loader
Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Autor: Lucian Anghel, Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poate reduce riscul de raspandire a virusului in spitale si alte cladiri la costuri reduse si fara a produce efecte negative.

Timpul de supravietuire a coronavirusurilor SARS

Se stie acum ca timpul de supravietuire a coronavirusurilor SARS pe suprafete difera in functie de tipul suprafetei. Temperaturile scazute (6°C in testele efectuate) si umiditatea foarte scazuta (de circa 30%) permit virusurilor sa supravietuiasca perioade lungi de timp pe suprafete de tot felul si in aer.

Chiar si la temperaturi de 20-30°C virusurile au avut o perioada mai mare de supravietuire, dar numai atunci cand aerul era uscat. Temperaturile foarte ridicate (mai mari de 30°C) fac ca coronavirusurile sa fie inactive.

Influenta umiditatii si temperaturii asupra timpului de supravietuire a virusului

Se presupune ca si COVID-19 are un comportament similar in raport cu umiditatea si temperatura. In locuinte, spatii de birouri si in transportul public, unde aerul este incalzit in mod obisnuit intre 20°C si 24°C pentru confort, umiditatea este relativ scazuta fiind cuprinsa intre 20% si 40%.

Acestea sunt conditiile de mediu ideale pentru ca virusul COVID-19 sa supravietuiasca pe suprafete si in aer o perioada lunga de timp si, in consecinta, sa fie favorizata o mai mare transmitere prin contactul cu suprafetele contaminate si prin inhalare din aer.

Umidificarea aerului actioneaza intr-un mod proactiv pentru a combate raspandirea virusurilor de catre persoanele infectate, chiar inainte de aparitia oricaror simptome sau a unui diagnostic. In plus, aparatul respirator este protejat, datorita curatarii mai eficiente a cailor respiratorii. Cresterea umiditatii aerului prin umidificare contribuie, alaturi de celelalte masuri, la reducerea riscului de raspandire a virusului in spitale si alte cladiri, la costuri reduse si fara a produce efecte negative.

Umidificarea spatiilor interioare in difeite tipuri de spatii

Deoarece aproximativ 58% din cazurile de SARS de la nivel mondial au fost generate prin expunere la conditiile din spitale, umidificarea spatiilor interioare din facilitatile de asistenta medicala ar fi o interventie deosebit de eficienta pentru a reduce durata de supravietuie pe suprafete a virusurilor din aceasta noua tulpina de coronavirus.

Umidificarea aerului poate fi pusa in aplicare cu usurinta atat in cladirile private, cat si in cele publice, oferind oamenilor o modalitate simpla de a combate activ contaminarea cu acest virus pentru care nu exista in prezent vaccinuri sau tratamente medicamentoase preventive eficiente. Pe langa reducerea raspandirii, aceasta interventie permite, de asemenea, fiecaruia dintre noi sa luam in mod proactiv masuri pentru a proteja sanatatea noastra si a celor dragi.

Echipamente care permit controlul umiditatii aerului

Nu avem posibilitatea sa controlam conditiile climatice in aer liber si acest lucru a permis acestui coronavirus sa treaca granitele. Cu toate acestea, suntem capabili sa gestionam mediul interior pentru a ne proteja sanatatea si pentru a reduce bolile virale regland factorii caracteristici ai aerului interior, cum ar fi temperatura, umiditatea si continutul de aer proaspat. Atunci cand mentinem temperaturi interioare de la 20°C pana la 24°C pentru confort, este esential sa reducem riscul de infectie, mentinand niveluri mai ridicate de umiditate si ventilatie a aerului.

Umiditatea aerului poate fi controlata prin umidificatoare integrate in unitatile de tratare aer sau independente, cu reglaj automat si temporizare. In mod curent firmele de facilities management sau de climatizare ar putea sa furnizeze astfel de echipamente industriale, in regim de inchiriere sau achizitie. Este o masura simpla care pe langa masurile de protectie clasice: distantare sociala, izolare, manusi, masca si dezinfectia suprafetelor, poate spori sansele de nu fi contaminat cu COVID 19.

Despre compania Facilities Management Services

Fondatorul companiei, dipl.ing. Lucian Anghel, are experienta in operarea si mentenanta cladirilor insumand  peste 3.000.000 mp in Romania. Experienta acumulata in decursul a 15 ani de facility management a condus la crearea acestei firme prin care clientii beneficiaza  de un furnizor national de produse si serviciide operare, intretinere si administrare  bazate pe un model de business inovativ si tehnologii noi. Echipa companiei FMS este constituita din personal cu experienta de peste 15 ani in facility management si asistenta tehnica. Serviciile tehnice ale companiei includ: mentenanta tehnica a cladirilor, monitorizarea si tratarea apei in circuite inchise, management si eficienta energentica, mentenantasi lucrari electrice. Compania ofera si servicii non-tehnice de curatenie, deszapezire, DDD, peisagistica si concierge. Aflati mai multe despre noi pe: www.tfms.ro.

Autori

foto
FACILITIES MANAGEMENT SERVICES SRL