loader
CEO ENEL, numit in Alianta ”Investitorilor globali pentru dezvoltare sustenabila” a Natiunilor Unite

CEO ENEL, numit in Alianta ”Investitorilor globali pentru dezvoltare sustenabila” a Natiunilor Unite

Alianta GISD este rezultatul apelului Secretarului General al ONU, António Guterres, catre 30 de lideri de marca ai mediului de afaceri global, pentru intensificarea eforturilor de asigurare a finantarii pentru ODD.

Francesco Starace, CEO Enel, s-a alaturat Aliantei Investitorilor Globali pentru Dezvoltare Durabila (GISD) a Natiunilor Unite, in urma apelului Secretarului General al ONU, António Guterres, catre 30 de lideri influenti din mediul de afaceri, cu scopul de a coopera in urmatorii doi ani in domeniul finantarii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (ODD). Enel este singura companie globala de utilitati si singura din Italia care face parte din aceasta Alianta.

Prin folosirea expertizei si influentei membrilor sai, GISD urmeaza sa conceapa modalitati de deblocare a investitiilor pe termen lung in dezvoltare si sa accelereze progresul in atingerea ODD. CEO-ul Enel se numara printre liderii de corporatii care lucreaza la deblocarea acestor investitii, datorita angajamentului sau in privinta energiei regenerabile, ceea ce a determinat Enel Green Power, compania de energie renegerabila a Grupului, sa devina cel mai mare jucator privat din lume pe piata de producere a energiei din surse regenerabile, la doar 11 ani de la infiintare.

Francesco Starace, CEO-ul Enel, a declarat: „Lucram la consolidarea si cooperarea cu alte businessuri globale si la deblocarea finantarilor pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, deoarece sustenabilitatea este un motor important pentru crearea de valoare pe termen lung. In Enel, am integrat pe deplin sustenabilitatea in modelul si operatiunile noastre de afaceri, stimuland rentabilitatea companiei. Privind in viitor, Alianta GISD va oferi un forum perfect pentru a accelera angajamentul sectorului privat fata de modelele de afaceri sustenabile si va permite finantarea sustenabila care sa permita o relansare a progreselor sociale, economice si de protectie a mediului la nivel global".

In linie cu strategia care combina crearea de valoare si indeplinirea ODD, Enel a lansat recent primul program de obligatiuni generale asociate ODD din Statele Unite ale Americii si prima emisiune de obligatiuni din Europa a Grupului asociata acestor obiective, care se bazeaza pe noua abordare a pietelor de capital care cupleaza performanta sustenabilitatii companiei cu titlurile de valoare. Mai mult, Compactul Global al Organizatiei Natiunilor Unite, care este principala initiativa de sustenabilitate corporativa care promoveaza realizarea ODD, a reconfirmat pentru Enel statutul de companie LEAD pentru al noualea an consecutiv. In luna septembrie, Enel a participat la Summit-ul Natiunilor Unite pentru Actiunea Climatica, fiind una dintre primele companii care au raspuns la campania ONU „Angajamentul companiilor pentru 1,5° C”, angajandu-se la o reducere cu 70% pe kWh a emisiilor sale directe de gaze cu efect de sera pana in 2030, avand 2017 ca baza de referinta, in urma actualizarii din aprilie 2019 a initiativei de Obiective Science Based (SBT). Acest ultim angajament, care este in conformitate cu tinta de decarbonizare completa a Enel pana in 2050, este, de asemenea, in concordanta cu realizarea ODD 13 privind actiunile climatice.

Enel atrage din ce in ce mai mult atentia investitorilor interesati de problemele de mediu, cele sociale si de guvernanta (ESG), a caror pondere in actionariatul companiei este in continua crestere, reprezentand aproximativ 10,5% din capitalul social al Grupului la 31 decembrie 2018, in crestere cu 78% fata de 2014. Aceasta cresterea reflecta importanta crescanda pe care piata financiara o acorda elementelor nefinanciare in crearea de valoare sustenabila pe termen lung.

Alianta GISD este co-prezidata de Oliver Bäte, CEO Allianz, si Leila Fourie, CEO al Bursei de Valori din Johannesburg si include directorii generali ai Enel, precum si ai altor corporatii internationale importante. Activitatea Aliantei va fi coordonata de catre Departamentul pentru Afaceri Economice si Sociale al ONU (DESA). In urmatorii doi ani, in baza unui program de lucru stabilit de secretarul general al Natiunilor Unite, Alianta va:

  • furniza solutii pentru deblocarea finantarilor pe termen lung si a investitiilor in dezvoltarea durabila atat la nivel de companie cat si la nivel de sistem;
  • mobiliza resurse suplimentare pentru tarile si sectoarele cu cele mai mari nevoi;
  • gasi modalitati de a creste impactul pozitiv al activitatilor de business;
  • alinia practicile comerciale cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila.

Dialogul la Nivel Inalt privind Finantarea Dezvoltarii, desfasurat in cadrul recentei Adunari Generale a ONU, a atras atentia asupra necesitatii urgente la nivel global de crestere a cheltuielilor guvernamentale in domenii cruciale, precum sanatatea, educatia, infrastructura si schimbarile climatice. Cu toate acestea, potrivit ONU, chiar daca finantarea din toate sursele publice este maximizata, va exista totusi un deficit semnificativ, ceea ce face ca finantarea din sectorul privat sa fie imperativa, de unde si necesitatea infiintarii unui forum al liderilor din sectorul privat, precum GISD. Aceasta miscare vine in contextul in care din ce in ce mai multi membri ai comunitatii de afaceri confirma ca succesul nu poate continua decat daca este legat de sustenabilitate.

Initiativa de obiective SBT este o colaborare intre CDP, Compactul Global al Organizatiei Natiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) si World Wide Fund for Nature (WWF), care ofera companiilor o cale de a identifica in ce măsura si cat de repede trebuie sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera, cu scopul de a reduce temperaturile globale in crestere.

 

Autori

foto
ENEL ROMANIA SA