loader
Brand de tara ca afara. Romania in era jocurilor video.

Brand de tara ca afara. Romania in era jocurilor video.

Digitalizarea globala creste si preferinta pentru jocuri. Se dezvolta o industrie care are un impact economic important si devine moneda de soft power la nivel de stat.

Este aproape imposibil sa vorbesti despre industria jocurilor video fara sa te uiti la influenta, la valorile de atractie si la puterea de seductie pe care aceasta le promoveaza.

 

In era informatiei, cand credibilitatea este cea mai rara resursa, industria de gaming devine furnizor de incredere. Increderea in capacitatile tehnice si creative, ancorarea in prezent si privirea spre viitor, pariul pe initiativa si originalitate ale unei natiuni, toate acestea se intalnesc in industria de gaming.

 

Un studiu de caz, care poate servi drept exemplu pentru Romania, este Polonia. In aceasta tara guvernul a inteles sa sprijine dezvoltarea industriei de gaming, cu rezultate foarte bune atat pentru aceasta industrie, cat si pentru stat.

 

In Polonia industria de gaming a cunoscut o crestere fulminanta datorita:


1. Sistemului de educatie centrat pe stiinte exacte
2. Increderii in capacitatea resursei umane sa genereze produse proprii (de ex. seria de jocuri Witcher)
3. Investitiei in una dintre cele mai populare platforme de distributie digitala de jocuri din lume - GOG.com 4. Oferirii de deduceri fiscale la investitiile in cercetare si dezvoltare din aceasta industrie.

 

Datorita acestor masuri, Polonia a fost un Fat-Frumos care a crescut intr-un an cat altii in sapte. Adica de la 279,6 milioane dolari in 2014, la 408 milioane dolari in 2015, 1,26 miliarde dolari in 2016. In ce priveste studiourile de gaming acestea numara 331 companii, dintre care 99% sunt IMM-uri. In acest context 95% din veniturile obtinute de aceste studiouri provin din exportul de produse proprietare. Intre 2014 si 2018 este estimata o rata compusa de crestere (CAGR) de 5,4% a industriei de gaming ceea ce plaseaza Polonia pe locul 19 la nivel mondial.

 

Anual guvernul polonez, prin intermediul Centrului National de Cercetare si Devoltare, aloca aproximativ 27 de milioane euro (116 milioane de zloti polonezi) pentru finantarea celor mai promitatori dezvoltatori de jocuri. Interesul guvernului polonez pentru sprijinirea industriei de gaming a crescut dupa succesul seriei de jocuri Witcher realizat de studioul local CD Projekt RED. Succesul seriei Witcher si al Cyberpunk 2077 au condus la listarea companiei la bursa din Varsovia. Veniturile raportate in 2016 ale CD Projekt RED au condus la o valoare estimata a companiei de 2,3 miliarde dolari.

 

Pentru Polonia industria de gaming a devenit o ramura a economiei cu potential remarcabil. Titlurile lansate de catre studiourile poloneze se bucura de succes artistic si comercial. Pentru polonezi industria de jocuri este o sursa de mandrie nationala si a fost declarata drept una dintre specializarile cu nivel inalt de inteligenta.

 


In Romania valoarea estimata a pietei a crescut constant de la 114,7 milioane dolari in 2014, la 137 milioane dolari in 2015 si 145,3 milioane dolari in 2016. In prezent, industria de jocuri numara 80 de studiouri de dezvoltare, majoritatea veniturilor fiind generate de reprezentante locale ale marilor companii de gaming din lume. Cresterea industriei este sustinuta si de numarul mare de companii infiintate doar in 2016, 25% din totalul studiourilor de gaming.

 

Industria de jocuri din Romania s-a remarcat prin dezvoltarea sau co-dezvoltarea unor titluri internationale mari si prea putin prin titluri dezvoltate de companii romanesti; 85% din studiourile din Romania sunt specializate pe dezvoltare de jocuri, iar 15% din studiouri se focalizeaza pe servicii de specialitate pentru industrie.

 

Jocurile video fac parte din evantaiul industriilor creative. Acestea ajuta la promovarea artei si potentialului local, comunica valori, sunt un mijloc de transmisie culturala si contribuie la construirea brandului de tara. Polonia a dat CD Projekt RED, care a lansat Witcher si a propulsat industria poloneza de gaming in top-ul dezvoltatorilor mondiali. Cand vom avea versiunea romaneasca a studio-ului care sa lanseze un titlu de asemenea succes?

Autori

foto
CONSTANTIN MAGDALINA