loader
Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, in urcare cu 12,5% in primele doua luni

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, in urcare cu 12,5% in primele doua luni

Scaderi s-au inregistrat insa la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate si la vanzarile de produse nealimentare – informeaza AGERPRES

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut in primele doua luni ale anului in curs, fata de perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2019, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 12,5%, respectiv cu 10,1%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Conform INS, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in februarie 2020, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 0,4% datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,2%).

Scaderi s-au inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (-1,2%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in februarie 2020, comparativ cu luna precedenta, a urcat pe ansamblu cu 0,8% datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,8%).

Scaderi s-au inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-0,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (-0,4%).

Potrivit datelor INS, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna februarie 2020, comparativ cu luna februarie 2019, a inregistrat o crestere cu 13,8% datorita majorarilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+15,6%), vanzarile de produse nealimentare (+13,7%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+10,5%).

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna februarie 2020, comparativ cu luna februarie 2019, a inregistrat o urcare cu 10,5% datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+11,2%), vanzarile de produse nealimentare (+10,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,6%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2019 a inregistrat o majorare cu 12,5% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+13,0%), vanzarilor de produse nealimentare (+12,7%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+11,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2020, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2019, a inregistrat o crestere cu 10,1% datorita urcarii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+10,5%), vanzarilor de produse nealimentare (+9,9%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,8%).

INS mentioneaza ca informatiile din comunicatul de presa (februarie 2020) nu surprind impactul crizei COVID-19.

"Institutul National de Statistica intelege greutatile cu care se confrunta respondentii nostri in aceasta perioada si suntem constienti ca este posibil ca raspunsurile la cercetarile statistice sa nu fie in prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informatiilor statistice, vom putea monitoriza si informa toti utilizatorii nostri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei si societatii noastre. In masura posibilului, vom continua sa colectam informatii statistice, pentru a putea oferi informatii esentiale care vor surprinde situatia in schimbare incepand cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondentilor nostri la cercetarile statistice derulate de Institutul National de Statistica si intelegem dificultatile cu care se confrunta toti furnizorii de date statistice", se mai spune in comunicat. AGERPRES/(AS - autor: George Banciulea, editor: Oana Tilica, editor online: Irina Giurgiu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES