loader
Tendinte si provocari in digitalizarea HR in companiile din Romania

Tendinte si provocari in digitalizarea HR in companiile din Romania

Profesionistii din domeniul resurselor umane trec printr-o profunda transformare produsa de schimbarile tehnologice si provocarile legate de gasirea specialistilor si retentia angajatilor, dupa cum arata studiul “Tendinte si provocari in HR 2017”, realizat de Valoria in parteneriat cu Business Mark.

In ultimii ani functia de HR a inceput sa faca trecerea de la un rol tranzactional, consacrat, la unul transformational, cu o contributie cu adevarat strategica pentru companie. In aceasta evolutie un aport important il are tehnologia, care preia povara proceselor rutiniere de pe umerii echipei de HR. Deoarece digitalizarea si automatizarea inlocuiesc seturile de competente existente Intr-un ritm tot mai crescut, specialistii HR vor trebui sa isi dezvolte capacitatea de a se adapta la acest nou peisaj.

Tehnologia digitala transforma departamentele de resurse umane ...dar departamentul HR este gata sa se schimbe? Iata ce releva rezultatele studiului Valoria despre companiile din Romania.

 

Automatizarea proceselor de HR


In 2017, 5 din 10 companii respondente spun ca au o solutie de automatizare a proceselor de HR, 34% spun ca nu au dar vor sa implementeze, iar 15% spun ca nici nu au in prezent si nici nu intentioneaza sa implementeze.


In majoritatea cazurilor, acolo unde departamentameneul HR foloseste solutii informatice, acestea sunt punctuale si trateaza un anumit proces in mod individual (ce salarizare, pontaj etc.), component esentiala care lipseste fiind integrarea acestor procese intr-un singur tool mult mai puternic. Daca 85% dintre companii spun ca folosesc programe software pentru salarizare, numai 13% au programe software pentru managementul cursurilor si perfectionarii angajatilor. Doar 17% utilizeaza software pentru managementul programelor de compensatii si beneficii, 19% spun ca au soft pentru recrutare, iar 26% au programe software pentru managementul performantei angajatilor.

 

Impact pozitiv al tehnologizarii HR


Cu toate ca 51% dintre companii au apreciat ca utilizarea sistemele informatice pe care le utilizeaza in zona de HR au un impact pozitiv asupra activitatii, rezultatele studiului arata ca 4 din 10 companii respondente spun ca sistemele informatice existente pentru gestionarea recrutarii nu au nici un impact asupra capacitatii companiei de a furniza un HR eficient, iar una din 10 considera ca impactul este unul negativ.


Dintre companiile respondente, 47% considera ca utilizarea tehnologiei in HR este de importanta crescuta pentru masurarea performantei (ROI) departamentului, 28% sunt indecise sau cred ca este doar oarecum importanta si 19% considera ca este un element cheie cu importanta critica.

 

Inteligenta artificiala in HR


Pe langa sistemele informatice de gestiune a proceselor HR, trend-ul la nivel global merge din ce in ce mai mult in directia integrarii inteligentei artificiale in automatizarea HR, mai ales in cazul activitatilor de rutina care consuma mult timp.


Doar 30% dintre companiile din Romania cred ca inteligenta artificiala si automatizarea proceselor vor fi suficient de avansate pentru a influenta functia de HR in urmatorii 2-5 ani, pe cand 17% se asteapta ca aceasta perioada sa fie de 6-10 ani.
43% dintre companii considera ca inteligenta artificiala este una dintre cele mai importante tendinte care va schimba semnificativ functia de HR, alte tendinte relevante fiind aplicatiile mobile si social media (47% dintre companii), evolutiile politice si economice (43%) si evolutia demografica (42%).

 

Bugetul de digitalizare HR


6 din 10 companii au aproximativ acelasi buget ca si anul trecut alocat pentru digitalizarea functiei de HR, 11% au crescut acest buget cu mai mult de 20% in 2017, iar 11% au avut o crestere cu mai putin de 20%. Totusi pentru 7% dintre companii acest buget a scazut in 2017 cu mai mult de 20% fata de anul trecut, in timp ce 9% au avut o scadere cu mai putin de 20% a acestui buget.

 

Concluzie


In urmatorii ani, intr-o epoca a transformarii digitale si Bid Data, se va resimti o schimbare semnificativa in ceea ce priveste angajamentul angajatilor. Rezultalele studiului “Tendinte si provocari in HR 2017” arata ca cele mai mari provocari cu care se confrunta departamentele HR sunt gasirea specialistilor si retentia angajatilor cu potential ridicat, precum si cresterea gradului de implicare a angajatilor.


In aceasta lupta pe talentele din piata este probabil sa castige companiile care exploateaza tehnologia pentru a utiliza la maximum potentialul datelor din sistemele lor de resurse umane.


 

Autori

foto
VALORIA BUSINESS SOLUTIONS SRL