Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Autorii economiei viitorului s-au intalnit cu managerii companiilor din Romania | DoingBusiness.ro
loader
Autorii economiei viitorului s-au intalnit cu managerii companiilor din Romania

Autorii economiei viitorului s-au intalnit cu managerii companiilor din Romania

Evenimentul a oferit managerilor din Romania oportunitatea de a invata si dezbate despre „economia viitorului”, una in care companiile performante contribuie la rezolvarea problemelor sociale si de mediu

La invitatia ONG-ului Ambasada Sustenabilitatii in Romania, doua dintre cele mai mari personalitati ale economiei globale, John Elkington si Wayne Visser, au fost invitatii speciali la SUSTENLANDIA CEO Forum.

Evenimentul, desfasurat pe 9 octombrie, a oferit managerilor din Romania oportunitatea de a invata si dezbate despre „economia viitorului”, una in care companiile performante contribuie la rezolvarea problemelor sociale si de mediu. Manageri din peste 15 industrii esentiale pentru economia Romaniei, au avut oportunitatea de a interactiona cu doi dintre cei mai renumiti specialisti globali in domeniu.

John Elkington si Wayne Visser sunt teoreticieni si practicieni deopotriva si au o experienta cumulata de peste 80 de ani, timp in care au dezvoltat concepte cheie ale managementului sustenabil, dar si instrumente de lucru concrete, implementate cu succes de catre companii din intreaga lume.

   

Cei doi au jucat un rol esential in dezvoltarea literaturii si a discursului public privind managementul sustenabil. Fara contributiile lor, discutiile despre sustenabilitate in business nu ar fi ajuns in punctul in care sunt astazi. Ideile si recomandarile lor au influentat si schimbat atat companii, cat si intregi sectoare economice.

Moderatoarea evenimentului a fost Charly Cox, co-fondatoare Climate Change Coaches si co-autoare a primei carti de coaching in domeniul schimbarilor climatice.

Prin organizarea acestui eveniment, Ambasada Sustenabilitatii in Romania a urmarit sa ofere managerilor din Romania acces la informatii esentiale despre tranzitia catre economia viitorului, cea in care companiile rezolva probleme sociale si de mediu. Uniunea Europeana promoveaza aceasta schimbare a economiei intr-un mod accelerat, iar managerii au nevoie de viziune, motivatie si instrumente pentru a conduce companii competitive.

In cadrul discutiilor, Wayne Visser a subliniat necesitatea unei abordari sistemice in gestionarea provocarilor pe care le au companiile in procesul de a deveni mai sustenabile: Nu toate companiile se situeaza la acelasi nivel de maturitate, dar este esential sa facem tranzitia de la o degradare constanta a resurselor de mediu si sociale la o restaurare continua. Este vorba despre un proces de regenerare in centrul caruia se afla inovatia si adaptarea la schimbare. Natura ne face in fiecare zi martori la acest proces. De asemenea, acesta a enumerat zece tehnologii care transforma deja lumea, printre care energia solara, vehiculele electrice, hidrogenul verde si inteligenta artificiala, subliniind ca „rezilienta trebuie sa fie integrata in fiecare aspect al afacerilor, de la lantul de aprovizionare pana la inovare.”

John Elkington a vorbit despre viitorul sustenabilitatii, subliniind importanta a trei principii esentiale: Responsabilitate, Rezilienta si Regenerare. El a explicat ca urmatorul mare pas in sustenabilitate este regenerarea, o etapa esentiala care trebuie integrata in toate aspectele afacerilor si lanturilor de aprovizionare. De asemenea, acesta a atras atentia ca vom vedea in lume mai multe schimbari in urmatorii 15 ani decat in ultimii 50, iar companiile trebuie sa fie pregatite sa adopte inovatii si tehnologii verzi, cum ar fi energia solara, eoliana si stocarea bateriilor, numite de el „lebede verzi”, simboluri ale transformarii pozitive.

Elkington a subliniat si ca, in ciuda reactiilor impotriva standardelor ESG, companiile trebuie sa continue sa se reinventeze si sa isi asume responsabilitatea pentru un viitor unde „nimeni nu este lasat in urma”, un principiu de baza al sustenabilitatii. „Sistemul se va schimba, iar intrebarea este: ce rol vor juca liderii de business in catalizarea acestei schimbari?” a intrebat el, indemnand conducerea din companii sa isi asume un rol activ in transformarea sustenabila a afacerilor lor.

Evenimentul a reunit, de asemenea, un panel de manageri locali care au abordat provocarile si oportunitatile specifice pietei din Romania in tranzitia justa catre o economie verde, punand accent pe calitatile esentiale pe care liderii trebuie sa le aiba pentru a face fata acestor schimbari.

Stefan Buciuc, CEO BCR Social Finance & Head of Social Banking, BCR, a subliniat importanta construirii unei culturi a colaborarii, un aspect care nu este inca bine conturat in Romania: „Nu avem o cultura solida a colaborarii intre toti actorii din societate, dar o putem construi. Liderii trebuie sa fie exemple pentru echipele lor, sa se implice in societate si sa ramana conectati cu comunitatile din jurul lor.”

Nicolas Richard, Membru in Consiliul de Administratie al Foreign Investors Council (FIC) si CEO ENGIE Romania, a discutat despre provocarile din domeniul energiei: „Avem un plan de actiune si obiective concrete pentru a fi Net Zero pana in 2045. Energia viitorului trebuie sa fie verde, rezilienta si accesibila. Fiecare pas inainte conteaza, in ciuda obstacolelor. Scopul nostru este sa oferim energie la preturi competitive, fara a limita accesul oamenilor la aceasta resursa vitala.”

Valer Hancas, Director Corporate Affairs & Communication la Kaufland Romania, a pus accentul pe importanta leadershipului local. El a explicat ca liderii din Romania nu ar trebui sa se subestimeze atunci cand se raporteaza la alte piete internationale, ci sa isi asume responsabilitatile si potentialul pe care il au: „A fi lider pe piata locala nu inseamna ca trebuie sa te consideri mic in raport cu alte tari. Trebuie sa iti asumi pe deplin potentialul si sa dezvolti tot ce poti in aria ta de responsabilitate.”

Adela Jansen, director independent in diverse consilii de administratie sau consultative, a vorbit despre importanta guvernantei, un avantaj competitiv, ce sta la baza unei strategii sanatoase de tranzitie la sustenabilitate. „A avea o buna guvernanta, trebuie sa devina o practica standard, iar acest lucru presupune a crea structurile, sistemele si procedurile potrivite la nivel conducerii executive a companiilor, dar si a consiliilor de administratie.”

Cuvintele-cheie ale zilei au fost: schimbare, responsabilitate, leadership, transparenta, viziune, profitabilitate, inovatie, rezilienta.

Acest proces de tranzitie catre economia sustenabila (economia viitorului) este unul de durata si complex. Riscurile de a ramane in urma si de a actiona prea tarziu depasesc cu mult dificultatile curente de regandire a modelului de business, atat la nivel de companii, cat si la nivel de piete. „Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci o investitie esentiala pentru viitor. Cu cat companiile actioneaza mai repede, cu atat vor culege mai devreme beneficiile economice si sociale ale acestei tranzitii”, a concluzionat Wayne Visser.

SUSTENLANDIA CEO Forum este un eveniment organizat de Ambasada Sustenabilitatii in Romania, in parteneriat cu The CSR Agency si powered by Kaufland Romania si BCR.

Despre Ambasada Sustenabilitatii in Romania

Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) un ONG independent cu scop nonprofit si apolitic infiintat in 2015. Organizatia promoveaza modelul economic in care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica si profitul. Ambasada creeaza cadrul de colaborare intre companiile private, institutiile statului, societatea civila, comunitatile si cetatenii implicati pentru ca romanii sa traiasca intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Autori

foto
AMBASADA SUSTENABILITATII IN ROMANIA (ASR)
   Update cookies preferences