loader
ANAF a publicat ghidul RO e-Transport: amenzi de pana la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor

ANAF a publicat ghidul RO e-Transport: amenzi de pana la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor

Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea in timp real a miscarilor de marfuri pe drumurile nationale

Sistemul RO e-Transport reprezinta o componenta esentiala a efortului de digitalizare la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Lansat ca parte a unui plan strategic extins, acest sistem este fundamental pentru modernizarea si eficientizarea proceselor fiscale in Romania.

Prin implementarea sistemului RO e-Transport, principalul obiectiv al ANAF este de a reduce decalajul fiscal de TVA, prin monitorizarea in timp real a miscarilor de marfuri pe drumurile nationale. Astfel, identificand si investigand potentialele cazuri de nereguli sau de frauda fiscala.

Spre deosebire de raportarea in sistemul RO e-Factura, care are la baza un standard european de raportare, RO e-Transport este un sistem dezvoltat local. Un element cheie al RO e-Transport este generarea anticipata de coduri unice fiecarui transport (UIT). Aceasta functionalitate ofera posibilitatea de a urmari fiecare transport in mod individual, asigurand o monitorizare eficienta si precisa a activitatilor comerciale legate de transportul rutier de bunuri.

Implementarea sistemului a inceput la 1 iulie 2022, initial adresandu-se transporturilor de marfuri considerate cu un risc fiscal ridicat. Incepand cu 5 decembrie 2023, sfera de acoperire a sistemului a fost extinsa pentru a include toate categoriile de marfuri destinate transportului rutier international. Intrucat au existat mai multe discutii intre mediul de afaceri si autoritatile fiscale privind clarificarea raportarilor in cadrul sistemului, in data de 26 aprilie, ANAF si Ministerul Finantelor au publicat Ghidul privind utilizarea sistemului national de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport.”, a mentionat Mihaela Hampu, Senior Tax Manager, Mazars in Romania.

La nivel national, obligatiile declararii datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne, sau operatorului economic care transporta, incarca si descarca pe teritoriul Romaniei bunuri cu risc fiscal ridicat.

La nivel international, obligatiile declararii datelor cu privire la transportul bunurilor revin: destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor care fac obiectul operatiunilor de export. In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, aceasta obligatie revine beneficiarului din Romania, si furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri. Depozitarul trebuie sa obtina codul UIT, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit.”, a mentionat Daniel Damian, Tax Assistant Manager, Mazars in Romania.

In cazul persoanelor juridice, fapte precum cele de mai jos se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum si cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate:

• nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia utilizatorilor de a declara in sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intra sub incidenta acestuia, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT;

• utilizarea de catre operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia;

• descarcarea pe teritoriul Romaniei a bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, cu exceptia celor care fac obiectul depozitarii sau formarii unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri;

• declararea in sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.

In cadrul Mazars, echipa fiscala a dezvoltat o solutie digitala pentru companiile din Romania, pentru a le ajuta sa raporteze corect informatiile in sistemul RO e-Transport, intr-un mod mult mai simplu si eficient.

Despre Mazars

Mazars este un parteneriat international integrat, specializat in audit, contabilitate, consultanta, servicii fiscale si juridice*. Cu filiale in peste 100 de tari si teritorii din intreaga lume, ne folosim de cunostintele de specialitate a peste 50.000 de profesionisti – 33,000+ in cadrul parteneriatului integrat Mazars si 17,000+ in cadrul Mazars North America Alliance - pentru a sprijini clienti de toate dimensiunile in fiecare etapa a dezvoltarii lor.

 

*acolo unde permite legislatia nationala aplicabila.

http://www.mazars.com | http://www.linkedin.com/company/mazars | https://twitter.com/mazarsgroup

Despre Mazars in Romania

In Romania, Mazars are o experienta de peste 29 de ani in audit, consultanta fiscala si financiara, externalizare si sustenabilitate. Puterea noastra consta in oamenii cu care lucram – echipa locala cuprinde peste 370 de profesionisti.

https://www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/company/mazars-in-romania

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL