loader
Bit Sentinel si Orange Romania anunta deschiderea inscrierilor in programul national de securitate cibernetica pentru liceeni si studenti, UNbreakable Romania, editia 2024

Bit Sentinel si Orange Romania anunta deschiderea inscrierilor in programul national de securitate cibernetica pentru liceeni si studenti, UNbreakable Romania, editia 2024

Prin acest program, organizatorii isi propun sa contribuie la reducerea decalajului dintre cererea de forta de munca specializata in securitatea cibernetica si oferta

Bit Sentinel, companie specializata in servicii de securitate cibernetica, si Orange Romania, operatorul local cu cea mai performanta retea, anunta deschiderea inscrierilor pentru cea de-a saptea editie a UNbreakable Romania, program conceput sa-i sprijine pe liceeni si studenti sa se indrepte catre o cariera în securitate cibernetica sau sa-și perfectioneze cunoștințele in domeniu. Pe langa dobandirea de competente, castigatorii vor pleca acasa cu premii ce vor depasi 8.000 de euro.

Prin acest program, organizatorii isi propun sa contribuie la reducerea decalajului dintre cererea de forta de munca specializata in securitatea cibernetica si oferta. Deficitul global al fortei de munca din domeniu creste de la an la an, ajungand in 2023 la un nivel record, cu o nevoie de 4 milioane de specialisti, conform studiului CyberSecurity Workforce realizat de (ISC)². Astfel, incepand de astazi, liceenii si studentii interesati de securitate cibernetica se pot inscrie la editia 2024 a UNbreakable Romania, unde isi vor putea testa sau dezvolta competentele informatice alaturi de experti cunoscuti din domeniu. Competitia din acest an va avea pentru prima data si o etapa de tip finala, in format fizic, la Brasov.

Dupa startul inregistrarilor, va urma a doua etapa, de antrenament si pregatire online (bootcamp), care va incepe din 20 februarie. Ulterior, in perioada 22-24 martie, va avea loc competitia individuala, urmata de competitia pe echipe, 5-7 aprilie, toate desfasurandu-se online. 

Fata de anii anteriori, UNbreakable Romania 2024 aduce o etapa finala, in format fizic, sub forma unei competitii pe echipe. Aceasta va avea loc la Brasov, intre 19 si 21 aprilie. Pentru finala vor fi selectate cele mai bune 15 echipe din clasamentul final de la concursul online pe echipe. Dintre acestea, cel putin 8 echipe vor fi selectate din randul participantilor liceeni. Incepand cu 30 aprilie va fi anuntat clasamentul final, iar participantii vor primi rapoartele individuale de performanta care evidentiaza parcursul si reusitele lor la UNbreakable. Castigatorii vor primi din partea Bit Sentinel si Orange Romania premii in valoare de peste 8.000 de euro. Detalii despre calendarul complet al activitatilor UNbreakable Romania 2024, formularul de inscriere si premii sunt disponibile pe site-ul oficial al competitiei.

UNbreakable continua sa incurajeze participarea si competitia incluziva, astfel ca primii 3 castigatori si primele 3 castigatoare ale concursului individual se vor califica automat in finala Romanian Cyber Security Challenge - RoCSC 2024. Finalistii RoCSC 2024 vor avea parte de recunoastere nationala, ceea ce va reprezenta un avantaj suplimentar pe piata muncii. In plus, acestia vor putea face parte din echipa nationala care va reprezenta Romania in Campionatul European de Securitate Cibernetica.

In acelasi timp cu etapele competitionale online din cadrul UNbreakable Romania 2024, ce se desfasoara la nivel national, va avea loc si o editie internationala - UNbreakable International. La competitia internationala pot participa elevi si studenti din toata lumea, dar si specialisti care si-au inceput deja cariera si vor sa se dezvolte in domeniul securitatii cibernetice.

Domeniul securitatii cibernetice este unul foarte dinamic si ne bucuram sa vedem ca de la o editie la alta, numarul celor inscrisi creste, in linie cu interesul pentru a activa in acest sector. In acest sens, UNbreakable devine programul-reper pentru tinerii pasionati, dandu-le sansa sa acumuleze si sa-si testeze cunostintele si sa ia contact cu experti consacrati din domeniu. Tocmai de aceea, editia de anul acesta duce competitia la un nivel superior: am extins arhiva educationala la aproape 200 de exercitii rezolvate, iar perioada de pregatire va fi concentrata in special pe rezolvari practice efectuate de specialisti din domeniu, dar si de fosti participanti dornici sa se implice in formare tinerelor talente. Mai mult decat atat, prin UNbreakable International extindem aria evenimentului pentru a obtine o participare cat mai larga, esentiala pentru a gasi cele mai bune solutii in fata potentialilor atacatori. Apoi - si poate cel mai important aspect - vom avea si un format fizic al competitiei, care va permite celor mai buni concurenti sa experimenteze si mai bine conditiile reale de atac, pentru a-si testa capacitatea de reactie, dar mai ales cunostintele”, a declarat Andrei Avadanei, CEO Bit Sentinel.

Orange, organizator UNbreakable Romania alaturi de Bit Sentinel, va promova programul in ecosistemul universitatilor partenere, unde este activa de 27 de ani prin Orange Educational Program. UNbreakable se desfasoara si anul acesta pe platforma tehnica educationala CyberEDU, dezvoltata de Bit Sentinel si sustinuta de Orange, unde exista numeroase resurse pentru formarea profesionistilor in domeniul securitatii cibernetice.

In contextul in care ne confruntam cu o criza de specialisti in domeniul securitatii cibernetice, este esential sa-i incurajam pe tinerii care vor sa faca performanta in acest domeniu si sa-i sustinem pe profesorii dedicati care le ghideaza pasii. La Orange, de 27 de ani, prin programe variate de educatie, ii sprijinim pe cei care vor sa faca o cariera in domeniul telecomunicatiilor, pe cei care vor sa inoveze si sa exceleze. UNbreakable Romania este dovada clara ca prin colaborare intre mediul de business si institutii de invatamant un concurs se poate tranforma intr-un amplu program de formare, o punte de lansare pentru profesionistii de care avem atat de multa nevoie. Ne bucura sa vedem ca, de la an la an, UNbreakable atrage tot mai multe talente si devine un punct de referinta in competitiile de profil, asa cum se intampla si cu platforma CyberEDU, care astazi sta la baza pregatirii pentru cele mai importante concursuri nationale de securitate cibernetica”, a declarat Cristian Patachia-Sultanoiu, Development & Innovation Manager, Orange Romania.

Peste 1.000 de participanti sunt asteptati la editia din acest an a UNbreakable Romania

Editiile anterioare ale programului au atras aproape 4.000 de elevi de liceu si studenti din zeci de universitati si licee din toata tara. La editia din 2024, sunt asteptati peste 1.000 de participanti .

In perioada evenimentului, acestia vor avea acces la resurse teoretice si vor rezolva exercitii inspirate din situatii reale, aliniate la standardele si nevoile industriei. In acest fel, noua generatie de experti in securitatea datelor va fi mai bine pregatita pentru cerintele viitoare de pe piata muncii. Totodata, raportul individual de performanta pe care il primesc la finalul UNbreakable le va oferi participantilor o analiza aprofundata a aptitudinilor dovedite in timpul competitiilor, dupa criterii relevante pentru industrie, ceea ce ii va ajuta sa se orienteze mai bine ulterior.

La cea de-a saptea editie UNbreakable vor lua parte, in calitate de mentori, specialisti in securitate cibernetica, precum si participanti de la editiile trecute, un semn al succesului acestui eveniment si al rolului sau in formarea de viitori lideri. Mentorii vor raspunde intrebarilor participantilor in etapa de pregatire si vor participa activ in dezvoltarea programei teoretice si de exercitii pentru sezonul in curs.

Editia din acest an este cu atat mai binevenita cu cat domeniul securitatii cibernetice se confrunta cu noi provocari complexe. Astfel, pe langa deficitul major de personal specializat, 92% dintre companiile respondente declara ca se confrunta si cu o lipsa de competente necesare pentru a solutiona problemele de securitate informatica, din cauza lipsei de pregatire, potrivit studiului CyberSecurity Workforce realizat de (ISC)².

 

                                                                                                               ***

Despre UNbreakable Romania

UNbreakable Romania este un program national organizat pentru liceenii si studentii din tara care se pregatesc pentru o cariera in securitate cibernetica sau care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele din domeniu. Editia pilot a avut loc in 2020, si de atunci, UNbreakable a luat forma unui program anual. Pana acum, la competitie au participat aproximativ 4.000 de tineri, din zeci de universitati si sute de licee din Romania. Rezultatele detaliate ale celei mai recente editii pot fi accesate aici.

Despre Bit Sentinel

Bit Sentinel activeaza in domeniul securitatii cibernetice din 2015 si ofera servicii complete de securitate informatica, precum: servicii de penetration testing, audit de securitate IT, servicii de consultanta GDPR si NIS, recuperarea datelor in urma atacurilor cibernetice, raspuns la incidente si investigatii ale atacurilor cibernetice. Incepand cu 2020, Bit Sentinel ofera si servicii pe zona de Security Operation Center (SOC) prin divizia BSS-CERT, ce include monitorizare continua a activitatii companiilor, identificand si izoland astfel amenintarile cibernetice inainte de a produce daune semnificative in sistemele informatice. Aceste servicii sunt adaptate in functie de nevoile fiecarei companii si sunt sustinute de o echipa de specialisti certificati in domeniu. Bit Sentinel ofera, de asemenea, si sesiuni de training in lupta impotriva atacurilor cibernetice, dezvoltand cursuri si programe speciale pentru pasionatii de securitate care doresc sa invete notiunile de baza.

Pentru detalii puteti accesa site-ul Bit Sentinel sau pagina de Facebook.

Autori

foto
BIT SENTINEL SECURITY SRL
foto
ORANGE ROMANIA SA