loader
Banca Mondiala: Economia Romaniei ar urma sa creasca peste potential in 2017 si 2018

Banca Mondiala: Economia Romaniei ar urma sa creasca peste potential in 2017 si 2018

Potrivit AGERPRES, Banca Mondiala previzioneaza o expansiune a PIB de 4,1% pentru 2018 si de 3,6% in 2019, iar deficitul de cont curent ar urma sa ajunga la 3,5% anul viitor si la 3,8% in 2019.

"PIB-ul va creste probabil cu 5,5% in acest an, datorita masurilor de stimulare fiscala si a imbunatatirii economiei europene. Majorarea consumului ar urma sa extinda deficitul de cont curent la 3,1% in 2017, de la 2,4% in 2016. Inflatia ar urma sa creasca, reflectand cererea interna excesiva si atenuarea efectelor reducerilor de taxe. Banca Nationala a Romaniei se asteapta la o majorare graduala a inflatiei spre 2% la sfarsitul lui 2017", releva raportul BM.

 

Banca Mondiala previzioneaza o expansiune a PIB de 4,1% pentru 2018 si de 3,6% in 2019, iar deficitul de cont curent ar urma sa ajunga la 3,5% anul viitor si la 3,8% in 2019.

 

Institutia financiara internationala avertizeaza ca acumularea presiunilor fiscale si cererea interna excesiva limiteaza spatiul de manevra pentru autoritati in acest an si in viitor. Deficitul fiscal si deficitul cel de cont curent sunt in crestere, iar dinamicile datoriei publice nu s-au stabilizat.

 

Aceste evolutii fac ca economia Romaniei sa fie din ce in ce mai vulnerabila la socurile exogene. "Autoritatile ar trebui sa ia in considerare masuri fiscale suplimentare daca deficitul bugetar risca sa depaseasca 3% din PIB in 2017 si in 2018", se arata in raportul Bancii Mondiale.

 

Pe plan extern, probabila reducere a volumului achizitiilor lunare de active de catre Banca Centrala Europeana si ratele mai ridicate ale dobanzilor pe plan global ar putea duce la o repozitionare a increderii investitorilor fata de pietele emergente si la costuri de refinantare mai ridicate, intarind presiunile fiscale. Aspectul pozitiv vine din cresterea peste estimari a zonei euro, care va actiona ca un motor de crestere in UE, inclusiv in Romania, considera BM.

 

De asemenea, institutia considera ca majorarea potentialului de crestere a Romaniei necesita atentie la agenda reformelor structurale. Reformarea administratiei publice si masurile de combatere a coruptiei, majorarea veniturilor din taxe prin reforme administrative, imbunatatirea eficientei si eficacitatii cheltuielilor publice, implementarea noului cadru legal pentru guvernanta corporatista a companiilor detinute de stat raman prioritatile reformei, se mai arata in raport.

 

Nu in ultimul rand, este necesara reinnoirea eforturilor pentru imbunatatirea participarii fortei de munca si majorarea numarului de angajati deoarece rata somajului ramane ridicata in randul tinerilor si a celor cu calificare scazuta, si pentru a asigura tuturor romanilor acces la servicii publice de calitate ridicata. Gradual, concentrarea pe politica fiscala trebuie sa fie reechilibrata de la majorarea consumului spre sprijinirea unei cai de convergenta sustenabile, apreciaza Banca Mondiala.

 

Banca Mondiala estima in mai ca economia Romaniei va inregistra un avans de 4,4% in acest an, fata de o expansiune de 3,7% previzionata in ianuarie. De asemenea, institutia financiara internationala a revizuit in crestere cu 0,3% estimarile pentru 2018 si 2019, cand PIB-ul Romaniei ar urma sa creasca cu 3,7% si, respectiv, 3,5%.

 

Cresterea economica pentru Europa si Asia Centrala ar urma sa ajunga la 2,2% in 2017, cel mai semnificativ avans in regiune din 2011, a previzionat Banca Mondiala.

 

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES