loader

2,7 miliarde de PET-uri si 400 de milioane de doze de aluminiu reciclate in sistemul Eco-Rom Ambalaje in 2012

Eco-Rom Ambalaje, organizatia detinatoare a licentei marcii „Punctul Verde” in Romania, care indeplineste obligatia de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje pentru producatori si importatori din Romania, a reciclat, in 2012, 61% (398.463 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piata de aceste companii (651.126 tone), cu 12% mai mult fata de anul anterior

„Intr-un context economic competitiv si, in continuare, afectat de criza, anul 2012 a fost anul cresterilor pentru sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. Cantitatile reciclate au  depasit cu 6 procente obligatia globala de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

 

Evolutia pozitiva a rezultatelor se datoreaza cresterii sustinute a contributiei industriei la realizarea unui sistem coerent si eficient de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, capabil sa indeplineasca aceste obligatii prin dezvoltarea serviciilor de gestiune a deseurilor in scopul reciclarii. Pentru anul 2012, aceasta contributie s-a situat la 40 de milioane de lei, cu peste 20% mai mult decat anul precedent.

 

Cresteri s-au inregistrat si in ceea ce priveste obiectivele legale pentru fiecare tip de material –  plastic, sticla, metal, lemn si hartie – cu precadere pentru ambalajele primare generate in gospodarii.

 

 „Anul trecut, prin sistemul nostru, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) si 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone). Acest lucru se datoreaza eficientizarii parteneriatului cu peste 200 de companii de management al deseurilor care realizeaza servicii de colectare, sortare si transport a deseurilor in scopul reciclarii.”

 

Cea mai mare parte a deseurilor de ambalaje – 60% – este generata in gospodarii. De aceea solutia sustenabila de realizare a obligatiilor de reciclare si, implicit, de crestere a cantitatilor reciclate este continuarea extinderii accesului populatiei la serviciile de colectare selectiva a deseurilor. Primele proiecte pilot de acest fel au fost demarate de Eco-Rom Ambalaje in anul 2005, in 14 localitati, numarul acestora crescand semnificativ an de an.

 

Am incheiat anul 2012 cu 402 localitati in care dezvoltam colectarea selectiva in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati, cu aproximativ 60% mai multe decat in 2011. Acest lucru a presupus extinderea retelei de infrastructura necesara – containere si saci colorati – ceea ce a condus la o crestere a investitiilor de peste 40% fata de anul precedent. Astfel, in prezent, aproximativ 41% din populatia Romaniei – circa 8,8 milioane de romani – au acces la sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de noi, prin cele 18.590 de pubele colorate”  a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

 

Anul 2012 este unul important pentru Romania in privinta indeplinirii obligatiilor de reciclare ce ne revin ca stat mebru al Uniunii Europene. Obligatiile de reciclare ale tarii noastre au demarat in anul 2004 cu 12% tinta de reciclare si au ajuns la 55%, in anul 2012.

 

Este important de subliniat faptul ca perioada initiala negociata cu institutiile europene pentru atingerea obligatiei de 55% reciclare a fost anul 2013, dar Romania a devansat acest termen la 2012, astfel incat sa se asigure ca obligatiile vor fi realizate. Practic, acest an incheie perioada de tranzitie pe care Romania a avut-o la dispozitie pentru a atinge un nivel de reciclare al deseurilor de ambalaje similar cu celelate state membre.

 

"Inca din 2004, anual, Romania si-a indeplinit obiectivele nationale de reciclare a deseurilor de ambalaje, organizatia noastra avand o contributie semnificativa in acest sens. Conform Agentiei Natonale pentru Protectia Mediului (ANPM) 2010, Eco-Rom Ambalaje indeplineste 78% din obligatia de reciclare a Romaniei pentru deseurile de ambalaje. Acest rezultat se datoreaza sustinerii industriei, respectiv producatorilor de bunuri ambalate, care contribuie activ la dezvoltarea si eficientizarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje la nivel national.”  a adaugat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

 

Pentru anul 2013, Eco-Rom Ambalaje si-a propus consolidarea serviciilor in toate locatiile in care sustine proiecte de colectare selectiva. Verificarea criteriilor de performanta, alaturi de partenerii locali – administratia locala si operatorii de salubritate desemnati –, precum si  educarea unui numar cat mai mare de romani raman obiective esentiale. Toate acestea au drept scop final cresterea participarii populatiei la sistem si, implicit, cresterea cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate selectiv.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL