loader

Ultimii reprezentanti ai generatiei ”baby boom” din SUA implinesc 50 de ani

Cercetarea Allianz, desfasurata in 18 tari, analizeaza tranzitia catre perioada pensionarii a generatiei ”baby boom”

31 decembrie 2014 a reprezentat un punct de cotitura in evolutia demografica, ultimii reprezentanti ai generatiei ”baby boom” din SUA implinind 50 de ani. La nivel global are loc tranzitia generatiei ”baby boom” catre pensie, tranzitie care, datorita amplorii sale, este cunoscuta si sub denumirea de ”tsunami-ul argintiu”.

 

Aceasta evolutie va aduce cu sine provocari din ce in ce mai mari pentru sistemele de pensii in urmatoarele decenii. Aceasta este una dintre concluziile cercetarii publicate de catre Allianz International Pensions si intitulata "Baby, it's over now: The last baby boomer turns 50."

 

In consecinta, rata de dependenta a celor cu varsta peste 65 de ani fata de populatia activa, cu varsta intre 15-64 de ani, se va schimba inca o data, pe socoteala generatiei mai tinere. Cheltuielile cu pensiile din cele 18 tari analizate, vor creste in medie cu 29 de procente atunci cand membrii generatiei ”baby boom” vor iesi la pensie, tarile anglo-saxone situandu-se la limita superioara a acestui interval datorita perioadei prelungite de ”boom”. Aici, scaderea dramatica a ratelor natalitatii dupa perioada ”baby boom” are un impact mult mai mare decat insasi perioada ”baby boom”.

 

18 tari analizate: nu este vorba de un singur ”boom”

Sociologi din numeroase tari vestice au fost luati prin surprindere de acest ”baby boom”, care a insemnat o crestere brusca a ratelor natalitatii dupa cel de-al doilea razboi mondial, deoarece pana la acel moment femeile nasteau din ce in ce mai putini copii. Cu toate acestea, durata si forta fenomenului au variat de la regiune la regiune.

 

In vreme ce perioada ”baby boom” din Noua Zeelanda a durat 27 de ani (din 1946 pana in 1972), aceasta a fost doar de patru ani in Italia (intre anii 1946 - 1949), de exemplu. De asemenea, sunt tari precum Germania si Belgia in care aceasta perioada nu a inceput pana in anii 50.

 

Mai mult, amploarea acesteia este diferita. In vreme ce in SUA si in Australia copiii nascuti in perioada ”baby boom” reprezentau aproape 40% din populatie la finalul perioadei de boom, in Europa, ponderea acestora in totalul populatiei este considerabil mai mica. In majoritatea tarilor incluse in analiza, generatia ”baby boom” a inceput sa se pensioneze din anul 2011, pornind ”tsunami-ul argintiu”. In Austria, Marea Britanie si Germania, primii reprezentanti ai generatiei ”baby boom” vor incepe sa se pensioneze abia din anul 2020. La acel moment, cei din generatia ”baby boom” din tari precum Italia si Suedia vor fi déjà la pensie.

 

In Romania, evolutia natalitatii, care inregistreaza o tendinta de scadere, va fi asociata si cu imbatranirea populatiei. Statisticile Natiunilor Unite (Population Division, 2012 Revision) estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la aproape 49 de ani in anul 2050 (proiectie realizata luand in considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani in anul 2015. In plus, conform acelorasi proiectii realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populatia Romaniei va fi de 17,8 milioane de persoane in anul 2050, ajungand la 12,6 milioane in anul 2100. Prin urmare, aceasta evolutie demografica va reprezenta o provocare si pentru Romania.

 

Cu cat o tara imbatraneste mai repede, cu atat mai repede vor creste cheltuielile cu pensiile

Indiferent de durata si de impactul ”boom-ului”, structura de varsta a populatiei se va schimba in toate cele 18 tari incluse in studiu. Aceste schimbari ce vizeaza structura populatiei afecteaza in mod direct cheltuielile cu pensiile.

 

Cel mai puternic efect se va resimti in Noua Zeelanda. Aici, de exemplu, se va inregistra o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 64%, in vreme ce in medie, toate cele 18 tari incluse in studiu vor inregistra cresteri de aproximativ 29%. Tarile cu cea mai extinsa generatie ”baby boom” vor avea de infruntat cele mai mari provocari atunci cand reprezentantii acesteia se vor pensiona.
 

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA