loader

Atragerea fondurilor UE trebuie sa devina o prioritate absoluta pentru activitatea din urmatoarele luni ale anului

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) atrage atentia ca bugetul de stat pe 2016 prevede ca aproape 50% dintre investitiile publice majore sa fie realizate in acest an cu finantare din bugetul Uniunii Europene 2014 - 2020, in conditiile in care, dupa patru luni, nu a fost decontat niciun euro si solicita Guvernului si premierului sa revada prioritatile stabilite la inceputul anului de fiecare minister, atragerea fondurilor UE trebuind sa devina o prioritate absoluta pentru activitatea viitoare, relateaza AGERPRES.

"AOAR urmareste cu maxim interes actiunile guvernamentale legate de cresterea volumului fondurilor europene atrase si valorificate efectiv in proiectele de interes national sau regional, in anul 2016. AOAR a sustinut constant necesitatea adoptarii de masuri care sa sprijine firmele care au castigat apelurile de proiecte finantate prin POS CCE, proiecte ce creeaza aprecieri pentru cresterea competitivitatii companiilor, in mod deosebit, a firmelor productive si cu activitate de export", afirma AOAR, intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

 

Potrivit oamenilor de afaceri romani, numarul mare de proiecte de succes arata ca, acolo unde proiectele au fost bine pregatite, IMM-urile sau companiile mari au valorificat oportunitatile oferite de POS CCE in perioada 2007 — 2013, imbunatatindu-si semnificativ performanta economica.

 

"Un fapt negativ cu repercusiuni grave il reprezinta, in acest moment, aplicarea brutala si incorecta a unor 'corectii financiare' de pana la 100%, motivata de identificarea unor 'conditii artificiale'. Aceste 'noi conditii' sunt invocate la 2-3 ani de la finalizarea proiectelor, proiecte verificate si decontate integral, fara obiectiuni din partea autoritatilor competente ale statului", se mentioneaza in comunicat.

 

AOAR afirma ca a formulat oficial propuneri practice de solutionare a acestei situatii care, in prezent, ca urmare a unor masuri administrative (cererile de restituire de bani formulate de Ministerul Fondurilor Europene inca din 2015 au condus la blocari de conturi, sechestre asiguratorii, blocari de activitate a companiilor etc.) afecteaza grav activitatea unor companii competitive, profitable, capabile sa cofinanteze din credite bancare proiectele de modernizare asumate.

 

"Nesolutionarea de peste un an de zile a acestei situatii necesita interventia urgenta a prim-ministrului si a ministrului Economiei. Nu ne putem permite compromiterea a zeci de firme producatoare, cele mai multe din categoria IMM-urilor. O situatie extrem de grava, semnalata public de AOAR inca din luna februarie 2016, o reprezinta indeplinirea a doar 14 din cele 36 conditii ex-ante acceptate de Romania in cadrul Acordului de Parteneriat, document ce sta la baza Acordului UE, Romania vizand accesarea fondurilor europene din bugetul UE 2014-2020.

 

Din nou, este necesara o pozitie mult mai intransigenta a prim—ministrului fata de ministrii si ministerele carora le revine obligatia de a realiza demersurile legale care sa asigure indeplinirea conditiilor ex-ante restante si deblocarea atragerii de fonduri din noul exercitiu bugetar (ex: Ministerul Mediului trebuie sa elaboreze Planul National de Gestionare a Deseurilor)", mai spune AOAR.

 

AGERPRES/(AS — editor: Oana Tilica, editor online: Ada Vilceanu)

 

www.agerpres.ro/economie

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES