, dezvoltand expertiza relevanta si valoroasa in aceasta industrie. Inainte de acest rol, a detinut functii de conducere pe piata din Romania din 2012, avand astfel intelegere ampla asupra sectorului energetic local. In noul rol de Head of Office, Ioannis Kalapodas se va concentra pe strategia de expansiune a European Energy pe piata romaneasca, urmarind sa construiasca prezenta companiei prin dezvoltarea de noi proiecte si investitii.

Romania se pregateste pentru o crestere semnificativa in zona regenerabilelor, ceea ce va conduce la o transformare majora a sectorului energetic local si, de asemenea, la multe beneficii pentru consumatori si mediu. Tendintele din lume sunt foarte clare: tehnologia si pretul accelereaza dezvoltarea energiei regenerabile in urmatorii ani si sunt bucuros sa contribui la tranzitia verde a Romaniei, o tara care este considerata printre prioritatile noastre la nivel global”, spune Ioannis Kalapodas, Head of Office al European Energy in Romania.

European Energy intra pe piata locala intr-un moment in care Romania intentioneaza sa adauge o capacitate noua de 6,9 GW de energie din surse regenerabile pana in 2030. Se estimeaza ca mai mult de 3,7 GW din aceasta capacitate vor fi proiecte solare. Romania are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al tarii provenite din surse regenerabile pana in 2030. Acest obiectiv ambitios asigura Romaniei un rol important in regiunea Europei Centrale si de Est si va avea un impact major asupra reducerii emisiilor de CO2 in tara.

Dupa cativa ani de stagnare a investitiilor majore in sectorul energiei din surse regenerabile, cauzate de legislatie, piata romaneasca arata din ce in ce mai interesant si unul dintre motive este recenta ridicare a interdictiei privind incheierea contractelor de achizitie a energiei electrice (Power Purchase Agreements). Acest lucru permite sectorului energetic sa devina mai putin volatil pentru potentialii investitori ”, spune Ioannis Kalapodas.

In prezent, Romania are o capacitate totala instalata de 3 GW in parcurile eoliene si de aproape 1,4 GW in centralele solare, conform datelor oficiale ale Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Asadar, capacitatea existenta de productie a energiei electrice din aceste surse regenerabile va creste de peste doua ori pana la finele lui 2030. Cererea mai mare de energie regenerabila nu numai ca va schimba consumul de energie electrica, ci va transforma si transportul greu si sectorul de incalzire a cladirilor, in deceniile urmatoare.

European Energy va participa la conferinta Energy Week Black Sea 2021, ce va avea loc in perioada 28-30 septembrie, la Bucuresti.

Despre European Energy

Fondata in 2004, European Energy a instalat si a investit in aproximativ 2 GW in parcuri eoliene si solare in 16 tari si are o capacitate de 1,1 GW de energie regenerabila in constructie in opt tari din Europa, Brazilia, SUA si Australia.

Printre proiectele sale globale se numara Kassø - un parc fotovoltaic de 300 MW in constructie in Danemarca, ce se asteapta sa fie conectat in trimestrul doi din 2022, Troia - cel mai mare parc fotovoltaic din Italia, finalizat in vara anului 2020, cu o capacitate de 121,5 MW, Ømø Syd - un parc eolian de 320 MW in curs de dezvoltare in Danemarca sau Zinkgruvan - un parc eolian de 53 MW operational in Suedia.

Compania intentioneaza sa devina un jucator important la nivel mondial in sectorul regenerabil, cu proiecte in instalatii de stocare si hidrogen. In asociere cu REintegrate, un startup danez din sfera Power-to-X, European Energy va construi o noua instalatie de e-metanol verde in Danemarca, care va aproviziona, printre altii, pe Mærsk A/S, cel mai mare transportator maritim de containere si operator de nave din lume.

European Energy sustine Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale ONU. Obiectivul nostru principal este obiectivul numarul sapte: Asigurarea accesului la energie accesibila, fiabila, durabila si moderna pentru toti. O mare parte a solutiei la criza climatica este chiar in fata noastra - si este cea mai ieftina forma de energie: solara si eoliana. La European Energy, vom face tot posibilul pentru a sustine tranzitia verde in anii urmatori. Ne asteptam sa construim in jur de 500 MW de capacitate energetica fara combustibili fosili in fiecare an - salvand planeta de la aproximativ 1,25 milioane de tone de CO2.

Obligatiunile European Energy sunt listate la bursa Nasdaq Copenhaga. Compania are obligatiuni verzi care sunt listate la bursa durabila a Nasdaq si a obtinut recent o noua obligatiune senior verde de 300 de milioane EUR.

Autori

foto
EUROPEAN ENERGY SHIELDS SRL