loader
CEC Bank si EximBank finanteaza expansiunea Grupului AAylex, producatorul puilor Cocorico

CEC Bank si EximBank finanteaza expansiunea Grupului AAylex, producatorul puilor Cocorico

Credit de aproximativ 20 milioane de euro de la CEC Bank si EximBank pentru preluarea producatorului de furaje si pui de o zi Banvit Foods

CEC Bank si EximBank finanteaza expansiunea producatorului puilor Cocorico in Romania prin preluarea Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producatori de furaje si de “pui de o zi” din Romania.

Valoarea finantarii contractate este de circa 20 de milioane de euro, fiind asigurata in mod egal de catre CEC Bank si EximBank. Suma va fi folosita pentru achizitionarea participatiei la Banvit Foods, precum si pentru finantarea activitatii curente a grupului de firme.

Cu o cifra de afaceri consolidata de peste 651 milioane de lei in 2020 si peste 2.000 de angajati, Grupul AAylex se afla in top cinci cele mai mari companii din industria carnii din Romania.

PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a actionat in calitate de aranjor de tranzactie si documentatie si a acordat consultanta de specialitate Grupului AAylex in structurarea, negocierea si implementarea tranzactiei.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a actionat in calitate de consultant juridic pentru Grupul Aaylex.

Prin achizitia companiei Banvit Foods, care detine o fabrica de nutreturi combinate, trei ferme de reproductie pui si o statie de incubatie, se continua strategia de integrare pe verticala a activitatilor „de la ou la ambalaj” a grupului AAylex. In prezent, Grupul AAylex, care s-a dezvoltat pornind de la fosta Avicola Buzau din 1982, acopera activitati precum productia de hrana pentru pasari, reproductie, incubatie, cresterea puilor de carne, abatorizare, facilitati productie de preparate cu valoare adaugata si distributia produselor de carne de pui sub brandul Cocorico.

Ma bucur ca putem sprijini expansiunea Grupului AAylex, unul dintre cei mai mari jucatori din industria carnii, fondat si dezvoltat de antreprenori romani. La CEC Bank continuam sa sprijinim business-urile antreprenorilor romani, dovada fiind cele 120.000 de IMM-uri cu care colaboram. Agricultura si industria alimentara sunt domenii in care vedem un mare potential de crestere si care joaca un rol esential pentru siguranta aprovizionarii in Romania”, a declarat Bogdan Neacsu, director general al CEC Bank.

Implicarea EximBank in acest parteneriat tripartit 100% romanesc, care deschide noi oportunitati de dezvoltare pentru un business local de top, este definitorie pentru modul in care se pozitioneaza banca in raport cu intreprinzatorii autohtoni, dar si pentru rolul pe care il putem juca in sustinerea proiectelor de investitii pe termen mediu si lung. Este o tranzactie care intruneste toate conditiile succesului si sunt convins ca o vom replica in viitor alaturi de alti antreprenori care vad oportunitatile din piata, care se gandesc la extindere si care vor gasi in EximBank partenerul financiar ideal”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

’Banvit Foods Romania a fost un colaborator traditional al Grupului AAylex, impartasind valori si principii similare cu organizatia noastra: calitatea premium a produselor oferite, standarde etice de productie si responsabilitate sociala. Prin aceasta achizitie strategica, Grupul AAylex va beneficia de avantajele completarii capacitatilor de productie furaje animale, pui de o zi si oua de incubat, acoperind toate activitatile productiei integrate, de la genetica, productie de hrana pentru animale, reproductie, incubatie, crestere, abatorizare, la fabrici pentru produse cu valoare adaugata. Grupului AAylex se afla printre putinele firme europene integrate total in sistemul Food Industry. Suntem 100% increzatori ca putem realiza sinergiile si cresterile proiectate prin aceasta achizitie si ca vom integra rapid Banvit Food Romania in cadrul grupului nostru. Vom continua astfel sa demonstram zi de zi ca misiunea Grupului AAylex nu este doar de a produce si a pune pe piata hrana sanatoasa, ci si de a crea o experienta de calitate consumatorilor care folosesc produsele Cocorico. Cu aceasta ocazie, doresc sa multumesc tuturor partenerilor care au fost alaturi de noi pe parcursul intregii tranzactii: CEC Bank si EximBbank, in egala masura in contractarea finantarii necesare, PCF Investment Banking Romania, Deloitte si NNDKP, ce au intreprins toate demersurile in structurarea, negocierea si implementarea tranzactiei’’,  a declarat Bogdan Stanca, fondator si CEO al Grupului AAylex.

Aceasta finantare complexa arata increderea si sprijinul bancilor locale pentru antreprenoriatul romanesc si suntem mandri sa fim parte a unei tranzactii prin care un grup de companii romanesc se extinde si se integreaza prin achizitia directa a operatiunilor unei multinationale”, a declarat Mihai Iordan, Managing Partner al PCF Investment Banking.

Despre CEC Bank

CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie pe piata din Romania. Fondata in 1864, CEC Bank are in prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si active de peste 41,25 miliarde lei, la sfarsitul lui 2020.

CEC Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, care ofera o gama completa de produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking si phone-banking (Tele CEC).

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este unicul actionar al CEC Bank.

Mai multe detalii despre produsele si serviciile oferite de CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate a Bancii, apeland gratuit Serviciul suport clienti la numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

Despre Grupul AAylex

Grupul AAylex (Cocorico) are ca misiune sa ofere hrana naturala, sanatoasa si gustoasa pentru copii, adulti si seniori, crescand puii la cele mai inalte standarde. Puii Cocorico sunt crescuti in mod etic, tratati uman si hraniti 100% natural, fiind in acelasi timp: nemodificati genetic (non-OMG), fara antibiotice, fara hormoni de crestere fainuri furajere de provenienta animala sau peste, fara aditivi. In ultimii 4 ani, AAylex Group a investit in total peste 50 de milioane de euro pentru integrarea si consolidarea intregului lant, de la ferma la furculita, tot procesul fiind complet natural, in conditii de biosecuritate maxima. Totodata, s-a acordat o atentie deosebita responsabilitatii sociale privind risipa alimentara, conditiile energetice si de mediu. Produsele Cocorico sunt destinate 70% consumului intern si 30% exportului in tari din Europa precum Italia, Spania, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie, Ungaria si Slovacia, etc. dar si exportului in pietele din Orientul Mijlociu. Grupul AAylex detine fabrici specializate pentru hrana puilor, ferme de reproductie, incubatie si crestere a puilor, un abator cu o capacitate anuala de productie de peste 100.000 tone de carne, fabrica de carnati, unitati de ambalare, distributie si logistica proprie, laboratoare proprii pentru fiecare ciclu de productie in parte si bucatarie industriala unde se efectueaza teste pentru produsele gata pentru consum. Grupul are peste 2.000 angajati. In 2020, cifra de afaceri consolidata a Grupului AAylex a fost de peste 651 milioane de lei.

Despre EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, fie deruleaza tranzactii internationale ori se adreseaza pietei interne. Companiile au la dispozitie si un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance si factoring, care intregesc oferta de finantare si garantare. Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economie. Pentru detalii: www.eximbank.ro

Despre PCF Investment Banking (cunoscut anterior drept Professional Capital Finance)

PCF Investment Banking este lider pe piata locala de consultanta financiara cu un focus puternic pe servicii de corporate finance, tranzactii sindicalizate, M&A si private equity investments.

Cu peste 15 ani de experienta oferita de consultanti si un volum de tranzactii de peste 1,5 miliarde de euro, PCF Investment Banking este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, cu expertiza pe zona industriala, agricultura si infrastructura si cu un portofoliu de clienti ce include atat companii cu capital romanesc, cat si companii cu capital extern.

Despre NNDKP

NNDKP este un promotor al avocaturii de afaceri in Romania. Cu o experienta de peste 30 de ani, NNDKP este recunoscuta ca un pionier al pietei de profil locale care ofera servicii de avocatura si consultanta fiscala integrate.

In domeniul finantarilor, echipa NNDKP contribuie in mod constant la proiecte complexe privind finantari corporatiste, finantari de proiecte, de achizitii ale unor institutii financiare si companii internationale si locale, sau finantari ale entitatilor publice locale. Doar in ultimii trei ani, membrii echipei au fost implicati in tranzactii de finantare cu o valoare totala de peste 3,5 miliarde de euro in sectoare precum agribusiness, energie, imobiliar, infrastructura, FMCG, productie sau tehnologie.

Autori

foto
AAYLEX ONE SA
foto
BANCA DE EXPORT IMPORT A ROMANIEI (EXIMBANK) SA