ANAF a inceput oficial testarea si analiza datelor din fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T), oferind contribuabililor un prim feedback asupra calitatii datelor raportate.
Astfel, s-a trecut la o noua etapa in implementarea SAF-T, care inseamna verificarea corectitudinii datelor raportate, si nu doar indeplinirea obligatiei de raportare. Aceste actiuni erau asteptate de mediul de afaceri abia in 2025, cand ultimul val de contribuabili (mici contribuabili si contribuabili nerezidenti) ar trebui sa inceapa raportarea SAF-T. Peste 15.000 de notificari au fost transmise recent de ANAF cu privire la nedepunere sau probleme in datele raportate prin SAF-T. In multe cazuri, contribuabilii au fost informati ca trebuie sa corecteze erorile din declaratia pentru luna iunie 2024 pana la sfarsitul lunii septembrie.
Reactia mai rapida din partea autoritatilor decat se anticipa, chiar daca partiala sau punctuala, este binevenita dat fiind ca ofera detalii suplimentare companiilor care isi imbunatatesc constant datele raportate sau care sunt in curs de finalizare a implementarii SAF-T.
Pentru a valida corectitudinea datelor, pe langa testele de consistenta publicate de ANAF in martie 2023, contribuabilii au acum la dispozitie o lista extinsa de teste care sunt aplicate asupra datelor din Registrul Jurnal cuprinse in sectiunea 3 a fisierului SAF-T.
De exemplu, companiile ar trebui sa mai aiba in vedere si urmatoarele aspecte tehnice:
● Codul de taxa (Tax Code) 000000 nu poate fi utilizat atunci cand Tax Type este 300 si Tax Amount este diferit de 0.
● Tax Amount nu poate fi diferit de 0, atunci cand Tax Type este 000 si Tax Code este 000000.
● Tax Amount trebuie sa fie 0 pentru liniile aferente conturilor de TVA (4426, 4427, 4428).
● Tax Amount trebuie sa fie 0 pentru codurile de taxa (Tax Code) pentru operatiuni scutite sau neimpozabile
● Tax Amount nu poate fi 0 pentru codurile de taxa (Tax Code) aferente operatiunilor in taxare inversa
In acest moment, nu au aparut informatii noi despre testele care vor fi aplicate asupra datelor raportate in sectiunile privind facturile emise, facturile primite sau platile. Desigur, ar fi utila publicarea anticipata a acestor teste calitative, inainte de a trimite notificari catre contribuabili pentru corectarea datelor. Avand in vedere volumul si complexitatea datelor din fisierul SAF-T, modificarile asupra implementarilor deja finalizate nu sunt usor de realizat.
In acelasi timp, contribuabilii ar trebui sa adopte o rutina corecta pentru depunerea fisierului SAF-T, care include verificarea fisierului XML inainte sau imediat dupa transmiterea catre ANAF, pentru a permite corectarea rapida si a asigura conformitatea cu cele mai importante teste calitative. Contribuabilii trebuie sa se asigure ca datele pe care le raporteaza in aceste declaratii sunt corecte si complete si daca apar diferente sa le documenteze in mod corespunzator. In acest sens, exista softuri care pot verifica automat declaratia dupa ce aceasta a fost exportata si validata si care pot fi folosite in rutina de lucru lunara a departamentului financiar contabil.
Totodata, cei care inca nu au depus fisierul SAF-T sau au efectuat depuneri incomplete ar trebui sa prioritizeze acest proiect in urmatoarele luni, pentru a evita amenzile prevazute de lege si cresterea riscului fiscal.
Merita amintit ca datele incluse in aceste raportari vor fi utilizate si in cadrul inspectiilor fiscale, in cadrul analizelor de risc si in cadrul proiectului in curs de desfasurare e-TVA. Ca urmare a raportarii SAF-T, autoritatile fiscale au cunostinta de toate informatiile cu privire la contabilitatea societatii si pot analiza mult mai usor riscul fiscal pe care un contribuabil il prezinta. De aceea, asigurarea calitatii ridicate a datelor raportate in SAF-T va deveni o cerinta de baza din ce in ce mai importanta pentru o conduita fiscala corecta.