loader
Topul domeniilor care angajeaza studenti si elevi pe timpul verii: retailul, industria alimentara, serviciile, call center / BPO si turismul au scos cele mai multe joburi pentru candidatii fara experienta

Topul domeniilor care angajeaza studenti si elevi pe timpul verii: retailul, industria alimentara, serviciile, call center / BPO si turismul au scos cele mai multe joburi pentru candidatii fara experienta

In cazul joburilor sezoniere, insa, creste atat procentul celor postate de angajatorii din afara tarii, cat si al celor remote

Peste 40.000 de joburi au fost scoase in piata in ultima luna si jumatate, iar, dintre acestea, 16.000 se adresau candidatilor care nu aveau niciun fel de experienta. Domeniile care au cea mai mare nevoie de acesti candidati sunt retail, industria alimentara, servicii, call center / BPO, turism, transport / logistica si productie, fiecare dintre aceste sectoare avand peste 1.500 de joburi postate de la inceputul lunii mai si pana acum.

Desi cea mai mare parte a joburilor din aceasta perioada continua sa fie tot full-time, vedem si 4.000 de locuri de munca part-time si aproape 500 sezoniere, pe baza de proiect. Vara este perioada ideala pentru internship-uri, insa, pe acest segment, exista un numar relativ mic de optiuni – aproximativ 300, ceea ce inseamna ca atat angajatorii, cat si candidatii aleg mai degraba varianta de angajare part-time sau pe perioada determinata in locul stagiilor de practica”, spune Bogdan Badea, CEO in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.

83,3% din totul joburilor adresate celor fara experienta sunt pentru Romania, 11,4% pentru strainatate si 5,3% remote. In cazul joburilor sezoniere, insa, creste atat procentul celor postate de angajatorii din afara tarii, cat si al celor remote, astfel: 13,2% din locurile de munca sezoniere si pe baza de proiect sunt pentru strainatate si 15,2% remote. Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania si Italia sunt tarile din care vin cele mai multe oferte pentru cei fara experienta, iar sectoarele cu nevoie crescuta de candidati sunt transport / logistica, retail, medicina, servicii, productie, industria alimentara si turism.

Pe segmente de varsta, candidatii care au mai putin de 18 ani au avut aproape 22.000 de aplicari in ultima luna si jumatate. Cei cu varsta intre 18 si 24 de ani au aplicat, in schimb, masiv si isi pastreaza cea de-a doua pozitie in clasament, cu 340.000 de aplicari.

Chiar si la inceput de cariera, prima intentie de angajare a tinerilor merge tot in directia joburilor full time. Astfel, de la inceputul lunii mai, au fost inregistrate doar 20.000 de aplicari pentru joburile pe baza de proiect / sezoniere si aproape 13.000 pentru internship-uri. In schimb, joburile part-time par sa ramane interesante pentru tineri, in conditiile in care au atras 161.000 de aplicari”, explica Bogdan Badea. Domeniile care ii atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center / BPO, servicii, IT / telecom, banking si turism.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel national, pentru cei care au maximum doi ani de experienta este de 3.500 de lei pe luna. Asteptarile lor, pe de alta parte, sunt de 4.500 de lei lunar, estimarile incluzand toate domeniile de activitate. In ceea ce priveste joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe luna.

In acest moment, sunt peste 26.000 de joburi disponibile pe eJobs.ro

 

                                                                                                               ***

Despre eJobs

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL