Conform unui comunicat al CERT-RO, proiectul este co-finantat de Comisia Europeana si trateaza problema cooperarii europene in acest domeniu dintr-o perspectiva judiciara, abordand nevoia procurorilor si judecatorilor de a detine o cunoastere exacta a metodelor actuale folosite in anchetarea cazurilor de criminalitate informatica, a procedurilor de lucru de la nivel national, dar si a modelelor de bune practici in cadrul cooperarii bilaterale sau a cooperarii cu institutiile europene.
La sesiunile training din cadrul proiectului au contribuit si specialisti din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Inspectoratului General al Politiei Romane, Europol si FBI.
Proiectul se va incheia joi, cu un eveniment organizat de CJS — Centrul pentru Studii de Justitie si Securitate, Centrul Roman de Politici Europene, Institutul National al Magistraturii din Romania, Institutul National de Justitie din Bulgaria si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
In cadrul conferintei va fi prezentat "Ghidul de Cooperare judiciara europeana in domeniul criminalitatii informatice", destinat magistratilor, document realizat in cadrul proiectului. Totodata, se va dezbate necesitatea si posibilitatea introducerii in curricula INM a unor cursuri in domeniul tehnologiei informatiei si criminalitatii cibernetice.
Evenimentul va fi urmat de un workshop cu tema "Monede virtuale, provocari pentru sistemul judiciar".
Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica — CERT-RO — asigura elaborarea si diseminarea politicilor publice de prevenire si contracarare a incidentelor din cadrul infrastructurilor cibernetice, potrivit ariei de competenta si analizeaza disfunctionalitatile procedurale si tehnice la nivelul infrastructurilor cibernetice.
AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Mihaela Pana)