loader

Preturile la gaze vor scadea, in medie, cu 1,5% de la 1 mai pentru 94% dintre consumatorii casnici

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei a aprobat, in sedinta de miercuri, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici, acestea urmand sa scada, la 1 mai, in medie, cu 1,%, pentru 94% dintre clientii casnici (2.947.221 clienti casnici din categoria de consum B1).

Conform unui comunicat al ANRE, remis AGERPRES, aceasta scadere se datoreaza in principal reducerii tarifelor de distributie pentru SC E.ON Distributie Romania SA cu circa 8,8% si pentru SC Distrigaz Sud Retele SRL cu circa 2,4% si recuperarii partiale de catre societati a costurilor istorice cu achizitia gazelor naturale destinate furnizarii la clientii casnici.

 

Astfel, incepand cu data de 1 mai 2016, pentru un numar de 1.517.273 clientii casnici, din categoria de consum B1 (consum anual pana la 2.400 mc), al caror furnizor este SC E.ON Energie Romania SA, preturile de furnizare a gazelor naturale vor scadea cu circa 1,9%, iar pentru un numar 1.429.948 clientii casnici, din categoria de consum B1, al caror furnizor este SC Engie Romania SA, preturile de furnizare a gazelor naturale vor scadea cu circa 1%.

 

"Avand in vedere insa ca de serviciul de distributie beneficiaza toti clientii noncasnici racordati la sistemele de distributie, scaderea tarifelor de distributie este un element care ar putea genera/determina si o scadere a preturilor de furnizare aferente pietei concurentiale, in functie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare in regim negociat si a conditiilor contractuale", se mentioneaza in comunicat.

 

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, a declarat miercuri, intr-o conferinta pe tema dezvoltarii sectorului petrolier, ca pretul reglementat al gazelor platit de populatie va scadea de la 1 mai cu 2-3%, datorita diminuarii cu 6% a tarifelor de distributie a gazelor.

 

"Chiar astazi (miercuri — n.r.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distributie scad cu 6%, ceea ce va duce la scaderea pretului final la consumator de 2-3%", a sustinut Havrilet.

 

AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vilceanu)

 

http://www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES