loader
B PROGRAM, prima initiativa de consultanta in vederea certificarii B CORP pentru companiile din Romania lansat de Corina Radu

B PROGRAM, prima initiativa de consultanta in vederea certificarii B CORP pentru companiile din Romania lansat de Corina Radu

Scopul acestei initiative este de a oferi sprijin companiilor romanesti in oportunitatea de a armoniza profitul si impactul pozitiv asupra comunitatii si mediului

B PROGRAM, o initiativa revolutionara de consultanta dedicata certificarii B CORP este adusa in premiera in Romania de catre Corina Radu, consultant in sustenabilitate, CEO al Solutions4Impact Consulting si Fondator Impact Market Romania.

Scopul acestei initiative este de a oferi sprijin companiilor romanesti in oportunitatea de a armoniza profitul si impactul pozitiv asupra comunitatii si mediului, cautand sa redefineasca standardele unei afaceri responsabile.

Ce este B CORP?

Procesul de certificare B CORP reprezinta o abordare holistica care evalueaza impactul intern si extern al unei companii, acoperind aspecte care variaza de la operatiunile zilnice la influenta in comunitate si asupra mediului. Utilizand instrumentul B Impact Assessment (BIA), aceasta metoda analizeaza si cuantifica impactul companiei pe cinci arii-cheie: Guvernanta, Angajati, Comunitate, Mediu si Clienti.

In calitate de B Leader, Corina Radu isi propune sa ofere companiilor romanesti un ghid eficient pentru utilizarea BIA, descoperirea si masurarea impactului, elaborarea de planuri de optimizare si indeplinirea cerintelor pentru obtinerea certificarii B CORP.

Principalele beneficii ale Certificarii B CORP

"Companiile B Corp aduc o schimbare concreta fata de normele obisnuite de business, redefinind conceptul de succes si modalitatile de masurare a acestuia. In ceea ce priveste performanta sociala, de mediu si financiara, companiile certificate B CORP vizeaza un alt numitor comun, care nu mai este doar profitul cu orice pret, ci asigurarea unei stabilitati financiare sanatoase, a rezilientei si a operatiunilor responsabile.

B CORP reprezinta un raspuns la organizatiile care ignora preocuparile altor parti interesate (stakeholders), cu exceptia actionarilor lor (shareholders). De aceea, intentia lor este de a crea un model de business mai bun, care sa serveasca toti stakeholderii, comunitatile si natura, fiind in acelasi timp financiar sanatoase si profitabile.” (Corina Radu - B Leader & Sustainability Coach; CEO al Solutions4Impact Consulting si Fondator Impact Market Romania)

Certificarea B CORP este un proces valoros pentru companii, aducand numeroase beneficii, precum:

Imbunatatirea impactului pe termen lung: prin schimbul de bune practici si utilizarea continua a instrumentelor B Lab, cum ar fi evaluarea impactului si a ODD (Obiectivele de Dezvoltare Durabila), companiile sunt capabile sa-si masoare si sa-si optimizeze impactul in timp.

Dezvoltarea de parteneriate cu alte companii B CORP: odata certificate, companiile pot sa se alature grupurilor locale si sa colaboreze pentru a gasi solutii la provocarile specifice cu care se pot confrunta.

Implicarea angajatilor in misiunea companiei: angajatii vor avea o aliniere a propriilor valori cu ceea ce fac zi de zi, certificarea B CORP ajutand companiile sa atraga oameni talentati, dispusi sa se implice in sustinerea unei afaceri responsabile.

Articularea misiunii companiei pe plan extern: detinerea certificarii B CORP faciliteaza comunicarea misiunii companiei catre o varietate de parti interesate, inclusiv investitori, clienti  furnizori, colaboratori si viitori parteneri de afaceri.

Situatia curenta a companiilor certificate B Corp din Romania si Sud-Estul Europei comparativ cu cea din restul Europei

Situatia tarilor care s-au certificat deja ca B Corp este inegala intre Vestul, Nordul si Sud-Estul Europei. In timp ce in tari precum Italia, Franta, Germania, UK si altele,  numarul de companii certificate depaseste 1500, conform Raportului Anual al B LAB Europe, in celelalte regiuni europene exista putine companii certificate B CORP.

Conform informatiilor platfomei de cautare B LAB Europe, in prezent, in Sud-Estul Europei, tarile in care exista companii certificate B Corp includ Bulgaria (4 companii), Grecia (3 companii), Turcia (7 companii), Cipru (1 companie) in timp ce in Romania nu exista nici o companie certificata B CORP.

O analiza a impactului certificarii B Corp evidentiaza faptul ca angajatii din aceste companii sunt cu 46% mai implicati si motivati in comparatie cu alti angajati din alte afaceri.

De asemenea, conform raportului de performanta si rezilienta al B Lab Europe, companiile B CORP inregistreaza o crestere la nivel global de 25% vanzari nete intre 2019-2020 si de 23% intre 2020 si 2021, fata de firmele care nu sunt certificate, ceea ce demonstreaza valoarea si impactul detinerii certificarii B CORP. Cea mai mare crestere o putem vedea la companiile B CORP din SUA, Canada si Asia, unde a fost de aproximativ 25%, respectiv 32% intr-o perioada de 24-36 luni.

Lansarea B PROGRAM in Romania reprezinta o initiativa de pionierat pentru companiile locale de a-si imbunatati angajamentul angajatilor si de a participa activ la dezvoltarea profesionala, intr-un cadru axat pe sustenabilitate si responsabilitate sociala.

Cei sase pasi catre Certificarea B-Corp

Procesul propus de Corina Radu in B PROGRAM cuprinde sase pasi: B Scan (explorarea modelului de business si verificarea cerintelor legale); Colectarea Datelor (pentru evaluare); Kick-Off Meeting (pentru intelegerea motivatiei companiei); Completarea B Impact Assessment (completarea unui chestionar de 200 de intrebari pe cele cinci arii de impact); Evaluarea BIA de catre o terta parte si, in final, Obtinerea Certificarii pentru companiile care obtin un scor final de peste 80 de puncte.

Despre Corina Radu si Impact Market Romania

Corina Radu, este consultat in sustenabilitate si mentor, CEO al Solutions4Impact Consulting in Viena si Fondator al Impact Market Romania. A lucrat in calitate de consultant pentru companii din industrii diverse, precum energie, cleantech, mobility, logistica, biodegradables si in cadrul unor proiecte de certificare B CORP si raportare de sustenabilitate in Austria, Romania, Norvegia, Noua Zeelanda, Pakistan, Tunisia, Turcia, Suedia, Armenia, Germania.

Corina este si Mentor pentru tineri entreprenori, activand in cadrul unor organizati precum Global Women for Energy Transition (GWNET) Austria, EIT Climate KIC Austria, East Mediteraneean Accelerator Turkey si Transformator Romania.

Anul acesta, Corina a pus bazele Impact Market Romania in Bucuresti pentru a ajuta companiile locale si din Sud-Estul Europei sa devina certificate B Corp. Corina este lector invitat la Universitatea de Business si Economie din Wroclaw, Polonia, unde preda cursuri despre implementarea SDG in business, impact investing si, incepand cu anul acesta, evaluarea de impact din cadrul B CORP studentilor din programul international de Master Finance.

Autori

foto
SOLUTIONS4IMPACT CONSULTING