Platforma de mediu pentru Bucuresti, programul strategic dezvoltat de Fundatia Comunitara Bucuresti, deschide un nou domeniu de finantare - rezilienta climatica, in parteneriat cu Orange Romania. 500.000 de lei sunt alocati pentru a sustine pana la patru proiecte care dezvolta solutii pentru gestionarea riscurilor si oportunitatilor legate de schimbarile climatice, precum si pentru cresterea rezilientei Capitalei in fata provocarilor viitoare. Pana acum, in primele cinci runde si prin initiativele speciale de finantare, programul a sustinut 36 de proiecte de mediu cu peste 10 milioane de lei.
Bucurestiul a devenit un oras aglomerat de constructii, cu infrastructura de cladiri, drumuri, transport, apa si energie din ce in ce mai expuse la riscuri climatice precum cresterea temperaturilor, scaderea precipitatiilor si intensificarea evenimentelor climatice extreme. Asa arata datele Raportului de cercetare privind starea mediului, realizat si publicat de Fundatia Comunitara Bucuresti pentru fundamentarea si lansarea programului Platforma de mediu pentru Bucuresti. Spre exemplu, pana in anul 2050 temperatura medie a Capitalei ar putea creste cu 3,6 - 4°C, iar valurile de caldura vor fi tot mai frecvente si de durata mai lunga, ceea ce va pune presiune asupra orasului, arata si informari ale ONU - Raportul de sinteza al Grupul Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice (IPCC sau Intergovernmental Panel on Climate Change). In plus, in Bucuresti, diferentele instantanee de temperatura au frecvent valori cu pana la 4 - 6°C mai mari decat in zonele rurale din jur.
In acest context, implementarea unor solutii de rezilienta climatica devine esentiala pentru atenuarea efectelor pe termen lung provocate de tendintele climatice si combaterea fenomenului de insula de caldura urbana. Printre acestea se numara gradini de ploaie (rain gardens) care permit absorbtia apei in sol si pavaje permeabile pentru reducerea riscului de inundatii, sisteme de gestionare a apei, gradini urbane verzi pentru imbunatatirea calitatii aerului, vopsirea suprafetelor betonate si amenajarea de spatii de racorire sau umbrire pentru a contribui la reducerea temperaturii.
Pentru a obtine sustinere in cadrul Rundei VI de finantare, sunt eligibile proiecte care dezvolta solutii pentru masurarea si imbunatatirea calitatii aerului sau a apei din Bucuresti, cerceteaza impactul temperaturilor extreme asupra populatiei si biodiversitatii sau pun in practica solutii concrete pentru a creste rezilienta oamenilor si a comunitatilor in fata schimbarilor climatice.
Pana pe 16 decembrie 2024, organizatii non-guvernamentale care vor sa rezolve o problema climatica in Bucuresti pot aplica pentru un grant, prin completarea unui formular online disponibil si pe site-ul Platformei de mediu pentru Bucuresti. Proiectele inscrise vor fi evaluate pana la finalul lunii ianuarie 2025 de catre un juriu care include si experti de mediu si de granturi si care urmeaza sa fie anuntat. Proiectele castigatoare vor fi anuntate dupa 6 februarie 2025. Ulterior, proiectele vor avea la dispozitie o perioada de aproape un an, pana in ianuarie 2026, pentru a fi implementate. Sumele alocate fiecarui proiect castigator depind de complexitatea initiativelor produse si necesarul de finantare pentru a fi dezvoltate.
Platforma de mediu pentru Bucuresti este un program strategic initiat de Fundatia Comunitara Bucuresti impreuna cu ING Bank Romania, lansat in 2022. Programul isi propune sa transforme problemele de mediu cu care oamenii se confrunta in proiecte viabile pentru Bucuresti si bucuresteni. Platforma de mediu pentru Bucuresti a fost creata pentru a aduce impreuna organizatii non-profit, grupuri de initiativa civica, autoritati publice si companii pentru a crea impactul colectiv de care este nevoie pentru transformarea Capitalei intr-un oras mai bun de trait.
------
Fundatia Comunitara Bucuresti pune impreuna donatori, ONG-uri sau grupuri de initiativa pentru a dezvolta comunitati in care sa ne simtim ca acasa. Construieste mecanisme de donatie, fonduri de finantare sau incubatoare de idei pentru oras. In 12 ani, a finantat peste 800 de proiecte si burse din Bucuresti si Ilfov, cu 4,7 milioane de euro. Fundatia Comunitara Bucuresti este parte dintr-o miscare nationala, alaturi de alte 17 fundatii comunitare din tara. Pentru mai multe detalii, vizitati www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.
Orange Romania face parte din Grupul Orange, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicatii la nivel mondial, care conecteaza sute de milioane de clienti din intreaga lume. Cu peste 11 milioane de clienti locali si o cifra de afaceri anuala ce depaseste 1,5 miliarde de euro, Orange conecteaza 1 din 2 romani si ofera o gama larga de solutii de comunicare pentru clientii rezidentiali si companii: servicii de voce, internet fix si mobil, TV, smart home, dar si solutii complexe IT&C prin Orange Business. Orange Romania este operatorul numarul 1 in ceea ce priveste performanta retelei.