loader

Buletin economic, 16 ianuarie

JP Morgan include obligatiunile Romaniei in indicele bondurilor pietelor emergente (GBI-EM) ; Romgaz are in vedere un parteneriat cu Petrom si Exxon pentru explorari in Marea Neagra

JP Morgan include obligatiunile Romaniei in indicele bondurilor pietelor emergente (GBI-EM)

 

Conform unei informari JP Morgan, obligatiunile emise de statul roman  sunt eligibile de a fi incluse in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

 

Aceasta includere care este inca in faza de analiza se va realiza treptat, pe parcursul a trei luni, pana pe 1 mai. Conform comunicatului, ponderea Romaniei in indicele GBI-EM Global Diversified la sfarsitul acestei perioade este estimata la 0,54%. Dupa ultimele licitatii, Ministerul de Finante s-a imprumutat semnificativ mai mult decat previzionase datorita cererii ridicate a investitorilor. De asemenea, impactul cursului valutelor ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra leului romanesc. Mai mult decat atat, randamentele joase ar trebui sa sustina stocurile de evaluare, printr-un cost redus al capitalurilor proprii.

 

Romgaz are in vedere un parteneriat cu Petrom si Exxon pentru explorari  in Marea Neagra

 

Potrivit surselor din mass media, surse guvernamentale au sustinut ca producatorul de gaz Romgaz se afla in discutii cu Petrom si Exxon Mobil Corp pentru a cauta resurse de energie in Marea Neagra.

 

Reprezentantii Raiffeisen considera ca stirea nu furnizeaza informatii cu privire la faptul ca o anumita asociere este luata in vedere pentru explorarea blocului Neptun sau a altui perimetru. Petrom si Exxon deja au anuntat inceperea primei campanii seismice 3D in sectorul de mica adancime al blocului Neptun, pe o suprafata de 1.600 km patrati. Astfel, reprezentantii Raiffeisen considera aceasta stire ca pozitiva pentru Romgaz si Petrom, implicit pentru Fondul Proprietatea, pentru ca lucrarile de explorare pentru noi resurse de gaz ofera celor doi producatori de gaze si petrol  o sustinere in fata guvernului pentru negocierea drepturilor de explorare.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA