loader
CIECH Soda Romania: cei 60 de ani de traditie trebuie sa continue

CIECH Soda Romania: cei 60 de ani de traditie trebuie sa continue

CIECH Soda Romania vrea un viitor sustenabil pentru Valcea si pentru mii de romani care ar putea fi afectati daca nu se intervine de urgenta in situatia de pe platforma chimica.

La implinirea a 60 de ani de activitate la singura fabrica de soda din tara, CIECH cauta solutii pentru a duce traditia mai departe.

Grupul CIECH, unul dintre cei mai mari investitori polonezi din Romania, a preluat Uzinele Sodice Govora in 2006, iar de atunci a transformat aceasta fabrica intr-o companie competitiva pe piata. Fabrica a devenit un important jucator regional pe piata europeana de soda. Mii de locuri de munca sustinute si 445 milioane de lei valoare adaugata la PIB-ul Romaniei este impactul economic pe care compania il are la nivel national, potrivit unui recent studiu EY.

Situatia a devenit insa una critica si risca sa afecteze mai multi clienti locali, dar si furnizori ai companiei. Reamintim ca incepand cu 18 septembrie, CIECH Soda Romania a fost nevoita sa opreasca activitatea si sa intre in stand-by, dupa ce alimentarea cu abur industrial a fabricii a fost suspendata in urma denuntarii unilaterale a contractului de catre unicul sau furnizor, CET Govora.

Dupa ce a operat majorari consecutive ale pretului aburului, care in primele 3 luni ale anului au inghitit intregul profit al CIECH Soda Romania din 2018, CET Govora a solicitat un nou pret, cu 135% mai mare fata de anul trecut. Cu toate ca au avut loc negocieri, pretul a ramas unul ridicat, cu 75% peste nivelul din 2018 si nu poate fi acceptat, in conditiile in care Grupul CIECH a pierdut deja aproximativ 500 milioane de lei de cand activeaza in Romania.

“Pentru sodisti si pentru intreaga comunitate locala azi se implinesc 60 de ani de traditie la fabrica noastra de soda. Ne dorim sa putem sarbatori continuarea activitatii noastre si in 2020 si peste doi ani si in toti anii care vor urma. Suntem intr-o situatie care nu mai suporta amanare, iar autoritatile, ceilalti parteneri stiu asta. Au sansa de a contribui la salvarea fabricii si la asigurarea unui viitor durabil. Fiind unul dintre cei mai mari investitori privati din regiune, va asiguram ca suntem hotarati sa contribuim in continuare la dezvoltarea acesteia. Totusi, acest lucru trebuie sa aiba loc in conditii justificate economic”, a declarat Witold Urbanowski, director general CIECH Soda Romania.

Solutiile salvatoare

CIECH Soda Romania, care pana in prezent, a trimis zeci de scrisori si memorandumuri catre guvern si autoritatile locale, solicita:

  • Asigurarea unui pret al aburului conform contractului anterior pe care il avea cu CET Govora, deoarece doar acest nivel de pret permite societatii CIECH Soda Romania sa genereze un cash flow anual neutru. Daca aceasta conditie va fi indeplinita activitatea va fi reluata in cel mai scurt timp posibil.
  • Solutia pe termen lung, pentru un viitor durabil la Ramnicu Valcea, si pe care Grupul CIECH o sustine, ramane construirea unei noi centrale termice in cogenerare (CHP) impreuna cu ceilalti parteneri locali. Compania ramane dedicata acestui plan care ar ajuta platforma industriala si comunitatea locala si totodata ar contribui la consolidarea sectorului energetic romanesc, mai ales in contextul vulnerabilitatilor in ultimul timp.

Una dintre locomotivele judetului Valcea

CIECH Soda Romania este a doua cea mai mare companie privata din Valcea in ceea ce priveste veniturile si al 5-lea cel mai mare angajator privat din acest judet.

Peste 4.400 de locuri de munca au fost create in Romania, in 2018, ca urmare a activitatilor CIECH.  Pe langa cei 637 de angajati ai companiei, alte 3.776 de locuri de munca sunt sustinute in mod indirect.

Ecoul operatiunilor locale ale CIECH la nivelul economiei nationale: fiecare 1 milion lei generati la PIB in mod direct au atras alte 3,3 milioane lei in restul economiei; fiecare loc de munca creat a atras altele 6 la nivel national; fiecare 1 milion lei din taxe au atras la bugetul de stat alti 3 milioane lei.

Despre CIECH

Grupul CIECH, actionarul majoritar al CSR, este un holding international din industria chimica cu o prezenta in peste 100 de tari si venituri in 2018 echivalente cu 1 miliard dolari. In 2014, majoritatea actiunilor CIECH au fost achizitionate de KI Chemistry, societate care apartine de cea mai mare firma de investitii private poloneza, Kulczyk Investments.

Autori

foto
CIECH SODA ROMANIA SA