loader
Top 10 cele mai mari tranzactii care au avut loc in Romania in 2016

Top 10 cele mai mari tranzactii care au avut loc in Romania in 2016

Achizitia activelor SAB Miller, in valoare de 700 milioane USD, a fost cea mai mare tranzactie care a avut loc in Romania anul trecut, conform EY Romania M&A Barometer.

Florin Vasilica, Liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania, declara:

 „Achizitia Profi a reprezentat cea mai mare tranzactie facuta de un fond de private equity in Romania. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar sa faca primele tranzactii semnificative cu bancile grecesti. in rest, activitatea de M&A va fi similara cu cea de anul trecut – sectorul bunurilor de consum isi va continua dezvoltarea si va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale.”

 

In 2016, valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a fost 3,54 miliarde USD (in scadere cu 3% fata de 2015), iar numarul tranzactiilor a fost 113, in scadere cu 8% fata de 2015. in schimb, s-a inregistrat o crestere a tranzactiilor interne, cumuland 41% din numarul total, fata de 35% in 2015. Valoarea medie a tranzactiilor de sub 100 milioane USD a fost 24 milioane USD.

 

Dupa numarul de tranzactii, cele mai atractive sectoare au fost cel de productie (cu 20 de tranzactii), sectorul serviciilor (cu 12 tranzactii), urmate de IT si cel alimentar si de bauturi (cu cate 11 tranzactii fiecare).

 

Comparativ cu 2015, cand predominanti au fost investitorii din SUA, cei mai importanti investitori straini au fost europeni (Germania – 12 tranzactii, Franta – 7 tranzactii, Polonia – 5 tranzactii). Doar 3 din tranzactiile inregistrate au fost facute de investitori romani care au achizitionat tinte externe.

 

Majoritatea covarsitoare a investitorilor au fost strategici (81%), numarul tranzactiilor efectuate de acestia fiind similar cu cel din 2015 (83%).

 

Specialistii EY Romania au oferit consultanta pentru patru tranzactii din Top 10: SAB Miller, Profi, Albalact si Shopping City Sibiu. Echipa departamentului de asistenta in tranzactii e condusa de Florin Vasilica, impreuna cu directorii executivi Liliana Busoiu, Ioana Mihai si Horiana Istodor.

 

„Comparativ cu anii anteriori, tranzactiile in care EY Romania a fost implicatain 2016 au avut un grad ridicat de succes si s-au incheiat intr-un timp relativ scurt, ceea ce inseamna ca vanzatorii si cumparatorii au fost motivati sa incheie tranzactia si evaluarea a fost adecvata pentru ambele parti.

 

In 2017, in afara de sectorul bancar, continua sa fie active domeniile unde s-a observat tendinta consolidarilor si in 2016. In investitiile imobiliare, interesul se indreapta cu precadere catre centre comerciale si birouri, prin fodurile de investitii imobiliare prezente in piata (NEPI, Globalworth si GTC/Lonestar), dar exista si semne de reviriment timid pe zona rezidentiala. Serviciile medicale vor fi active datorita celor doi jucatori privati (Medlife si Regina Maria), care vor continua cresterea afacerilor si prin achizitii. in sectorul retail, este de asteptat ca achizitia Profi de catre Mid Europa Partners sa genereze consolidari in sector.

 

Nu vor ramane mai prejos sectoarele care au generat si pana acum fuziuni si achizitii: domeniul produselor de consum (in principal sectorul produselor alimentare si al bauturilor) si cel al produselor industriale diverse (pentru auto, constructii, energie etc.), dar si al serviciilor pentru companii cu o componenta IT (integratori, dezvoltatori).

 

O alta tendinta a ultimilor ani sunt investitiile romanesti in afara tarii, in special in regiunea imediat adiacenta. Exista jucatori locali - unii pentru prima data – care se uita la tinte din afara Romaniei,” spune Liliana Busoiu, director executiv, EY Romania.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL