loader

Autoritatile fiscale americane au publicat modelul de acord care trebuie semnat de institutiile financiare vizate de FATCA

Pe 29 octombrie 2013, Departamentul de Trezorerie si autoritatile fiscale ale Statelor Unite ale Americii (Internal Revenue Service – IRS) au facut un nou pas important indelung a?teptat de catre institutiile din industria serviciilor financiare pe plan international, in vederea implementarii prevederilor regimului Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)

Astfel, autoritatile americane au publicat pe site-ul IRS o notificare (Notice 2013-69) care ofera noi instructiuni in vederea conformarii de catre institutiile financiare straine (Foreign Financial Institution – FFI) cu cerintele FATCA de retinere la sursa ?i raportare a informatiilor fiscale direct catre IRS, in tarile unde aceasta raportare nu se va face prin intermediul autoritatilor fiscale nationale. Momentan, pentru a fi conforme cerintelor legislatiei FATCA, institutiile financiare din Romania care au obligatia de raportare sau retinere la sursa conform regulamentelor FATCA (banci, societati de asigurare, fonduri de investitii, brokeri etc.) trebuie sa semneze un contract cu fiscul american pana sa se inregistreze pe portalul IRS, respectiv pana la 25 aprilie 2014.

 

Fiind un subiect de notorietate in abordarea fiscala internationala, FATCA devine standardul la nivel global in ceea ce prive?te masurile de combatere a evaziunii fiscale. Pana in prezent, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite anuntat ca exista discutii cu mai mult de optzeci de tari pentru a implementa prevederile FATCA prin acorduri interguvernamentale bilaterale (“intergovernmental agreements” – IGAs). La momentul actual, sunt in vigoare noua asemenea acorduri ?i, de asemenea, au mai fost anuntate alte ?aisprezece jurisdictii in care negocierile au ajuns la un acord de fond. Romania se numara printre tarile cu care se analizeaza in prezent optiuni de semnare a unui acord interguvernamental, nefiind anuntata demararea negocierilor.

Astfel, notificarea 2013-69 recent publicata ofera indrumare detaliata cu privire la obligatiile de raportare si retinere la sursa pentru FFI care semneaza un acord direct cu IRS pentru raportare conform Regulamentelor Finale ale FATCA sau Modelului 2 de acord IGA. Aceste FFI sunt situate in tari unde nu exista un acord semnat de tipul Model 1 IGA (in care raportarea informatiilor fiscale se va face catre autoritatile fiscale nationale, urmand ca acestea sa le transmita mai departe catre IRS), fiind necesara transmiterea directa a informatiilor fiscale catre IRS, in baza unui a?a-numit “Acord FFI”, inclus ca versiune provizorie in notificarea 2013-69.

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite declara ca modelul de Acord FFI va fi definitivat pana la 31 decembrie 2013, pentru ca institutiile financiare sa poata demara procedurile de semnare a acestui contract cu IRS pana la intrarea in vigoare a cerintelor de retinere la sursa ?i due diligence asupra conturilor clientilor pe 1 iulie 2014.

 

 “Romania a notificat intentia de a semna un acord interguvernamental de tipul Model 1 IGA, insa, in lipsa unui astfel de acord, FFI din Romania trebuie sa ia in considerare semnarea acordului FFI ?i aplicarea Regulamentelor Finale incepand cu 1 iulie 2014, cand intra in vigoare cerintele FATCA. ?inand cont de timpul scurt ramas pana la acest termen, nu este exclus ca FFI din Romania sa fie nevoite sa incheie intr-o prima faza acest acord cu IRS pentru a putea deveni conforme cu legislatia FATCA” declara Ramona Jurubita, Deputy Head of Taxation Services, KPMG Romania.

 

În cadrul notificarii 2013-69 sunt prevazute noi instructiuni pentru procedurile de due diligence, retinere la sursa ?i alte obligatii de raportare pentru institutiile ce vor semna un Acord FFI cu IRS. În plus, Ionut Mastacaneanu, Senior Manager in cadrul KPMG Romaniaprecizeaza faptul ca “pentru FFI ce fac parte dintr-un grup, conformarea la FATCA a unei institutii influenteaza statutul intregului grup. Astfel, Acordul FFI mentioneaza ca o institutie dobande?te calitatea de FFI participant la FATCA, doar daca toate entitatile din grup, mai putin cele exceptate, obtin clasificarea sub una dintre categoriile de FFI conforme sau scutite de obligatia de raportare conform unui acord IGA.”

 

FATCA reprezinta o serie de prevederi publicate pe 18 martie 2010 de IRS ca parte a actului HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment Act), ce adauga noi dispozitii codului fiscal al Statelor Unite ale Americii. Conform FATCA, FFI trebuie sa raporteze catre IRS informatii despre conturile financiare detinute de catre contribuabili americani sau de entitati straine cu actionariat format in mod substantial din contribuabili americani. În caz contrar, aceasta institutie va trebui sa retina la sursa un impozit in cuantum de 30% din valoarea tuturor platilor din SUA catre FFI neparticipante la FATCA ?i catre detinatorii de conturi care refuza sa dezvaluie informatiile necesare. IRS a publicat in ultimele luni instructiuni pentru implementarea FATCA, insa cea mai importanta noutate a fost adusa de catre Notificarea 2013-43 din 12 iulie 2013, ce prevede amanarea cu ?ase luni a intrarii in vigoare a retinerii la sursa in cadrul FATCA, respectiv pana la 1 iulie 2014, ?i a finalizarii inregistrarii pe portalul lansat in august, lasand o perioada suplimentara pentru institutiile financiare de a implementa cerintele FATCA.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL