loader
KPMG lanseaza The European Champions Report 2018 – o analiza a echipelor de fotbal europene

KPMG lanseaza The European Champions Report 2018 – o analiza a echipelor de fotbal europene

Raportul KPMG intitulat „European Champions Report” examineaza cei mai relevanti indicatori de performanta in afaceri pentru un numar de 12 echipe de fotbal campioane in ligile nationale in sezonul 2016 - 2017, reprezentand atat elitele, cat si echipele de nivel mediu de pe piata fotbalului, inclusiv din Romania.

In a doua editie a „The European Champions Report”, echipa Football Benchmark a KPMG compara performanta financiara a campioanelor nationale din 12 ligi europene – AS Monaco FC, Besiktas JK, Celtic FC, Chelsea FC, FC Basel 1893, FC Bayern München, FC Spartak Moscow, FC Viitorul Constanta, Feyenoord Rotterdam, Juventus FC, Real Madrid CF si SL Benfica.

 

Andrea Sartori, Global Head of Sports, KPMG si autorul raportului, afirma: „Fotbalul este o afacere care se afla in crestere, iar aceasta tendinta este confirmata de faptul ca toate cluburile, cu exceptia a doua dintre ele (FC Bayern München si FC Basel 1893), au inregistrat o crestere a veniturilor din exploatare in moneda locala fata de anul precedent. In plus, venitul generat de principala competitie europeana intercluburi ramane un motor principal al cresterii, indeosebi pentru cluburile de dimensiuni medii, intrucat aceasta are un impact nu numai asupra intervalului orar de difuzare, ci si asupra zilei meciului (datorita unui numar mare de meciuri jucate pe teren propriu) si asupra aspectelor de natura comerciala (din bonusuri de sponsorizare).”

 

Dupa castigarea campionatului din Ligue 1 si calificarea in semifinalele UEFA Champions League, AS Monaco FC se afla in centrul atentiei datorita cresterii impresionante a veniturilor din exploatare, respectiv cu 86% fata de anul anterior. Campionii Frantei, avand un buget care reprezinta aproximativ un sfert din bugetul rivalilor Paris Saint-Germain FC, au demonstrat, de asemenea, cea mai mare „dependenta de UEFA” in raportul nostru: 45% din veniturile din exploatare provin din resursele financiare distribuite de UEFA. Celtic FC a inregistrat a doua cea mai mare crestere a veniturilor fata de anul precedent.

 

Real Madrid CF este campioana Europei, inregistrand cele mai ridicate venituri din exploatare (671 milioane EUR), ramanand insa usor in urma echipei Manchester United FC, ale carei venituri insa nu au fost captate in raportul nostru, intrucat aceasta a ocupat locul 5 in clasamentul Premier League de anul trecut. „Los Blancos” sunt urmati de FC Bayern München (588 milioane EUR), in pofida stagnarii veniturilor inregistrate de „Rekordmeister”, ca urmare a esecului acesteia de a intra in semifinalele Champions League pentru prima data in ultimii sase ani.

 

Chelsea FC a realizat venituri din exploatare in valoare de 361,3 milioane GBP (420 milioane EUR ), o crestere cu 9,8% in moneda locala fata de anul precedent (scadere cu 4% in EUR).

 

“In fotbalul de astazi, ca in multe domenii sportive, performanta financiara nu mai depinde strict de rezultatele competitionale. Acestea sunt dublate de eforturi si strategii comerciale in zone conexe, cum ar fi drepturile de difuzare, merchandising si fidelizare prin intermediul social media si al marketingului digital, sau dezvoltarea si managementul unui portofoliu de drepturi de proprietate intelectuala asociat clubului, activitatilor si produselor acestuia. Intr-un astfel de context complex, credem ca si cluburile autohtone ar trebui sa isi recalibreze eforturile operationale pentru a dezvolta, diversifica si exploata in mod sustenabil competente strategice menite a imbunatati performantele financiare”, spune Tudor Grecu, Partener Financial Services, KPMG in Romania.

 

 

In timp ce a avut un impact pozitiv asupra principalelor surse de venit, performanta de pe teren vine, de asemenea, cu un cost sub forma bonusurilor acordate jucatorilor. Este interesant faptul ca, in randul principalelor cluburi, cel mai ridicat nivel al raportului intre costurile cu personalul si total venituri a fost inregistrat de Real Madrid (61%), Juventus FC (64%) si AS Monaco (69%), toate aceste echipe cucerind titlul de campioana in tara lor de origine si atingand finala sau semifinala UEFA Champions League. In cazul echipei Real Madrid CF, asta a presupus o crestere cu 32% a costurilor cu personalul, care la un nivel de 406 milioane EUR reprezinta cel mai mare stat de plata din lumea fotbalului.

 

Andrea Sartori a adaugat: „Una din principalele provocari care afecteaza cluburile de fotbal in ultimii ani vizeaza sustenabilitatea afacerii acestora. Cu toate acestea, toti campionii Europei inclusi in raport au inregistrat profit dupa impozitare; intr-adevar, in ciuda transferurilor atractive si a costurilor cu personalul, industria se indreapta catre o directie in care profitul nu mai este o Fata Morgana. In plus, in acest scenariu, cluburile care exceleaza in dezvoltarea si instruirea jucatorilor pot avea un avantaj competitiv, primele trei exemple in acest sens fiind echipele Chlesea FC, Juventus FC si SL Benfica, datorita transferurilor unor jucatori precum Oscar, Pogba, Gonçalo Guedes si, respectiv, Lindelof. In consecinta, „Eagles” si-au dublat profitul dupa impozitare (44,5 milioane EUR), in timp ce Juventus FC si-a crescut profitul cu aproape 40 milioane EUR fata de anul anterior.”

 

In cele din urma, in ceea ce priveste retelele de socializare, in timp ce Real Madrid CF ramane cel mai urmarit club din lume cu aproape 210 milioane de persoane care urmaresc echipa , anumiti jucatori de fotbal prezinta cifre uluitoare, reusind uneori sa depaseasca numarul de persoane atrase in comparatie cu clubul de fotbal la care joaca, precum: Cristiano Ronaldo (Real Madrid CF), James Rodríguez (FC Bayern München), David Luiz (Chelsea FC), Falcao (AS Monaco FC) si Pepe (Besiktas JK).

 

Datele financiare si operationale ale acestor cluburi, precum si ale multor altora, pot fi consultate pe site-ul www.footballbenchmark.com.
 

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL